De cloudmarkt heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Een rapport van Bettercloud voorspelt bijvoorbeeld dat 73% van de organisaties in 2021 vooral SaaS-oplossingen zal gebruiken. Maar hoe zit het met alle andere cloudplatforms, zoals on-premises, IaaS en Paas? Hoe kies je nu de oplossing die het beste bij je organisatie past?
In deze blog ga ik dieper in op de verschillende soorten van dataopslag, waaronder on-premises en de verschillende cloudplatforms:
Per platform ga ik in op de volgende vragen:
1. Wat is het?
2. Wat zijn de voordelen?
3. Wat zijn de nadelen?
4. Wanneer is het handig voor mijn organisatie?
De verschillende soorten cloudservices en de onderdelen die je uitbesteedt.
On-premises is de Engelse benaming voor het lokaal installeren van de automatiseringssoftware. Wanneer je kijkt naar bovenstaande afbeelding, zie je dat je als organisatie het complete systeem in eigen beheer hebt. Van networking tot applicaties. Je draait deze software op de computers van jouw organisatie die de software gebruiken. Tot 2005 was dit de meest gebruikte methode. Daarna kwam SaaS beschikbaar en volgden meer clouddiensten.
On-premises is geschikt voor jouw organisatie als alle hardware en software in handen van jouw organisatie is. Je bent dan zelf volledig verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud hiervan.
Let op: voor kleinere organisaties is on-premises software vaak niet rendabel, want je moet een compleet eigen ERP-systeem lokaal implementeren. De kosten lopen snel op door investeringen in hardware en personeel.
Bij IaaS (Infrastructure as a Service) werk je in de cloud. Cloud computing, het overzetten van je data is hier dan ook van belang. Het is de minst vergaande oplossing van alle cloudoplossingen. Je besteedt een gedeelte van de hosting uit: networking, opslag, servers en virtualisatie. Dit neemt een externe partij zijn rekening.
Jouw organisatie is zelf verantwoordelijk voor het configureren en onderhouden van de omgeving die op deze infrastructuur draait. Bekende voorbeelden van IaaS-providers zijn DigitalOcean, Amazon Web Services en Microsoft Azure.
Lees hier wat een werkplek in de cloud oplevert voor jouw organisatie.
Deze optie is geschikt als jouw organisatie zelf al een omgeving heeft, maar je liever niet zelf de fysieke laag (zoals hardware, verbindingen en het datacenter) inkoopt. Je blijft dus in beheer van de managementlaag, de software met alle applicaties en je hoeft je geen zorgen te maken over de fysieke infrastructuur.
Bekijk deze blog en leer hoe je een IaaS-platform bouwt en beheert.
Met PaaS leg je nog meer de controle bij de leverancier dan bij IaaS. De leverancier regelt namelijk niet alleen de IaaS-laag, maar ook alles tot en met de besturingssystemen en middleware (zoals Java en .NET). De inrichting van software wordt voor je geïnstalleerd en beheerd. Wel blijf je zelf in beheer van jouw data en de ontwikkeling van de applicaties. Een voorbeeld van een PaaS-dienst is de Windows Virtual Desktop van Microsoft.
Een uitgebreide uitleg over PaaS en de voordelen ervan vind je hier.
Beperkte vrijheid: de provider kan voor jou bepalen welke soft- en middelware jouw organisatie moet gebruiken.
PaaS is over het algemeen interessant als je een (web)developer bent of er een in huis hebt. Een voordeel is dat je snel en gemakkelijk een ontwikkel-, test-, of deploymentomgeving kan opzetten.
Applicatieclouddiensten in de vorm van SaaS zijn de meest gebruikte vorm van cloud. Gartner voorspelt zelfs dat in de toekomst nóg meer organisaties overstappen. Het voorspelde groeicijfer van SaaS voor de komende drie jaar is 38 procent. Het voordeel van SaaS is dat de eindgebruiker de applicaties direct via het web gebruikt. Goede voorbeelden hiervan zijn Office 365, Salesforce en Gmail. Deze worden automatisch geüpdatet.
Minder grip op jouw data: Je weet niet goed wat er precies gebeurt met jouw data. Je moet vertrouwen op de derdepartij-leverancier.
Maar er zijn wel een aantal stappen die je kunt ondernemen om toch grip te houden op je data na een applicatietransformatie.
“Cloudopslag brengt je organisatie zoveel, dat het naar mijn mening beter is om slim op dit risico in te spelen dan cloudopslag te vermijden.” – Rik van Berendonk | CTO bij OGD
Een applicatietransformatie is zeker het overwegen waard. De voordelen van werken in de cloud zijn ontelbaar. Het is veilig, flexibel en overzichtelijk. En het werken op afstand is niet langer een issue. Buiten de cloud blijven werken is in principe nog mogelijk, maar het heeft wel nadelen. In sommige gevallen is een cloudoplossing bovendien financieel voordeliger dan on-premises werken. En terwijl een derde partij het werk op zich neemt, kan jouw organisatie zich focussen op waar hij goed in is.
Wil je jezelf nog meer inlezen in de cloud en applicatietransformatie? Maak dan gebruik van de onderstaande content:
OGD levert ict-diensten op het gebied van infrastructuur, end-user management en software-ontwikkeling. Dat doen we in de vorm van outsourcing, projecten, advies en ict-professionals.
Bij OGD zijn we eerlijk en willen we altijd blijven leren. We zijn inventief en maken samen lol. Al 30 jaar lang.
© 2022 OGD ict-diensten.
Algemene voorwaarden | Algemene inkoopvoorwaarden | Privacyverklaring
Nog geen reacties
Reageer als eerste