Hoe zorg je dat je bedrijfsinformatie goed beveiligd is? | Cybersecurity advies 2020 van onze CIO

Posted by Tom Abbing on 9-sep-2020 12:36:36

De COVID-19-pandemie heeft een hoop veranderd voor organisaties. Voor veel organisaties zijn de muren van het kantoor niet langer de muren van het werk. En dat lijkt nog goed te werken ook. Maar vergeet niet dat werken vanuit huis wel risico´s met zich meebrengt wat betreft cybersecurity. Meer dan voorheen. Daarom leg ik je uit welke stappen je kunt ondernemen om je bedrijfsinformatie te beveiligen.

Read More

Topics: Cyber Security

Wat zijn de voordelen van AVG voor bedrijven?

Posted by Rohiet Jakhari on 27-jan-2020 17:00:34

Het is anderhalf jaar geleden dat de AVG van kracht is gegaan. Dit is niet ongemerkt gebleven. Hoe kan het ook anders, na alle ophef en opschuddende artikelen over hoge boetes, berispingen, dwangsommen, audits en, niet te vergeten, datalekken met imagoschade als gevolg.

Read More

Topics: Cyber Security

Wat we van het Citrix-lek kunnen leren

Posted by Josephine Bosman on 21-jan-2020 13:44:56

Het is je vast niet ontgaan: Citrix heeft een ernstig beveiligingslek waar nog geen volledige oplossing voor is. Organisaties met Citrix-oplossingen zijn op dit moment erg kwetsbaar voor aanvallen. Om ernstige gevolgen zoals dataverlies te voorkomen, hebben veel Nederlandse organisaties hun Citrix-servers uit de lucht gehaald. Met als gevolg dat medewerkers massaal niet meer thuis konden werken en de nieuwe term ‘Citrix-files’ ontstond.

Read More

Topics: Cyber Security

Cybersecurity: vertrouw jij je medewerkers nog?

Posted by Josephine Bosman on 15-jan-2020 17:12:14

Als mensen het hebben over securitybedreigingen, denk ik al snel aan aanvallen van buitenaf. Maar is dat ook juist? Ik begreep laatst van mijn security-collega dat dit een veelvoorkomend misverstand is. Natuurlijk vinden er veel aanvallen plaats vanuit landen zoals China en Rusland en moet je jouw bedrijf daar goed tegen beschermen. Maar ook intern kan er veel fout gaan, je medewerkers kunnen immers veel gemakkelijker bij bedrijfsgevoelige informatie. Het is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je jouw eigen medewerkers automatisch als ‘veilig’ aanmerkt.

Read More

Topics: Cyber Security

DTO aan het woord: wat quantum computing betekent voor IT security

Posted by Jelmer Graafstra on 15-jan-2019 13:22:18

Elke maand geven wij het woord aan een van onze Distributed Technical Officers (DTO’s) in onze serie: DTO aan het Woord. Zij zijn binnen OGD dé technische specialisten en elke maand schrijven zij een blogpost over hun visie op de huidige ict-wereld en de ontwikkelingen daarin. Deze maand is Jelmer Graafstra aan de beurt en hij legt uit wat quantum computing voor IT security betekent.

Read More

Topics: Ict Trends & Innovatie, Cyber Security

Passwordless Authentication: veiliger én handiger

Posted by Barbara Forbes on 5-dec-2018 11:51:54

Iedereen heeft het wel een keer gezegd: ‘Moet ik nu alweer mijn wachtwoord aanpassen?’. Weer een nieuw wachtwoord onthouden; het levert altijd gedoe op. Met een beetje geluk gebruik je een wachtwoordmanager. Met wat pech pas je het wachtwoord aan van Zomer2018 naar Herfst2018.

Read More

Topics: Cyber Security

Russische hack: bangmakerij of serieuze bedreiging?

Posted by Josephine Bosman on 9-okt-2018 16:35:00

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: de MIVD maakte afgelopen donderdag bekend dat ze een hack-aanval door een viertal Russen hebben weten te voorkomen. Dit soort acties komen wel vaker in het nieuws en worden dan groot uitgemeten. Zie bijvoorbeeld alleen al de hoeveelheid artikelen op nos.nl over deze hack. Vervolgens vraagt iedereen zich natuurlijk af: worden we hier niet gewoon massaal bang gemaakt en valt het allemaal wel mee met die cyberaanvallen? Of moeten we ons onderhand écht zorgen gaan maken? 

Read More

Topics: Cyber Security

WPA3 is de nieuwe wifi-standaard, maar wat houdt het in?

Posted by Christiaan Donkelaar on 27-jul-2018 13:50:22

Afgelopen maand is door de Wi-Fi Alliance de nieuwe wifi-securitystandaard gelanceerd: WPA3. Die moet de huidige standaard WPA2 gaan vervangen. Deze nieuwe standaard zorgt voor een vernieuwd, krachtiger beveiligingsprotocol. Ook levert hij betere bescherming zelfs als gebruikers wachtwoorden kiezen die niet voldoen aan een minimaal aanbevolen moeilijkheidsgraad.

Read More

Topics: Cyber Security

De impact van Internet of Things op bedrijven

Posted by Robert Schmidt on 4-jun-2018 15:01:26

Het Agentschap Telecom pleit vandaag voor een standaardisatie van de beveiligingseisen voor IoT-devices. Internet of Things is een term die momenteel regelmatig de media haalt, maar wat is het probleem nu eigenlijk? Wat zijn dit nu eigenlijk voor apparaten en waar schuilt de dreiging in? Ik neem je mee voor een korte duik in de wereld van de Internet of Things en de impact op bedrijven.

Read More

Topics: Cyber Security

10 antwoorden op jouw GDPR-vragen

Posted by Anwar Akhtar on 23-mrt-2018 15:57:19

25 mei nadert met rasse schreden, en ik merk als securityadviseur een aanzienlijke toename in vragen over de komende GDPR (General Data Protection Regulation). Gelukkig hebben de meeste organisaties inmiddels wel door dat passief afwachten niet voldoende zal zijn.

Read More

Topics: Cyber Security

DDoS: is jouw bedrijf in gevaar?

Posted by Robert Schmidt on 30-jan-2018 14:42:10

Dit weekend waren twee Nederlandse banken het doelwit van een grootschalige DDoS-aanval. Maandag trof de Belastingdienst hetzelfde lot. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen werden verschillende diensten getroffen en liepen de bedrijven schade op door de aanvallen. Maar wat is nu eigenlijk zo’n DDoS-aanval en hoe kunnen we ons bedrijf er tegen bewapenen?

Read More

Topics: Cyber Security

De Sleepwet: wat is erop tegen?

Posted by Robert Schmidt on 26-jan-2018 16:35:24

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), beter bekend als de Sleepwet, is aan vernieuwing toe. Inlichtingen- en veiligheidsdiensten vinden dat de wet hen te weinig mogelijkheden geeft om hun werk effectief te doen. Daarom is besloten deze te herzien. De vernieuwde wet stuit echter op veel kritiek, met als gevolg een raadgevend referendum op 21 maart 2018. Maar wat is er dan allemaal aangepast in de nieuwe wet? En is al die kritiek eigenlijk wel terecht?

Read More

Topics: Cyber Security