Wat is distributed cloud en wat kun je ermee?
Distributed cloud is volgens Gartner een van de tien belangrijkste strategische trends van 2020. En ook bij OGD stond distributed cloud in het lijstje met ict-trends voor 2020.
Maar de verschillende vormen van clouddiensten kunnen aardig verwarrend zijn. Public cloud, distributed cloud, edge computing - waar gaat het precies over en wat kun je ermee als organisatie? En, is het belangrijk om iets met distributed cloud te doen?
In dit artikel vind je antwoord op deze vragen. Ook kijken we vooruit naar wat we de komende jaren kunnen verwachten op het gebied van distributed cloud. Zo ben je weer op de hoogte over deze veelbelovende trend, die zeker impact kan hebben op jouw organisatie.
1. Wat is distributed cloud?
2. Wat kun je met distributed cloud?
3. Wat heeft distributed cloud te maken met edge computing?
4. Moet mijn organisatie al iets met distributed cloud?
5. Wat kunnen we verwachten voor de toekomst?
1. Wat is distributed cloud?
Distributed cloud is het uitbreiden van de infrastructuur van een public cloud naar je lokale datacenter of zelfs je eigen serverruimte. Het doel hiervan is dat je diensten uit de public cloud opeens heel dichtbij tot je beschikking hebt.
Het is alsof je een paar servers van het Azure-platform van Microsoft of het AWS-platform van Amazon pakt, en die in je eigen datacenter of zelfs serverruimte plaatst. De lokale infrastructuur blijft wel onderdeel van het centrale public cloudplatform, met alle voordelen van dien. Dit is nieuw, want op dit moment draait de public cloud vanuit vele datacenters die geografisch gespreid zijn, maar wel gecentraliseerd zijn over meerdere landen.
Het heeft grote voordelen om de clouddiensten en vooral de data daarin dichter bij de eindgebruikers te brengen. Eindgebruikers hebben veel sneller toegang tot data. Hiervan profiteren vooral latency-gevoelige applicaties, zoals zwaarbelaste databases of realtime audio- en videotoepassingen.
Ondertussen blijven de werking, het beheer, de updates en de ontwikkeling van de clouddienst gewoon de verantwoordelijkheid van de oorspronkelijke public cloudprovider. Zo biedt dit nieuwe model alle services die beschikbaar zijn in een traditioneel centraal datacenter, maar dan met belangrijke voordelen.
Voorbeelden van distributed cloud zijn Microft Azure Stack, AWS Outpost en Google Anthos.
📖 De complete handleiding: werken in de cloud
2. Wat kun je met distributed cloud?
Het verspreid opslaan van data binnen een distributed cloud heeft veel voordelen:
- de mogelijkheid om data naar wens lokaal en centraal te verspreiden, al naar gelang de eisen die aan de toepassing worden gesteld;
- een lagere latency en dus een hogere verwerkingssnelheid van de netwerkdata;
- lagere belasting van je WAN, en daardoor minder datacongestie (filevorming van datapakketjes in het netwerk);
- betere garantie op de naleving van regels over gegevenssoevereiniteit, omdat je gegevens kunt bewaren in het land waar ze vandaan komen.
Zo beschikken organisaties met distributed cloud sneller over meer volledige data.
Lees hier welke andere ict-trends belangrijk zijn in 2020 en wat je ermee kunt!
3. Wat heeft distributed cloud te maken met edge computing?
We horen de laatste tijd ook veel over edge computing. Deze trend heeft te maken met distributed cloud: het is er zelfs een voorbeeld van.
Edge computing houdt in dat gegevens zijn opgeslagen bij of op de plek van de gegevensbron, aan de rand (edge) van het netwerk dus. Dichtbij het apparaat of de gebruiker die de data genereert. Eigenlijk zoals het geval is bij on-premises. Maar edge computing slaat daarbij soms gegevens op in de cloud, vooral tijdens piekbelasting van het netwerk. Een on-premises oplossing doet dit niet. Zo verzekert edge computing snelheid en betrouwbaarheid.
Maar wat is dan het verschil met distributed cloud? Bij distributed cloud vindt de activiteit óók plaats aan de randen van het netwerk, maar dan standaard vanuit de cloud. Deze is qua opslag en rekenkracht verspreid over het hele netwerk. Edge computing slaat daarentegen alleen in specifieke situaties gegevens op in de cloud. De nadruk ligt bij de ene variant dus op de centrale verwerking, en bij de andere op de lokale verwerking.
4. Moet mijn organisatie al iets met distributed cloud?
Distributed cloud gaat volgens Gartner veel invloed hebben op ondernemingen. Het internationale onderzoeksbureau voorspelt dat organisaties al in 2022 de helft van hun data produceren en opslaan buiten traditionele datacenters of één centrale cloud. En ook bij OGD lijkt ons dit waarschijnlijk. Een cloud-infra-specialist van OGD legt uit:
We zien nu al dat klanten profiteren van de distributed cloud. Vooral vanwege de goede beschikbaarheid van data, ook als er binnen één datacenter iets misgaat. Naarmate de wensen van de klant uitbreiden wat betreft de snelheid en paraatheid van data, zullen zij nog meer voordeel halen uit deze vorm van edge computing.
Organisaties willen steeds sneller en nauwkeuriger met hun data werken. De distributed cloud maakt dit mogelijk. Daarnaast raken applicaties en data meer verspreid over verschillende datacenters door ontwikkelingen als artificial intelligence (AI) en internet of things (IoT). Als je mee wilt in dit soort ontwikkelingen, dan krijg je als organisatie zeker te maken met distributed cloud.
Wil je weten wat AI voor jouw organisatie kan betekenen? Lees dan zeker deze whitepaper.
5. Wat kunnen we verwachten voor de toekomst?
Waarschijnlijk duurt het nog een paar jaar voordat we de distributed cloud werkelijk op grote schaal gaan gebruiken. De verwachting is dat de toepassing van distributed cloud flink gaat toenemen zodra edge computing en het decentraliseren van opslag gebruikelijker worden. Dan wordt de techniek steeds relevanter.
Op dit moment bevindt nog maar tien procent van de data zich buiten traditionele datacenters. Maar we breiden het territorium van de cloud steeds verder uit met elkaar. De centralisatie die de meeste publieke clouddiensten nu kenmerkt zal daarmee verdwijnen. We houden je vanuit OGD graag op de hoogte van de ontwikkelingen!
Wil je meer weten over de evolutie van clouddiensten? Of ben je benieuwd welke vorm van cloud het beste past bij jouw organisatie? Onze experts schreven hierover een whitepaper. Download hem hier.
Misschien vind je dit leuk
Anderen hebben deze artikelen gelezen