Alles over de verschillende cloudplatforms | van on-premises tot IaaS, PaaS en SaaS

Geschreven door Rik van Berendonk
6 min leestijd
21-okt-2020 8:00:00

De cloudmarkt heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Een rapport van Bettercloud voorspelt bijvoorbeeld dat 73% van de organisaties in 2021 vooral SaaS-oplossingen zal gebruiken. Maar hoe zit het met alle andere cloudplatforms, zoals on-premises, IaaS en Paas? Hoe kies je nu de oplossing die het beste bij je organisatie past?

In deze blog ga ik dieper in op de verschillende soorten van dataopslag, waaronder on-premises en de verschillende cloudplatforms:

 • On-premises: software die is geïnstalleerd in hetzelfde gebouw als je organisatie.
 • IaaS: cloudgebaseerde services, je betaalt alleen naar verbruik van services als opslag, networking en virtualisatie.
 • PaaS: hardware- en softwaretools die beschikbaar zijn via internet. 
 • SaaS: software die beschikbaar is via internet of een derde partij.

button@4x Kijktip: bekijk nu de on-demand webinar over de juiste cloudstrategie

Per platform ga ik in op de volgende vragen:
1. Wat is het?
2. Wat zijn de voordelen?
3. Wat zijn de nadelen?
4. Wanneer is het handig voor mijn organisatie?

cloudplatforms

De verschillende soorten cloudservices en de onderdelen die je uitbesteedt.

Alles over on-premises | wat is het | voordelen | nadelen

Wat is on-premises?

On-premises is de Engelse benaming voor het lokaal installeren van de automatiseringssoftware. Wanneer je kijkt naar bovenstaande afbeelding, zie je dat je als organisatie het complete systeem in eigen beheer hebt. Van networking tot applicaties. Je draait deze software op de computers van jouw organisatie die de software gebruiken. Tot 2005 was dit de meest gebruikte methode. Daarna kwam SaaS beschikbaar en volgden meer clouddiensten.

Wat zijn de voordelen van on-premises?

 • Je hebt grip op je data: je installeert je on-premises software namelijk lokaal. Je hebt al je data dus in eigen beheer.
 • Het is makkelijker om te switchen van ict-beheerder: je hebt zelf toegang tot de server en bent niet afhankelijk van een partij op afstand.

Wat zijn de nadelen van on-premises?

 • Hoge kosten: de kosten voor personeel, onderhoud en stroomverbruik zijn hoog. Dit komt doordat je zelf alles beheert.
 • Thuiswerken is minder eenvoudig: wanneer je medewerkers vaak remote werken is de kans groot dat de on-premises software trager werkt. Oftewel: thuiswerken is lastig met een on-premises-oplossing.
 • Minder schaalbaar: een on-premises oplossing is minder schaalbaar dan een cloudoplossing. Wanneer je organisatie uitbreidt, kan de oplossing niet met je organisatie meegroeien.
 • Beveiligingsrisico’s: er kleven serieuze beveiligingsrisico’s aan het gebruik van bedrijfsapps wanneer dit niet gebeurt via een veilige cloud.

Wanneer is deze optie geschikt voor mijn organisatie?

On-premises is geschikt voor jouw organisatie als alle hardware en software in handen van jouw organisatie is. Je bent dan zelf volledig verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud hiervan.

Let op: voor kleinere organisaties is on-premises software vaak niet rendabel, want je moet een compleet eigen ERP-systeem lokaal implementeren. De kosten lopen snel op door investeringen in hardware en personeel.

Alles over IaaS | wat is het | voordelen | nadelen | geschikt voor mijn organisatie?

Wat is een IaaS-platform?

Bij IaaS (Infrastructure as a Service) werk je in de cloud. Cloud computing, het overzetten van je data is hier dan ook van belang. Het is de minst vergaande oplossing van alle cloudoplossingen. Je besteedt een gedeelte van de hosting uit: networking, opslag, servers en virtualisatie. Dit neemt een externe partij zijn rekening.

Jouw organisatie is zelf verantwoordelijk voor het configureren en onderhouden van de omgeving die op deze infrastructuur draait. Bekende voorbeelden van IaaS-providers zijn DigitalOcean, Amazon Web Services en Microsoft Azure.

Lees hier wat een werkplek in de cloud oplevert voor jouw organisatie.

Wat zijn de voordelen van IaaS?

 • Autonomie: je hebt de volledige ruimte (zowel qua software als resources) om de hosting zo in te richten als jij wilt.
 • Lagere kosten dan on-premises: je kunt een hoop uitbesteden aan de externe partij, waardoor je kosten lager zijn dan bij een self-managed oplossing.

Wat zijn de nadelen van IaaS?

 • Externe kennis nodig: je moet zelf de technische kennis in huis hebben om de servers in te richten en te onderhouden.

Wanneer is deze optie geschikt voor mijn organisatie?

Deze optie is geschikt als jouw organisatie zelf al een omgeving heeft, maar je liever niet zelf de fysieke laag (zoals hardware, verbindingen en het datacenter) inkoopt. Je blijft dus in beheer van de managementlaag, de software met alle applicaties en je hoeft je geen zorgen te maken over de fysieke infrastructuur.

Bekijk deze blog en leer hoe je een IaaS-platform bouwt en beheert.

Alles over PaaS | wat is het | voordelen | nadelen | geschikt voor mijn organisatie?

Met PaaS leg je nog meer de controle bij de leverancier dan bij IaaS. De leverancier regelt namelijk niet alleen de IaaS-laag, maar ook alles tot en met de besturingssystemen en middleware (zoals Java en .NET). De inrichting van software wordt voor je geïnstalleerd en beheerd. Wel blijf je zelf in beheer van jouw data en de ontwikkeling van de applicaties. Een voorbeeld van een PaaS-dienst is de Windows Virtual Desktop van Microsoft.

Wat zijn de voordelen van PaaS?

 • Snelheid: de snelheid waarmee je een oplossing bouwt, ligt hoog. Je hoeft namelijk zelf geen code te ontwikkelen, die is hapklaar.
 • Makkelijk toepasbaar: deze diensten zijn ook toepasbaar op software die leveranciers nog niet als SaaS-oplossing aanbieden. Zo kun je met de bouwblokken van een low-code of no-code platform in korte tijd een alternatief bouwen voor je applicatie.
 • Toegankelijk: PaaS software is beschikbaar voor meerdere gebruikers. Ook al breidt je personeelsbestand uit, dat is geen probleem.

Een uitgebreide uitleg over PaaS en de voordelen ervan vind je hier.

Wat zijn de nadelen van PaaS?

Beperkte vrijheid: de provider kan voor jou bepalen welke soft- en middelware jouw organisatie moet gebruiken.

Wanneer is deze optie geschikt voor mijn organisatie?

PaaS is over het algemeen interessant als je een (web)developer bent of er een in huis hebt. Een voordeel is dat je snel en gemakkelijk een ontwikkel-, test-, of deploymentomgeving kan opzetten.

Alles over SaaS | wat is het | voordelen | nadelen | geschikt voor mijn organisatie?

Applicatieclouddiensten in de vorm van SaaS zijn de meest gebruikte vorm van cloud. Gartner voorspelt zelfs dat in de toekomst nóg meer organisaties overstappen. Het voorspelde groeicijfer van SaaS voor de komende drie jaar is 38 procent. Het voordeel van SaaS is dat de eindgebruiker de applicaties direct via het web gebruikt. Goede voorbeelden hiervan zijn Office 365, Salesforce en Gmail. Deze worden automatisch geüpdatet.

public cloud uitleg

Wat zijn de voordelen van SaaS?

 • Gemak: dankzij de cloudtechnologie heb je overal toegang tot je bedrijfsdata. Je hoeft dus niet meer op kantoor te werken of op je werklaptop. Je medewerkers kunnen vanaf elke plaats en op elk device werken. Erg handig, nu organisaties verplicht zijn om thuis te werken.
 • Schaalbaarheid: je kunt makkelijk op- of afschalen in gebruik, bijvoorbeeld wanneer je ineens meer nieuwe medewerkers hebt of de productie voor een bepaalde periode wat lager ligt. Je kunt je licentie per maand opzeggen als je er niet tevreden over bent.
 • Flexibele kosten: je hoeft geen hardware of software aan te schaffen en je betaalt alleen voor de service die jij gebruikt. Je kunt makkelijker opties aan en uitzetten en switchen van CAPEX naar OPEX.

Wat zijn de nadelen van SaaS?

Minder grip op jouw data: Je weet niet goed wat er precies gebeurt met jouw data. Je moet vertrouwen op de derdepartij-leverancier.

Maar er zijn wel een aantal stappen die je kunt ondernemen om toch grip te houden op je data na een applicatietransformatie.

“Cloudopslag brengt je organisatie zoveel, dat het naar mijn mening beter is om slim op dit risico in te spelen dan cloudopslag te vermijden.” – Rik van Berendonk | CTO bij OGD

Een applicatietransformatie: iets voor mijn organisatie?

Een applicatietransformatie is zeker het overwegen waard. De voordelen van werken in de cloud zijn ontelbaar. Het is veilig, flexibel en overzichtelijk. En het werken op afstand is niet langer een issue. Buiten de cloud blijven werken is in principe nog mogelijk, maar het heeft wel nadelen. In sommige gevallen is een cloudoplossing bovendien financieel voordeliger dan on-premises werken. En terwijl een derde partij het werk op zich neemt, kan jouw organisatie zich focussen op waar hij goed in is.

Wil je jezelf nog meer inlezen in de cloud en applicatietransformatie? Maak dan gebruik van de onderstaande content:

4.-Whitepaper hoe de cloud helpt digital aanbod te verbeteren (002)

 

Ontvang email updates