7 voordelen van de public cloud voor de overheid

Geschreven door Nienke Bruijn
5 min leestijd
4-apr-2022 17:05:50

Er zijn genoeg redenen voor overheidsinstellingen om naar de public cloud te kijken: van de verwachtingen van burgers tot de opkomst van het thuiswerken. Bovendien biedt deze digitale transformatie de kans om de bedrijfsvoering efficiënter in te richten. We zien overheden dus steeds verder overgaan op de public cloud. Maar wat heeft deze de publieke sector precies te bieden, als we kijken naar de uitdagingen van nu?

De voordelen van public cloud voor de overheid:

  1. Data verzamelen en slim inzetten
  2.  Een digitaal portfolio: moderne dienstverlening
  3. Sneller inspelen op maatschappelijke uitdagingen
  4. Flexibiliteit: makkelijk op- en afschalen
  5. Data en processen integreren met ketenpartners
  6. Gebruiksgemak en flexibiliteit voor medewerkers
  7. Compliancy verbeteren

7 voordelen van de public cloud voor overheidsinstellingen

1. Data verzamelen en slim inzetten

In de public cloud verzamel je relatief gemakkelijk data en maak je op een meer toegankelijke manier data-analyses. En dat is interessant voor de overheid. Het geeft waardevolle stuurinformatie en fundering voor beleidsvorming. Dit is bijvoorbeeld nuttig bij uitdagingen als de klimaattransitie, noodopvang en het woningentekort. Maar ook in het effectiever samenwerken met (keten)partners en het verhogen van de kwaliteit van de digitale dienstverlening aan burgers en bedrijven.

Guy Counet, hoofd cloudconsultancy bij OGD: “In de public cloud kun je veel met je data. Cloudplatforms hebben een heleboel diensten en services al voor je ontwikkeld op het gebied van security, compliance, kostenoptimalisatie, beschikbaarheid en data-analyse. Dit scheelt enorm veel tijd en investeringen."

"Microsoft Azure heeft bijvoorbeeld verschillende mogelijkheden voor het verzamelen, visualiseren en analyseren van data. En er zijn platformservices voor het inzetten van artificial intelligence, machine learning, Internet of Things en mixed reality. Dat soort platforms en tools hoef je binnen de public cloud dus niet zelf te ontwikkelen.”

2. Een digitaal portfolio: moderne dienstverlening

Een digitaal overheidsportfolio voor burgers wordt steeds belangrijker. Zodat zij overal en op elk moment overheidszaken kunnen regelen via hun eigen device. Want burgers willen niet meer binnen kantoortijden bellen wanneer zij iets nodig hebben. Zij willen dit snel en via een paar klikken op hun scherm kunnen regelen, zonder in de wacht te staan.

Ten eerste heb je veel data nodig voor een goede service. Bijvoorbeeld om gericht in te spelen op de wensen van burgers en algoritmen te bouwen voor het automatisch beantwoorden van eenvoudige vragen. Dit soort functionaliteiten vind je in de public cloud.

Daarnaast heb je passende softwareontwikkeling nodig, die gebruikers prettige en effectieve applicaties biedt. Hierin is ontwikkelsnelheid essentieel, om veranderende wetgeving door te voeren en te blijven voldoen aan de steeds veranderende verwachtingen van burgers en bedrijven. En denk aan de schaalbaarheid van je portal of website, om de beschikbaarheid te garanderen als het aantal verzoeken toeneemt. Bijvoorbeeld bij piekbelasting tijdens verkiezingen of belastingaangiften.

Counet: “Een digitaal portfolio kun je ook on-premises realiseren, maar de publieke cloud biedt hierin veel meer flexibiliteit. Om je doel het meest effectief te behalen is het belangrijk om hierin een bewuste keuze te maken op basis van een business case en een veranderplan.”

Lees hier: De beste online gebruikerservaring, 8 trends

3. Sneller inspelen op maatschappelijke uitdagingen

Sneller inspelen op maatschappelijke uitdagingen verbetert de dienstverlening aan burgers. Je hebt hiervoor data nodig (zie punt 1). Maar verder is het ‘gewoon efficiënter’ uitvoeren van je processen meestal niet zomaar een optie.

Counet: “Om processen te versnellen hebben deze een transformatie nodig. Dit doe je bijvoorbeeld door applicaties te moderniseren en hierin taken te automatiseren. Of door slim gebruik te maken van nieuw aangeboorde data. Maar ook door het inrichten en automatiseren van quality assurances in je ict-platform en in voortbrengingsproces van nieuwe features en functionaliteiten. Bijvoorbeeld op het gebied van security, compliance, en kostenoptimalisatie. De cloud biedt alle instrumenten om deze zaken in te richten en uit te voeren.”

4. Flexibiliteit: makkelijk op- en afschalen

Public cloudplatforms bieden een infrastructuur waarbij je binnen enkele minuten geautomatiseerd kan op- en afschalen. Dit betekent dat je de schaal makkelijk aanpast naar de behoeften van jouw organisatie. Is er piekbelasting, bijvoorbeeld vanwege bepaalde subsidieaanvragen? Dan schaalt een platform als Azure mee. Een handige en kostenefficiënte oplossing voor de dynamiek van overheidsinstellingen.

Lees hier: Hoe de Gemeente Huizen meer beheersbare kosten heeft in de public cloud.

5. Data en processen integreren met ketenpartners

Public cloudiensten helpen je om processen en data te integreren met verschillende organisaties. En vervolgens kun je hierbinnen ook processen automatiseren. Zo werk je een stuk efficiënter en veiliger met partners als omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s, gemeenten en provincies.

“Vanuit het oogpunt van datakwaliteit, privacy en databeveiliging wil je voorkomen dat medewerkers data onderling delen via email en excelbestanden”, legt Counet uit. “Je wilt zeker weten dat iedereen in de keten gebruikmaakt van dezelfde, actuele data. En dat deze data op een veilige plek blijft staan."

"Samenwerken in de cloud maakt het mogelijk om datakwaliteit te borgen en security in te richten. Je hoeft nu namelijk niet meerdere databronnen, applicaties en ict-domeinen één-op-één met elkaar te verbinden. In plaats daarvan verbind je alles met één centrale plek in de cloud en richt je de beveiliging en toegangsrechten centraal in.”

Bovendien laat je in de cloud makkelijk slimme logica los op de data die wordt gebruikt en gegenereerd door organisatie-overkoepelende processen. Dat brengt je nog een stap verder. Counet: “Ik vind dit echt een stuk waar overheden naar zouden moeten kijken.”

6. Gebruiksgemak en flexibiliteit voor medewerkers

De afgelopen jaren hebben medewerkers nieuwe wensen en verwachtingen ontwikkeld. Ten eerste willen zij op het werk net zo intuïtief gebruikmaken van techniek als thuis. Dit noemen we ‘netflixificatie’ of democratisering van de ict. Alles moet digitaal naadloos met elkaar samenwerken en persoonlijk en constant up-to-date zijn. Net als de cloudgebaseerde apps die zij privé gebruiken. Daarnaast willen de meeste werknemers sinds de coronapandemie een aanzienlijk deel van de tijd thuiswerken.

Beide wensen realiseer je met een goed geïntegreerde werkplek in de public cloud. Deze zorgt voor een moderne werkervaring, waarin alles logisch en efficiënt samenwerkt en automatisch wordt geüpdatet. Werknemers kunnen vanaf één online plek bij al hun applicaties en bestanden en hoeven in principe dus maar één keer in te loggen. Daarnaast werken zij in de cloud plaats- en tijdsafhankelijk, vanaf elke gewenste device. Zo helpt de public cloud om je medewerkers de moderne werkplek te bieden die zij verwachten.

Lees hier: Waarom een moderne, hybride werkplek belangrijk is voor je organisatie.

7. Compliancy verbeteren

Vanuit de public cloud voldoe je gemakkelijker aan wetten, reguleringen en compliance-normen. Dit komt doordat de cloud je stimuleert om vanuit data-inzichten te werken. Counet: “Een Azure-platform geeft je bijvoorbeeld ontzettend veel informatie over compliance, kostenoptimalisatie en security. Vanuit die inzichten kun je continu gericht op deze punten verbeteren. Daarbij biedt een cloudplatform als Azure alle tools om te werken volgens ‘security by design’ en ‘compliance by design’.”

Redeneren vanuit de organisatiedoelen

De public cloud heeft de overheid dus ontzettend veel te bieden. Wel is het volgens Counet essentieel om altijd te redeneren vanuit de organisatiedoelen: “Ik kijk altijd eerst met organisaties naar wat zij willen bereiken, en welk deel daarvan nu nog niet lukt. Het is dan de vraag of een deel daarvan wordt veroorzaakt door hun huidige ict-landschap. Dat is niet altijd zo, en dan is het niet direct nuttig om te kijken naar cloudoplossingen. Maar als dat wel zo is, dan kan het zeker interessant zijn om dat wel te doen.”

Wil je meer weten over cloud voor overheid?

Bekijk dan eens de on-demand webinar over de weg naar de cloud. In deze korte webinar legt expert Gerbrant van Santen je uit:

  • wat de meerwaarde van de cloud is;
  • hoe je de overweging maakt of de cloud iets voor jouw organisatie is;
  • en welke vragen je jezelf moet stellen als je met een cloudmigratie start.

> Wat OGD kan betekenen voor jouw softwareteam

Of lees deze artikelen: 

waarom public cloud saas applicaties voor overheid publieke sectorGuy Counet is hoofd cloudconsultancy bij OGD. Vanuit deze rol is hij verantwoordelijk voor een team van consultants dat organisaties begeleidt bij de cloud journey van hun digitale producten- en dienstenportfolio naar Azure.

Ontvang email updates