Wat is het verschil tussen public, private en hybrid cloud?

Geschreven door Nienke Bruijn
4 min leestijd
6-jun-2021 11:00:00

Wat is nu precies het verschil tussen de public, private en hybrid cloud? Ik sprak hier laatst over met een jurist, een technisch specialist en een accountmanager van OGD. Zij vulden elkaar mooi aan vanuit hun verschillende expertisen. Dit gesprek verduidelijkte een hoop voor mij. Daarom deel ik hun antwoorden hier met jou.

De public cloud

De public cloud – of openbare cloud - is een cloudoplossing waarbij je gebruik maakt van een gedeelde, online infrastructuur. Jouw applicaties en data bevinden zich in deze infrastructuur, die op een locatie van de cloudaanbieder staat. Alle gerelateerde hardware, software en ondersteunende infrastructuur zijn eigendom van deze leverancier. Jouw data is alleen inzichtelijk voor jou, maar andere organisaties maken ook gebruik van de infrastructuur, zoals applicaties en servers.

Mijn collega’s waren het hier direct over eens. De jurist benadrukte: “Je bent dus geen eigenaar van de hardware en hebt geen toegang tot waar deze staat. Qua privacy moet het dan geen probleem voor je zijn dat jouw data valt onder andere wetgeving dan die in jouw eigen land.”

button@4x Kijktip: bekijk onze on-demand webinar over het opzetten van een cloudstrategie

De technisch specialist voegde hieraan toe: “Het voordeel is wel dat de leverancier zorgt voor het onderhoud en de updates van de infrastructuur. Daarnaast beschik je in de public cloud over bijna oneindige schaalbaarheid. Je kunt dus makkelijk op- en afschalen in gebruik.”

En de accountmanager vulde aan: “Je betaalt binnen de public cloud meestal per gebruik, bijvoorbeeld de gebruikte capaciteit per maand. Daardoor is de openbare cloud kosteneffectief.” Bekende public clouds zijn Microsoft Azure, Amazon Web Services, Dropbox en Google Cloud Platform.

📖 De complete handleiding: werken in de cloud

Voordelen van de public cloud:

 • Kosteneffectief: je betaalt alleen voor de diensten die je gebruikt en je hoeft geen hardware of software aan te schaffen.
 • Hoge betrouwbaarheid en snelle gegevensverwerking: een groot netwerk van servers heeft een grote rekenkracht en voorkomt storingen.
 • Schaalbaarheid: je schaalt makkelijk op en af naar behoefte via de aanvraag van resources.
 • Gebruiksgemak: de cloudaanbieder zorgt voor het onderhoud en applicaties zijn automatisch up-to-date.

tips cloudoplossing matchen met organsiatie infrastructuur public hybride

De private cloud

Een private cloud of privécloud is een infrastructuur die een cloudaanbieder levert aan één specifieke organisatie. Je beschikt hierbij over de middelen die horen bij cloud computing, maar je deelt geen hard- of software met andere organisaties. De private infrastructuur staat on-premises bij de organisatie zelf of bij de leverancier. En ook het onderhoud en eigenaarschap kan bij beide of één van beide zijn ondergebracht.

Over de private cloud hadden mijn collega’s wel een discussie. Zoals de jurist mooi zei: “Dit betekent dat je in de configuration management database (CMDB) kunt zien op welke machines jouw omgeving draait en waar dus jouw data dus fysiek staat”. De accountmanager vroeg zich af of een omgeving die je op een IaaS-platform plaatst dan een private cloud is. De technisch specialist gaf aan dat dat niet zo is, omdat je daarbij gebruikmaakt van gedeelde hardware. Bij een privécloud is dat niet zo.

Voordelen van de private cloud:

 • Grotere flexibiliteit: je maakt de cloudomgeving helemaal op maat voor jouw zakelijke behoeften.
 • Schaalbaarheid: een private cloud bieden biedt vaak meer schaalbaarheid dan een on-premises infrastructuur.
 • Controle: je hebt meer controle en privacy, omdat je de infrastructuur niet met anderen deelt.

Meer weten over cloud-trends? Lees de whitepaper 'De 6 belangrijkste ict-trends voor 2022'.

cloudplatform infrastructuur welke is het beste Google

De hybrid cloud

De hybrid cloud is een combinatie van een of meerdere private en public clouds. Deze twee typen infrastructuren blijven los van elkaar functioneren, maar wisselen waar nodig wel applicaties en data met elkaar uit. Hierdoor heb je als organisatie veel verschillende mogelijkheden. En de eindgebruiker ervaart de infrastructuren als één geheel waarin alles goed samenwerkt.

Een praktijkvoorbeeld van de hybrid cloud: het draaien van bedrijfsapplicaties in een private cloud en daarnaast je bestanden opslaan in SaaS-applicaties als SharePoint en OneDrive. Voor de koppeling gebruik je dan bijvoorbeeld Microsoft Active Directory Federation Services (ADFS). Zo kunnen je gebruikers met dezelfde identiteit inloggen op de beide omgevingen.

De jurist merkte op dat deze vorm van cloud computing grote voordelen heeft op het gebied van gegevensbescherming: “Organisaties kunnen gevoelige informatie opslaan binnen het eigen netwerk, bijvoorbeeld on-premises of in de privécloud. Hier hebben zij er zelf volledige gegevenssoevereiniteit over.” “Maar toch profiteren zij binnen deze oplossing ook van de voordelen van de public cloud. Het beste van beide werelden”, vulde de accountmanager aan. De technisch specialist merkte op dat het wel belangrijk is dat je de omgevingen met een goede technische oplossing integreert. Zo merken de gebruikers niet in welke omgeving ze werken en is het gebruiksgemak hoog.

Voordelen van de hybrid cloud:

 • Flexibiliteit: je profiteert van extra capaciteit in de cloud wanneer je dit nodig hebt, en schaalt daarna ook weer makkelijk en snel af.
 • Controle: je voldoet gemakkelijker aan vereisten op het gebied van gegevenssoevereiniteit en privacywetgeving, doordat je data deels lokaal opslaat.
 • Kosteneffectiviteit: in de cloud betaal je alleen voor extra computervermogen wanneer je dit nodig hebt. Daarnaast hoef je bij public clouddiensten niet te investeren in hardware en software. En ondertussen maximaliseer je met de hybride oplossing ook de investering in on-premises technologie.
 • Soepele digitale bedrijfstransformatie: je kunt met de hybrid cloud geleidelijk en gefaseerd naar de cloud migreren, terwijl je infrastructuur goed geïntegreerd blijft.
 • Gebruiksgemak: je ict-landschap is als één geheel te beheren, en de applicaties in de cloud vragen geen programmeer- en onderhoudswerk.

Lees hier waarom de hybrid cloud nu het meest geschikt is voor veel organisaties.

Hoe kom je (verder) in de cloud?

Nu weet je wat het verschil is tussen deze drie soorten clouds. Maar misschien vraag je je af hoe je organisatie (verder) in de cloud komt. En welk type cloudoplossing het beste bij jullie past bij alle persona's binnen jouw organisatie. Bekijk dan zeker de on-demand webinar over de cloud van onze experts. 

Banner

 

Ontvang email updates