Werken in de cloud: de complete handleiding

Geschreven door Redactie OGD
11 min leestijd
30-jun-2022 11:38:32

Werken in de cloud staat eigenlijk gelijk aan werken via het internet. Tegenwoordig de normaalste zaak als je bedenkt dat 94 procent van alle bedrijven al een bepaalde vorm van cloud gebruikt. Toch is er heel wat wikken en wegen nodig om voor een overstap naar de cloud te gaan.

  • Wat is de cloud?
  • Wat zijn de voordelen van werken in de cloud?
  • Wat zijn de nadelen van werken in de cloud?
  • Wat is het verschil tussen public, private en hybrid cloud?
  • Wat zijn de verschillen tussen on-premises, IaaS, PaaS en SaaS?
  • Wat is distributed cloud en wat kun je ermee?
  • Wat kost werken in de cloud?
  • Welke cloud is de beste keuze?
  • Wat zijn de risico’s van een cloud-overstap?

Wat is de cloud?

De cloud is de verzameling applicaties en besturingssystemen die je gebruikt in het datacenter van een ander. Je maakt gebruik van de rekenkracht en opslagmogelijkheden van een cloudprovider. Daardoor kun je makkelijker op- en afschalen, sneller inspelen op security-uitdagingen en ben je ‘groener’ bezig omdat je met z’n allen gebruikmaakt van één datacenter.

CTA Cloud -1

Wat zijn de voordelen van werken in de cloud?

Er zijn genoeg redenen voor organisaties om over te stappen naar de cloud:

  1. Snellere time-to-market
  2. Eenvoudig op- en afschalen binnen de cloud
  3. Verhoogde productiviteit en tevredenheid onder je medewerkers
  4. Data verzamelen en slim inzetten

1. Je hebt een snellere time-to-market

De cloud verhoogt je time-to-market en daarmee je concurrentiepositie. De cloud heeft namelijk een hoop kant-en-klare applicaties, waardoor je veel tijdswinst behaalt. Ook heeft de cloud microservices: bouwonderdelen die een ontwikkelaar toevoegt aan een op maat gemaakte applicatie. Daardoor kun je sneller features, functionaliteiten en zelfs diensten en producten ontwikkelen.

📖 De complete handleiding: werken in de cloud

2. Eenvoudig op- en afschalen binnen de cloud

In de cloud kun je de infrastructuur eenvoudig aanpassen. Een cloudoplossing maakt je flexibel omdat je snel capaciteit kunt toevoegen of weghalen. Ook kun je gebruikers snel aanmaken en verwijderen zonder kosten. Dus is er een piekbelasting, of heb je ergens een nieuwe vestiging geopend? Dan schaalt een cloudplatform met je mee.

Wil je weten wat de 7 voordelen van de public cloud voor de overheid zijn? Lees dan de blog van hoofd cloudconsultancy Guy Counet.

3. Verhoogde productiviteit en tevredenheid onder je medewerkers 

Door de democratisering van ict verwachten (jonge) medewerkers dat ze kunnen werken vanaf hun privé-devices. Met de cloud pas je je ict op deze doelgroep aan. Een digitale werkplek maakt medewerkers zeventig procent productiever. Een werkplek in de cloud geeft je medewerkers keuzevrijheid en het bevordert hun productiviteit.

Weten waarom de cloud de tevredenheid en productiviteit onder je medewerkers verhoogt?

4. Data verzamelen en slim inzetten

In de cloud verzamel je gemakkelijk data en maak je op een meer toegankelijke manier data-analyses. Die analyses kun je voor allerlei doeleinden inzetten. Of dat nu is om meer te weten te komen over de consument, of om processen tussen je medewerkers soepeler te laten verlopen. Cloudplatforms hebben een heleboel diensten en services al voor je ontwikkeld op het gebied van security, compliance, kostenoptimalisatie, beschikbaarheid en data-analyse. Dit scheelt enorm veel tijd en investeringen.

Kijktip: bekijk nu de on-demand webinar over de juiste cloudstrategie

Wat zijn de nadelen van werken in de cloud?

Overstappen naar de cloud brengt veel kansen met zich mee, maar natuurlijk zijn er ook risico's. Het is belangrijk om de voordelen van de cloud af te wegen tegen de nadelen. Hieronder zie je de nadelen van werken in de cloud op een rij:

1. Data uit handen geven

Je kunt als organisatie het gevoel hebben dat je geen grip hebt op data in de cloud. Je bewaart de data natuurlijk op een externe locatie buiten je bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de data bij een cloudoverstap de grootste zorg (66 procent) is voor organisaties.

BLOG Afbeelding 66-1

Toch hoeven deze zorgen niet nodig te zijn. De cloud is niet veilig of onveilig. Het gaat er vooral om hoe je je securitystrategie inricht. Bekijk deze blog van onze CIO en leer hoe je je bedrijfsinformatie beveiligt.

2. Moeilijker om over te stappen naar een andere leverancier

Het kan moeilijker zijn om over te stappen naar een andere leverancier. Er ontbreken momenteel nog standaarden voor cloud computing, waardoor het moeilijk is om data te migreren naar een andere omgeving. Hierdoor kan data verloren gaan.

3. Je bent meer afhankelijk van de cloudleverancier

Bedenk goed aan welke leverancier je je apps, bestanden en data toevertrouwt. Stel hierbij de volgende vragen:

  • Vertrouw ik de (technische) betrouwbaarheid van de dienst en mijn leverancier?
  • Garandeert mijn leverancier bedrijfscontinuïteit bij storingen?

Wil je weten hoe je met deze nadelen kunt omgaan? Lees dan deze blog waarin onze expert Jade Moors uitlegt hoe je de uitdagingen rondom de cloud oplost.

Wat is het verschil tussen public, private en hybrid cloud?

Public cloud: wat is het? 

Wat is de public cloud?

De public cloud is een cloudoplossing waarbij je gebruikmaakt van een gedeelde, online infrastructuur. Jouw applicaties en data bevinden zich in deze infrastructuur, die op een locatie van de cloudaanbieder staat.

Wat zijn de voordelen van de public cloud?

  • Kosteneffectief: je betaalt alleen voor de diensten die je gebruikt en je hoeft geen hardware of software aan te schaffen.
  • Hoge betrouwbaarheid en snelle gegevensverwerking: een groot netwerk van servers heeft een grote rekenkracht en voorkomt storingen.
  • Schaalbaarheid: je schaalt makkelijk op en af naar behoefte via de aanvraag van resources.
  • Gebruiksgemak: de cloudaanbieder zorgt voor het onderhoud en applicaties zijn automatisch up-to-date.

Wil je weten welke publieke cloudprovider je het beste kunt kiezen? Bekijk deze blog waarin we AWS, Azure en Google Cloud met elkaar vergelijken.

Private cloud: wat is het? 

Wat is de private cloud?

Een private cloud of privécloud is een infrastructuur die een cloudaanbieder levert aan één specifieke organisatie. Je beschikt hierbij over de middelen die horen bij cloud computing, maar je deelt geen hard- of software met andere organisaties.

Wat zijn de voordelen van de private cloud?

  • Grotere flexibiliteit: je maakt de cloudomgeving helemaal op maat voor jouw zakelijke behoeften.
  • Schaalbaarheid: een private cloud biedt vaak meer schaalbaarheid dan een on-premises infrastructuur.
  • Controle: je hebt meer controle en privacy, omdat je de infrastructuur niet met anderen deelt.

Hybrid cloud: wat is het? 

Wat is de hybrid cloud?

De hybrid cloud is een gecombineerde cloudoplossing die bestaat uit meerdere omgevingen: privé en publiek. Je kunt data en applicaties uitwisselen en verplaatsen tussen deze omgevingen

Wat zijn de voordelen van de hybrid cloud?

  • Flexibiliteit: je profiteert van extra capaciteit in de cloud wanneer je dit nodig hebt, en schaalt daarna ook weer makkelijk en snel af.
  • Controle: je voldoet gemakkelijker aan vereisten op het gebied van gegevenssoevereiniteit en privacywetgeving, doordat je data deels lokaal opslaat.
  • Kosteneffectiviteit: in de cloud betaal je alleen voor extra computervermogen wanneer je dit nodig hebt. Daarnaast hoef je bij public clouddiensten niet te investeren in hardware en software. En ondertussen maximaliseer je met de hybride oplossing ook de investering in on-premises technologie.
  • Soepele digitale bedrijfstransformatie: je kunt met de hybrid cloud geleidelijk en gefaseerd naar de cloud migreren, terwijl je infrastructuur goed geïntegreerd blijft.
  • Gebruiksgemak: je ict-landschap is als één geheel te beheren, en de applicaties in de cloud vragen geen programmeer- en onderhoudswerk.

Meer weten? Bekijk dan deze blog over de verschillen tussen public, private en hybride cloud.

Wat zijn de verschillen tussen on-premises, IaaS, PaaS en SaaS?

On-premises: wat is het | de voordelen en de nadelen

Wat is on-premises?

On-premises is software die is geïnstalleerd in hetzelfde gebouw als je organisatie. Je hebt het complete systeem – van networking tot applicaties – in jouw beheer.

Wat zijn de voordelen van on-premises?

  • Je hebt grip op je data omdat je je eigen data in beheer hebt.
  • Je kunt makkelijker veranderen van ict-beheerder dan bij een cloudoplossing.

Wat zijn de nadelen van on-premises?

  • Hoge kosten doordat je alles zelf beheert.
  • Thuiswerken is lastig met een on-premises-oplossing.
  • Minder schaalbaar dan een cloudoplossing, wat problemen kan geven bij een uitbreiding van je organisatie.

IaaS: wat is het | de voordelen en de nadelen

Wat is IaaS?

IaaS is een cloudgebaseerde service. Je betaalt naar verbruik van services, zoals opslag, networking en virtualisatie. Het is de minst vergaande oplossing van alle cloudoplossingen. De externe partij neemt het gedeelte van networking, opslag, servers en virtualisatie voor zijn rekening. Terwijl jouw organisatie verantwoordelijk is voor het configureren en onderhouden van de omgeving die op deze infrastructuur draait.

Wat zijn de voordelen van IaaS?

  • Je hebt de autonomie om de hosting zo in te richten als jij wilt.
  • Lagere kosten dan on-premises, omdat je veel kunt uitbesteden aan de externe partij.

Wat zijn de nadelen van IaaS?

  • Je bent afhankelijk van externe kennis om servers in te richten en te onderhouden.

PaaS: wat is het | de voordelen en de nadelen

Wat is PaaS?

PaaS is een cloudgebaseerde service, waarbij je nog meer controle bij de leverancier legt dan bij IaaS. De leverancieer regelt ook de besturingssystemen en middelware en beheert en installeert jouw software. Wel blijf je zelf in beheer van jouw data en de ontwikkeling van de applicaties.

Wat zijn de voordelen van PaaS?

  • De snelheid waarmee je een oplossing bouwt ligt hoog, omdat je zelf geen code hoeft te ontwikkelen.
  • PaaS-software is beschikbaar voor meerdere gebruikers. Het uitbreiden van je personeelsbestand is geen probleem.

Wat zijn de nadelen van PaaS?

  • Je vrijheid is wat beperkter omdat jouw leverancier kan bepalen welke soft- en middelware jij moet gebruiken.

SaaS: wat is het | de voordelen en de nadelen

Wat is SaaS?

SaaS is een cloudgebaseerde software die beschikbaar is via internet of een derde partij. De eindgebruiker gebruikt de applicaties direct via het web.

Wat zijn de voordelen van SaaS?

  • SaaS geeft je flexibiliteit en de mogelijkheid om overal vandaan te werken.
  • Je kunt makkelijk op- of afschalen in gebruik en je licentie per maand opzeggen.
  • Je hoeft geen hardware of software aan te schaffen, je betaalt alleen voor de diensten die jij gebruikt.

Wat zijn de nadelen van PaaS?

  • Je hebt minder grip op jouw data, je moet vertrouwen op de derdepartij-leverancier.

 Wil je alles weten over de verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS en welke software het beste bij jouw organisatie past? Lees je dan in via deze blog.

Wat is distributed cloud en wat kun je ermee?

Distributed cloud is het uitbreiden van de infrastructuur van een public cloud naar je lokale datacenter of zelfs je eigen serverruimte. Het doel hiervan is dat je diensten uit de public cloud opeens heel dichtbij tot je beschikking hebt.

Het verspreid opslaan van data binnen een distributed cloud heeft veel voordelen:

  • de mogelijkheid om data naar wens lokaal en centraal te verspreiden, al naar gelang de eisen die aan de toepassing worden gesteld;
  • een lagere latency en dus een hogere verwerkingssnelheid van de netwerkdata;
  • lagere belasting van je WAN, en daardoor minder datacongestie (filevorming van datapakketjes in het netwerk);
  • betere garantie op de naleving van regels over gegevenssoevereiniteit, omdat je gegevens kunt bewaren in het land waar ze vandaan komen.

Zo beschikken organisaties met distributed cloud sneller over meer volledige data.

Wil je alles over de distributed cloud weten? Onze experts schreven een blog.

Wat kost werken in de cloud?

Zet alle kosten van het werken in de cloud op een rij:

  • Investeringskosten: het herschrijven van de applicatie-architectuur voor de cloud en de investering in mensen en tools die nodig zijn voor een succesvolle migratie, zoals trainingskosten, implementatiekosten en kosten rondom maatwerk.
  • Kosten voor het gebruik van de cloud: je betaalt in de cloud per gebruiker en je moet daardoor afwegen hoe vaak je gebruikmaakt van je clouddata.

Maak bij een cloudstrategie altijd een overweging tussen de risico’s en de kosten. Vaak is de cloud de beste oplossing van alle alternatieven, maar je moet het kunnen onderbouwen. Daarom is een businesscase van cruciaal belang

“Gelukkig is het kostenschema van de cloud heel inzichtelijk. Daardoor lijkt het soms alsof de cloud duurder is dan een traditionele oplossing. Maar vergeet niet dat je bij de cloud alle kosten ziet, dit vertekent als snel het beeld. Bovendien kun je door die transparantie eenvoudiger in je kosten snijden. Dat is niet het geval bij een traditionele oplossing.” – Gerbrandt van Santen

Public, private of hybrid cloud: welke cloud is de beste keuze?

De hybrid cloud is voor veel organisaties op dit moment de beste oplossing. Want wanneer je de public cloud combineert met private cloudoplossingen profiteer je van de voordelen van beide oplossingen:

  • Je gebruikt de snelle gegevensverwerking, innovatieve kracht en flexibiliteit van de cloud.
  • Je beschikt over een stuk private cloud voor toepassingen die om een klassiekere infrastructuur vragen, bijvoorbeeld vanwege privacy.
  • Met de hybrid cloud werkt het geheel van applicaties effectief samen. Je kunt elke applicatie op de plek zetten waar deze het beste presteert, tegen de laagste kosten en met de hoogste flexibiliteit.
  • De hybrid cloud past vaak goed in het ict-landschap van veel organisaties. Zij gebruiken meestal al SaaS-applicaties, maar werken ook nog met on-premises systemen. Deze on-premises systemen zijn niet altijd zomaar over te zetten op de cloud. In een hybrid cloudoplossing krijgen of behouden je oudere applicaties de juiste plek.

Blog Thumbnail (1)

Wil je meer weten over de voordelen van de hybrid cloud en praktijkvoorbeelden zien van hoe de hybrid cloud je organisatie verder helpt? Lees dan de blog ‘waarom de hybrid cloud vaak de juiste keuze is’.

Wat zijn de risico's van een overstap naar de cloud?

  • Geen grip op data in de cloud: veiligheid van data is de grootste zorg voor organisaties. Toch hoeft dit geen probleem te zijn. De cloud is is niet per definitie veilig of onveilig. Het gaat erom hoe je je securitystrategie inricht.
  • Overstappen naar de cloud vereist altijd een investering: je moet rekening houden met investeringskosten en kosten voor het gebruik van de cloud.

Wil je alle zes risico´s te weten komen? Bekijk dan deze blog met de 6 risico’s van een cloudoverstap. Ook lees je hier over de oplossingen per risico.

“Cloudopslag brengt je organisatie zoveel, dat het naar mijn mening beter is om slim op dit risico in te spelen dan cloudopslag te vermijden.” – Rik van Berendonk | CTO bij OGD

Is werken in de cloud veilig?

Het antwoord is, ja in principe wel, maar het hangt van twee dingen af:

  • De kwaliteit van je eigen ict-afdeling. Richt je processen en techniek zo in dat er geen ‘achterdeur’ openstaat die mogelijk voor datalekken zorgt. Je kunt ervoor kiezen om je ict-omgeving uit te besteden of dit zelf in de hand te nemen. Ook bestaat de kwaliteit van je ict-afdeling uit de ict-kennis en het bewustzijn van je medewerkers.  
  • De kwaliteit en de mogelijkheden die de cloudprovider biedt. Kies je bijvoorbeeld voor een cloudprovider zoals Microsoft, dan ben je ervan verzekerd dat jouw data veilig is. Microsoft 365 hanteert standaard data-encryptie op alle diensten, zowel in opslag als verbindingen. Ook zorgt Microsoft voor continue updates van de cloudsystemen.

BLOG Afbeelding quote (1)

Conclusie: een cloudprovider alléén is geen garantie voor een goede beveiliging. De cloud kan altijd nog openstaan door menselijke fouten, met datalekken tot gevolg. Je moet een solide cloudwerkplek dus actief beveiligen. Daarom is de kwaliteit van de eigen ict-afdeling het belangrijkste. Hierbij hoort uiteraard ook de ict-kennis en het bewustzijn van de medewerkers. Een uitgebreid antwoord vind je in deze webinar.

Hoe cloud helpt jouw digitale aanbod te verbeteren

De cloud heeft de toekomst. Maar hoe is de cloud van toegevoegde waarde voor jouw organisatie? Dat lees je in deze whitepaper. Ook ontdek je hoe je het beste start met de cloudtransitie: van begin tot eind.

Je leest in deze whitepaper:

  • welke uitdagingen je overwint met de cloud;
  • wat het juiste moment is om over te stappen;
  • hoe je de cloudtransitie aanpakt (inclusief tips voor een assessment, roadmap en businesscase);
  • wat jouw verwachtingen mogen zijn van een ict-partner.

Aan het einde van de whitepaper weet je:

  • welke toegevoegde waarde de cloud biedt voor jouw organisatie;
  • hoe je de overstap naar de cloud slim aanpakt;
  • hoe je toekomstbestendig blijft in een competitieve markt.

CTA banner (2)

 

Bekijk ook deze content:

tips lamp-1En laat je inspireren door andere organisaties die jou voorgingen:

Ontvang email updates