De term hybride hoorde je vroeger misschien voor het eerst op school. Het ging dan over dieren als een muilezel, die een kruising zijn tussen verschillende organismen. Een hybrid cloud is eigenlijk net zoiets. Deze cloudoplossing is een kruising tussen verschillende soorten omgevingen voor je applicaties en data. Je ict-infrastructuur bevindt zich in een hybrid oplossing zowel ín je eigen organisatie als erbuiten in de public cloud.
De hybrid cloud is steeds meer in opkomst en is voor veel organisaties een zeer geschikte oplossing. Tijd dus om er eens op in te zoomen.
📖 De complete handleiding: werken in de cloud
De hybrid cloud is een gecombineerde cloudoplossing die bestaat uit meerdere omgevingen: privé en publiek. Je kunt data en applicaties uitwisselen en verplaatsen tussen deze omgevingen. Zo combineert de oplossing de voordelen van beide omgevingen, terwijl je de ict als één geïntegreerd geheel gebruikt en beheert. Gebruikers merken dus niet dat zij af en toe switchen tussen beide omgevingen.
De meeste organisaties zitten al in een vroege vorm van hybrid cloud. Zij maken gebruik van SaaS-diensten zoals Office365, draaien iets in Microsoft Azure én hebben applicaties in een eigen datacenter. Maar je hebt een goede integratie nodig tussen deze verschillende omgevingen om écht te spreken van een hybrid cloud. De onderlinge connectiviteit en een overkoepelende besturing over de locaties: dát is de truc.
Lees hier over het verschil tussen de public, private en hybrid cloud.
Een hybrid situatie is voor veel organisaties op dit moment de beste oplossing. Door de public cloud te combineren met private cloudoplossingen profiteer je van de voordelen van beide. Je gebruikt aan de ene kant de snelle gegevensverwerking, innovatieve kracht en flexibiliteit van de cloud. Daarnaast beschik je over een stuk private cloud voor toepassingen die om een klassiekere infrastructuur vragen, bijvoorbeeld met het oog op privacy. En met de hybrid cloud werkt het geheel aan applicaties dan toch effectief samen. Je kunt elke workload (applicatie, opslag) op de plek zetten waar deze het beste presteert, tegen de laagste kosten, en met de hoogste flexibiliteit.
Daarnaast past de hybrid cloud goed bij het ict-landschap van veel organisaties. Zij gebruiken meestal al SaaS-applicaties in de public cloud, maar hebben daarnaast nog systemen on-premises staan. Deze on-premises infrastructuur is niet altijd zomaar over te zetten op de cloud. En vanwege gegevensbeveiliging mag dit soms ook niet.
Vooral wat oudere applicaties hebben vaak een klassieke, private infrastructuur nodig. Bijvoorbeeld omdat ze niet geschikt zijn om snel op- en af te schalen. Of zij moeten fysiek dichtbij staan vanwege latency: ze crashen of worden onwerkbaar traag bij een te grote afstand tot de cloudinfrastructuur. Daarnaast hebben deze oude applicaties meer maatwerk nodig, wat in de standaarddienst van de public cloud niet voldoende mogelijk is. In de hybrid cloudoplossing krijgen (of behouden) dus ook je oudere applicaties de juiste plek.
Als organisatie profiteer je met de hybrid cloud van het beste van de public én private cloud tegelijk:
De hybrid cloud is momenteel een belangrijke trend. In deze whitepaper lees je een analyse van de andere 6 belangrijkste ict-trends voor 2021.
Aan deze praktijkvoorbeelden zie je hoe de hybrid cloud je in de praktijk voordeel kan opleveren:
De afgelopen jaren zagen we de trend om zo snel mogelijk volledig over te schakelen op de public cloud. Alles ‘verSaaSen’ heeft veel voordelen, dus het is op zich niet gek dat dit de afgelopen jaren de trend was. Maar nu zien we een verschuiving in de aandacht voor de public cloud naar de hybrid variant. Het besef dringt door dat organisaties niet (zomaar) al hun data in de cloud kunnen of willen stallen.
Dit heeft vooral te maken met ontwikkelingen op het gebied van privacywetgeving. Organisaties willen of moeten bepaalde data steeds vaker dicht bij huis stallen, in plaats van bij de Amerikaanse giganten Microsoft, Google en Amazon. Door data lokaal op te slaan – on-premises of in de privécloud - valt deze geheel onder de Europese wetgeving. De Amerikaanse partijen doen er overigens alles aan om te voldoen aan de Europese wetgeving. Maar zij zullen zich ook aan de Amerikaanse wet moeten houden, en deze conflicteert op bepaalde punten met de Europese wetten rond data privacy.
Een andere ontwikkeling is dat de hybrid cloud ook edge-workloads gaat omvatten. Edge-computing brengt de rekenkracht van de cloud naar Internet-of-Things-apparaten; dichter bij de plek dus waar de data wordt verzameld. Zo zijn deze apparaten minder tijd kwijt aan het communiceren met de cloud. Dit zorgt voor snellere gegevensverwerking. Daarnaast kun je met deze constructie op een effectieve en betrouwbare manier voor langere tijd offline werken. Dit maakt de hybrid oplossing nog effectiever.
Wil je als organisatie bepalen of de hybrid cloudoplossing passend is en wat de weg ernaartoe is? Bepaal dan eerst je businesscase. De cloud is geen doel op zich, maar een middel om je organisatiedoelen te behalen. Dus jouw doelen staan centraal. Bekijk daarna welke hardware en servers je hebt en welke workloads hierop draaien. Zo schat je in welke cloudoplossing het beste past. De keuze en implementatiemethode zijn altijd maatwerk.
Iemand nodig die met je meedenkt? Onze consultants bekijken graag samen met jou wat de beste aanpak is. Of lees eerst onze whitepaper over de ict-trends voor 2022.
OGD levert ict-diensten op het gebied van infrastructuur, end-user management en software-ontwikkeling. Dat doen we in de vorm van outsourcing, projecten, advies en ict-professionals.
Bij OGD zijn we eerlijk en willen we altijd blijven leren. We zijn inventief en maken samen lol. Al 30 jaar lang.
© 2022 OGD ict-diensten.
Algemene voorwaarden | Algemene inkoopvoorwaarden | Privacyverklaring
Nog geen reacties
Reageer als eerste