Cloudtransitie voor financiële instellingen | De juiste strategie

Geschreven door Maurice Zondag
3 min leestijd
20-sep-2024 14:41:47

De cloud biedt vele voordelen voor je organisatie, maar het is alleen zinvol als er een duidelijke reden of businesscase voor is. In dit artikel van ict-businessconsultant Maurice Zondag lees je hoe je een duidelijke strategische visie neerzet en welke stappen nodig zijn om een succesvolle overgang naar de cloud te realiseren. 

Een duidelijke strategische visie

Een duidelijke strategische visie voor de cloud is essentieel. Maurice: “Ontdek waar je organisatie staat met de digitale volwassenheid en welke stappen nodig zijn om je doelen te bereiken. 

Een voorbeeld van een duidelijke visie kan zijn om bedrijfsprocessen te automatiseren met cloudgebaseerde oplossingen, waardoor je de efficiëntie en productiviteit verhoogt. Een ander voorbeeld kan zijn om data-analyse en business intelligence te verbeteren door gebruik te maken van cloud-gebaseerde analysetools.”

Meer over het aansluiten van je digitale strategie op je bedrijfsdoelstellingen? Lees deze blog.

Maurice: “ik zie vaak dat organisaties een cloudtransitie overwegen puur om mee te gaan in de technische ontwikkelingen. Maar een cloudadoptie is alleen zinvol als er een duidelijke reden of businesscase voor is.”

CMMI-methode voor volwassenheidsniveau

Naast een visie, is het noodzakelijk om te weten waar je organisatie staat op het gebied van digitale transformatie. Inclusief duidelijke doelen voor de toekomst. Hiervoor kun je verschillende modellen gebruiken. 

“Wij gebruiken vooral de CMMI-methode (Capability Maturity Model Integration)”, zegt Maurice. Dit model helpt je bij het plannen en uitvoeren van je cloudtransitie. 

“De eindbestemming is de volledig geoptimaliseerde ict-omgeving die je eigen dienstverlening, de processen, medewerkers en eindklanten daartoe maximaal faciliteert. De route daarnaartoe omvat de specifieke stappen en strategieën die je volgt om daar te komen, afhankelijk van je huidige ict-infrastructuur en beschikbare middelen. Soms zijn kleinere stappen nodig, zoals eerst je applicaties moderniseren of je datacenter migreren, om klaar te zijn voor de grotere overgang naar een volledig cloudgebaseerde oplossing.”

Door een analyse te doen kom je uit op concrete stappen naar een cloudtransitie:

1. Inventariseer de behoeften: Maurice: “Begin met het inventariseren van de behoeften binnen je organisatie. Als je bijvoorbeeld een cloudtransitie met al je basiswerkplekken wilt uitvoeren, moeten alle medewerkers in de cloud kunnen werken. Dit betekent waarschijnlijk dat ze laptops en toegang tot Microsoft 365 nodig hebben.”
2. Creëer de infrastructuur: Vervolgens heb je cloud based netwerkomgeving nodig, zoals een Azure-omgeving die als platform geldt om ook zaken als toegangsbeveiliging, compliance en beheer vanuit de cloud mogelijk maakt. Dit vormt de basis voor de werkplekken van je organisatie.
3. Applicaties cloud-ready maken: Als je wilt dat al je applicaties beschikbaar zijn in de cloud, moet je hiervoor ook een oplossing ontwerpen. Dit is afhankelijk van het volwassenheidsniveau van je huidige systemen.

De impact van cloudadoptie voor financiële organisaties

Het gebruik van cloudtechnologie door financiële organisaties brengt zowel voordelen als risico's met zich mee. Een belangrijk risico is de kans op cyberaanvallen en datalekken.

Maurice: “Wanneer je gegevens opslaat in de cloud, bestaat het risico dat deze gegevens toegankelijk worden voor onbevoegden. Daarom moeten financiële instellingen strenge beveiligingsmaatregelen treffen en voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving, zoals de AVG en NIS2-richtlijn (Network en Information Security directive), om de security en privacy van klantgegevens te waarborgen.”

Daarnaast kunnen er compliance-uitdagingen zijn. Maurice: “Financiële organisaties moeten voldoen aan strenge regels en voorschriften rond gegevensbeheer en beveiliging. Bij het kiezen voor cloudoplossingen moeten zij zorgen dat deze oplossingen voldoen aan nationale en internationale regelgeving. Dit vereist een grondige risicoanalyse en constante monitoring en auditing van de cloud-serviceproviders. Zo kun je alle wettelijke en beleidsmatige vereisten naleven.”

Ten slotte moeten financiële organisaties de balans vinden tussen gebruiksgemak en veiligheid. Hoewel de cloud veel flexibiliteit en toegankelijkheid biedt, kan dit soms ten koste gaan van de beveiliging.

Een tijdje terug zagen we dat nog bij bunq, waar gebruikers veel vrijheden kregen, zodat ze veel geld konden overmaken. Tegelijkertijd was dit voor cybercriminelen een handig doelwit om phishing toe te passen.

Maurice: “Het is cruciaal dat organisaties een goede afweging maken tussen de risico’s en de voordelen van cloudoplossingen. Dit houdt in dat je niet alleen vertrouwt op de beloftes van cloudproviders, maar ook eigen controles uitvoert zodat je gegevens veilig zijn. En dat de cloudoplossingen geschikt zijn voor hun specifieke behoeften. Vertrouwen is goed, maar controleren is beter’."

Een succesvolle cloudtransitie

De transitie naar de cloud is een cruciale stap voor financiële instellingen die willen innoveren en efficiënt werken. Met een duidelijke strategie en grondige risicoanalyse bespaart jouw organisatie niet alleen kosten, maar verbetert zij ook haar dienstverlening en versterkt zij haar kernactiviteiten.

Meer weten over een succesvolle cloudtransitie? 

Ontvang email updates