De ict-wereld staat nooit stil. Ook de wereld van het ict-servicemanagement verandert hard mee. Dit biedt zowel kansen als uitdagingen voor organisaties. In deze blog bespreek ik de belangrijkste trends voor de servicedesk. Het veranderende personeelsbestand en de coronacrisis hebben grote invloed op deze trends.
1. Klantgerichtheid is belangrijker dan ooit
2. Omnichannel servicedesk: overal en altijd bereikbaar via één systeem
3. De servicedesk moet het thuiswerken ondersteunen
4. Selfservice is niet meer weg te denken
5. Kennis delen als onderdeel van de servicedesk
6. Artificial intelligence inzetten is steeds normaler
Leestip: whitepaper 'In 3 stappen naar jouw ideale servicedesk'
Het allerbelangrijkste van de servicedesk is dat je de medewerker een fijne ervaring geeft. De medewerker moet echt het gevoel hebben dat hij of zij zich gehoord voelt.
Je medewerkers tevreden maken én houden, wordt namelijk een steeds grotere uitdaging. Ze verwachten een hoop van de werkplek. Ze willen altijd en overal vandaan kunnen werken. En ze willen werken met de applicaties die zij het fijnste vinden. Deze veranderde verwachtingen zorgen er ook voor dat klantgerichtheid belangrijker dan ooit is voor de servicedesk.
Volgens Forrester is de nummer-één-factor van medewerkerstevredenheid het feit dat mensen vooruitgang kunnen boeken op werk. Goede ict-ondersteuning van deze werkzaamheden is dan ook cruciaal. Hier een aantal voorbeelden hoe de moderne servicedesk eruit moet zien om aan klantgerichtheid te voldoen:
“De servicedesk is verantwoordelijk voor de ict-reis van de medewerkers.” – Stefan Tuijt | Manager Innovatie
Het einde van de multichannel is nu echt in zicht. In 2022 en daarna is het tijd voor de omnichannel-servicedesk met een omnichannel-ervaring. Deze omnichannel-ervaring betekent het ‘bieden van een naadloze gebruikerservaring over meerdere kanalen, apparaten en contactpunten via één systeem.’
Waar bestaat deze omnichannel-ervaring uit?
Onderzoeken tonen aan dat thuiswerken de norm blijft in 2022 en daarna. Zo blijkt dat 74 procent van de Nederlandse medewerkers gedeeltelijk wil blijven thuiswerken na de coronacrisis.
Dit heeft ook grote invloed op de servicedesk die grotendeels op locatie werkt. Je moet je dienstverlening hier dan ook op inrichten. Je kunt denken aan:
Jouw medewerkers willen steeds liever zelf dingen uitzoeken. Ze worden dus steeds meer ´tech-savvy´:
Als servicedesk betekent dit concreet dat je je medewerkers anders helpt:
Lees hier hoe Rijkswaterstaat meer standaardvragen afhandelt met minder mensen.
De servicedesk is het gezicht van de ict. Diensten worden steeds complexer. Servicedeskmedewerkers moeten op de hoogte blijven van het brede scala aan technologieën en procedures die nodig zijn om klanten effectief te ondersteunen.
`Kennis delen´ is nu belangrijker dan alleen ‘kennis in huis hebben’. Door specifieke kennis te delen en te borgen kom je verder met elkaar. En een goed kennissysteem is dan ook steeds onmisbaarder. Knowledge Centered Service wordt een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van jouw servicedesk. Dit mag dus niet meer ontbreken in de dagelijkse werkzaamheden.
Dit maakt kennis delen belangrijker dan ooit:
En daarnaast verwachten steeds meer klanten dat je meedenkt in specifieke problemen binnen hun branche. De servicedesk moet snappen welke incidenten prioriteit hebben boven andere. Denk eens aan het volgende:
‘Artificial Intelligence (AI) for the sake of AI’ heeft zijn beste tijd gehad. Het gaat nu om het daadwerkelijk toepassen van AI en minder om de technologie van AI zelf. Of we AI dan voor automatisering gebruiken, is dan minder relevant. Het gaat erom dat we AI inzetten om onze dagelijkse werkzaamheden te vereenvoudigen.
AI verhoogt het probleemoplossend vermogen door sneller een probleemanalyse te maken en kennis te vinden. Hierdoor neemt de oplostijd af. En daarnaast zorgt een voorspelling over mogelijke incidenten voor een preventieve oplossing. De servicedesk kan incidenten eerder identificeren en oplossen.
Praktische toepassingen van AI krijgen steeds meer vorm:
De servicedesk wordt in de toekomst steeds verder geautomatiseerd. Dat betekent dat servicedeskmedewerkers meer tijd hebben om een uitstekende service aan hun klanten te verlenen. Ondanks alle technologische vooruitgangen, blijft de servicedeskmedewerker wél de sleutel tot een goede dienstverlening. Hier kan geen technologie tegenop.
Ben je ook nog benieuwd naar de belangrijkste ict-trends voor 2022? Download dan onze whitepaper.
OGD levert ict-diensten op het gebied van infrastructuur, end-user management en software-ontwikkeling. Dat doen we in de vorm van outsourcing, projecten, advies en ict-professionals.
Bij OGD zijn we eerlijk en willen we altijd blijven leren. We zijn inventief en maken samen lol. Al 30 jaar lang.
© 2022 OGD ict-diensten.
Algemene voorwaarden | Algemene inkoopvoorwaarden | Privacyverklaring
Nog geen reacties
Reageer als eerste