Kies de juiste public cloud: AWS, Azure en Google cloud platform

Geschreven door Chris Petit
4 min leestijd
18-apr-2019 11:33:40

Je wilt naar de cloud. Misschien zit je er gedeeltelijk al en wil je volledig over. Je bent je opties aan het afwegen. Er is veel te vinden over de verschillen tussen public en private cloud, en wat de voor- en nadelen van beide zijn. Ook lees je vaak dat een hybride cloud of een multicloud de beste oplossing is. Maar mocht je besluiten naar de public cloud te gaan, is er weinig te vinden over de verschillen tussen de belangrijkste public cloud aanbieders.

Je wilt weten welke public cloud voor jou de beste keuze is. Is dat Amazon Web Services, aangezien die het grootst is? Of kan je veel beter voor Microsoft Azure kiezen? En de derde grote speler Google, had die ook niet een cloudoplossing? Mocht je meerdere public clouddiensten willen combineren in een multicloud, wil je weten welke het meest geschikt is voor wat. Je ziet op een gegeven moment door de wolken de cloud niet meer.

Wat is public cloud?

Om het makkelijker te maken beginnen we bij het begin: wat is een public cloud? Simpel gezegd deel je met (heel veel) anderen een infrastructuur waarop je jouw applicaties kunt laten draaien. Alles wat fysiek is, zoals de hardware, regelt en onderhoudt de provider. Die zorgt er ook voor dat niemand toegang kan krijgen tot deze hardware, door die bijvoorbeeld fysiek af te sluiten.

Public cloud providers: AWS, Azure, Google Cloud Platform

In deze blog vergelijken we de drie grootste en belangrijkste spelers op public cloud gebied. Dit zijn Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform.

De belangrijkste voordelen van deze public cloud providers zijn de betrouwbaarheid, de schaalbaarheid en de efficiëntie. Omdat ze zo groot zijn, kun je ervan uitgaan dat ze altijd ‘up’ zijn. Daarnaast kun je constant capaciteit op- en afschalen. Dit soort aanpassingen gaan snel en dus efficiënt, want deze providers zijn heel ver in het automatiseren van hun diensten.

 Dit brengt ons meteen bij de reden voor het vergelijken van alleen deze drie aanbieders: kleine cloudproviders hebben hun diensten vaak nog niet zo ver geautomatiseerd. En laat die efficiëntie nou net een van de redenen zijn om voor een public cloud te kiezen! 

Voordelen public cloud

Een public cloud kies je omdat je naar gebruik wilt betalen en makkelijk wilt op- en afschalen. Stel, je hebt een webshop. Zo rond lunchtijd en ’s avonds tussen een uur of zes en tien heb je de meeste bezoekers. ’s Nachts komt er nagenoeg niemand op jouw website. Op de drukke momenten wil je tijdelijk opschalen, ’s nachts wil je afschalen. Dit is natuurlijk veel voordeliger dan constant dezelfde capaciteit te hebben als dat je op het drukste tijdstip nodig hebt. Het mooiste is dat dit geheel automatisch kan.

 Lees meer over de voordelen van de online werkplek 

Overeenkomsten AWS, Azure en Google cloud platform

De genoemde voordelen van de public cloud zijn ook meteen een aantal van de belangrijkste overeenkomsten tussen de cloud providers van Amazon, Microsoft en Google. We zetten de overeenkomsten voor je op een rijtje:

  • Compute power (rekenkracht)
  • Cloud opslag en backups
  • Pay-as-you-go, betaal naar gebruik
  • Schaalbaarheid
  • Iaas en Paas oplossingen
  • Containerdiensten
  • DevOps methodiek
  • Machine learning en AI

Verschillen tussen de clouddiensten van Amazon, Microsoft en Google

Naast veel overeenkomsten zijn er natuurlijk ook belangrijke verschillen tussen de clouddiensten van deze drie grote aanbieders. Het belangrijkste verschil is dat AWS geen eigen SaaS diensten aanbiedt. Dit houdt in dat ze geen productiviteitssoftware bieden zoals de andere twee dat wel doen. Microsoft heeft het bekende Office 365 pakket en Google laat je in de cloud werken in hun G-Suite.

Mocht je een hybride cloud willen, ofwel gebruik maken van een public en een private cloud die met elkaar verbonden zijn: dit kan het makkelijkst in combinatie met Microsoft Azure.

 Een vierde verschil is de grootte van de clouddienst en daarmee ook de volwassenheid ervan. AWS bood als eerste een public cloud aan en is echt enorm geworden. Ook Azure is tegenwoordig erg groot en is een volwassen product. Het Google cloud platform is wat kleiner, heeft wat minder mogelijkheden en is net iets minder volwassen maar wel een serieuze concurrent op het gebied van Machine Learning en AI.

 De gevolgen hiervan zijn dat je niet bij Amazon moet zijn als je een persoonlijke relatie met je provider wilt. Het Google cloud platform is daarentegen misschien wel geschikter voor kleinere bedrijven. Google is namelijk niet, zoals de andere twee, vanaf het begin gefocust geweest op grote bedrijven. 

Cloud opslag, productiviteitssoftware of data-analyse?

De drie public clouddiensten onderscheiden zich ook door waar ze de nadruk op leggen. AWS legt duidelijk de nadruk op ‘massive hosting’, de praktisch oneindige opslagmogelijkheden. Microsoft Azure staat vooral bekend om de integratie met de hele Microsoft enterprise productivity solution in de vorm van Microsoft 365. Het Google cloud platform is uitermate geschikt voor het inzetten Machine Learning en AI om meer uit je data te halen. Alle drie deze diensten hebben Machine Learning opties, maar Google heeft zich duidelijk toegelegd op data-analyse middels kunstmatige intelligentie.

 Om je keuze nog makkelijker te maken, hebben we de sterke en minder sterke punten van de drie partijen op een rij gezet:

public-cloud-tabel3 

Eerder in deze blog gaven we al aan dat het op- en afschalen in de public cloud heel handig is als je bijvoorbeeld een webshop hebt. Welke public cloud je vervolgens kiest hangt natuurlijk af van een aantal factoren, zoals de grootte van je webshop en hoeveel bezoekers deze trekt.

Heb je een grote webshop waardoor je veel opslag nodig hebt? Komen er veel bezoekers op je website? Als een persoonlijke relatie met je dienstverlener niet belangrijk voor je is, kies je voor AWS.

Als je een wat kleinere webshop met minder capaciteitsbehoefte hebt, maar wel veel data-analyses wilt doen, is het Google cloud platform een goede keuze.

Maak je voor je kantoorautomatisering gebruik van Microsoftproducten zoals Microsoft 365, dan is de keuze voor Azure makkelijk gemaakt. Ook als je hybride wilt werken zodat je gegevens tussen je public en je private cloud kunt uitwisselen, is Microsoft Azure de logische keuze.

Het is ook helemaal niet gek om voor een multicloud te kiezen. Bijvoorbeeld door je webshop in AWS of het Google cloud platform te laten draaien en de online werkplekken van je kantoor in Microsoft Azure. 

Kies de juiste cloud voor jou

In het kort: doe je voordeel met de genoemde verschillen. Bepaal wat je nodig hebt en wat voor jouw bedrijf het belangrijkste is.  Of je nu vooral veel opslagruimte en rekenkracht nodig hebt, veel met data-analyse wilt doen of van een hybride cloud gebruik wilt maken, er is altijd een public cloudprovider die jou het juiste kan bieden.

 

Wil je op de hoogte blijven van alles rondom de cloud en de online werkplek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

New call-to-action

Ontvang email updates