De 5 belangrijkste ict-trends en wat je ermee kan voor jouw organisatie (deel 2)
In onze vorige blog ontdekte je wat de belangrijkste ict-trends voor 2025 zijn tussen alle hypes. In deze blog lees je wat deze trends betekenen voor jouw organisatie. Ook leer je waar jouw organisatie concreet al mee aan de slag kan voor 2025.
Trend 1. Gen AI: van desillusiefase naar praktische toepasbaarheid
Ondanks dat de toegevoegde waarde van genAI nog niet volledig gekwantificeerd is, is het belangrijk dat je organisatie experimenteert met genAI. Hoofd Product Stefan Tuijt: “Ontdek waar de waarde zit voor jouw organisatie en wat de specifieke behoeften zijn van je medewerkers. En ga dan na wat je organisatie kan en wil bereiken met genAI.”
AI-expert Barbara Forbes benadrukt dat genAI nog steeds snel verbetert: “Dit betekent dat bedrijven continu moeten evalueren hoe AI zich ontwikkelt en welke impact dit kan hebben op hun werkprocessen.
Bekijk hoeveel tijd AI je daadwerkelijk bespaart en hoe dit zich vertaalt naar efficiëntie en productiviteit. Daarbij is het belangrijk dat je pilots inzet om te evalueren hoe genAI efficiëntie oplevert. Barbara: “Start met kleine pilots en meet wat de werkelijke voordelen zijn, voordat je genAI op grotere schaal implementeert. Daarnaast raad ik aan gebruik te maken van externe expertise bij AI. Je bedrijf hoeft niet zelf het wiel uit te vinden: maak gebruik van de kennis en ervaring van experts.”
Download 'm hier: de AI-readiness checklist
AI-ready zijn voordat je start
Zorg dat je organisatie AI-ready is, voordat je start met de implementatie van genAI. Maak een duidelijke businesscase en zorg dat je beleid, data en adoptie op orde zijn. Houd rekening met het volgende:
- Datagovernance: de kwaliteit van de data waarop een AI-model is getraind, is cruciaal voor het leren van patronen en relaties, wat leidt tot betere voorspellingen en prestaties. Slechte datakwaliteit leidt tot onnauwkeurige of ontoereikende resultaten.
- Adoptie: met adoptie haal je de meeste waarde uit genAI, zoals verhoogde efficiëntie en effectiviteit in de dagelijkse werkzaamheden van je medewerkers. Hoe je het juiste gebruik van genAI implementeert lees je in deze blog.
Daarnaast is het belangrijk dat je organisatie de volgende zaken in de gaten houdt:
- Ethiek en regelgeving: De AI Act, die in augustus 2024 is ingegaan, legt regels op aan het gebruik van AI, vooral rond transparantie, veiligheid en ethische normen. AI-expert Barbara Forbes: “Het is belangrijk dat je medewerkers weten hoe AI werkt, wat het kan en wat het niet kan. AI is een krachtig hulpmiddel voor het genereren van content, maar het is nog niet altijd even goed in het oplossen van problemen. Medewerkers moeten zich bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid hierin en begrijpen dat AI een taalmodel is met beperkingen. Train je medewerkers hierin.”
- AI-governance en risicobeheer: AI-governance is noodzakelijk, om te waarborgen dat je organisatie AI-systemen op een verantwoorde manier gebruikt. Barbara: “Effectief risicobeheer helpt je organisatie niet alleen om ethische en juridische risico's te beperken, maar ook om technische fouten en misbruik te voorkomen.”
Trend 2. Geen bestaansrecht zonder bescherming
Cybersecurity blijft topprioriteit voor je organisatie in 2025. Het aantal cyberaanvallen neemt toe. En de aanvallen worden geavanceerder door onder andere generatieve AI, hybride oorlogsvoering en geopolitieke onrust. Daarnaast hanteren veel organisaties een hybride werkbeleid, wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. De EU speelt hierop in met de wetten DORA en NIS2, die in 2025 van kracht gaan.
Stevig fundament en cyberhygiëne zijn noodzakelijk
Het belangrijkste advies van Jos Nijmeijer, CISO: “Blijf investeren in de basis van je cybersecurity.” Daarbij hoort een stevig fundament, wat je realiseert door bijvoorbeeld Zero Trust te implementeren. Cyberhygiëne is hierbij een belangrijk onderdeel, wat nog steeds 99% van de aanvallen tegenhoudt.
Ook komt dit jaar de nadruk steeds meer op proactieve maatregelen en continue monitoring te liggen. Hierbij zijn Managed Detection and Response (MDR) en voorspellende analyses met AI van belang. Zo kan jouw organisatie inspelen op de snelle bedreigingen.
Awareness rond cybersecurity
Een cultuur van veiligheid in je organisatie is onmisbaar. Zet in 2025 volop in op security awareness. We zien bijvoorbeeld een hoge stijging in het aantal phishing-aanvallen met 40% in 2023. Het helpt hierbij enorm om je medewerkers bewust van het risico en impact te maken. Dit doe je met trainingen en de juiste communicatie. Daarnaast is het van belang dat één verkeerde klik niet tot een incident leidt – neem naast awareness dus zeker ook technische maatregelen, zoals MDR.
De huidige cyberontwikkelingen maken het noodzakelijk dat je als organisatie continu de cybersecurity-strategie evalueert en verbetert. Jos: "Begin met een goed overzicht van alle bedrijfsassets en vorm een dreigings- en risicobeeld. Wat komt er op jouw organisatie af en wat wil je absoluut beschermen? Vandaar uit ontwikkel je je plan en tref je maatregelen. zo weet je zeker dat je op de juiste plekken investeert."
3. Duurzame ict: cruciaal aandachtspunt door genAI
De toepassing van duurzame ict als trend voor 2025 is een gigantische uitdaging. We weten allemaal dat ict verantwoordelijk is voor 2-3% van de wereldwijde CO2-uitstoot. En de laatste tijd is gebleken dat het haast onmogelijk wordt om dit percentage in de toekomst te verminderen, door de opkomende technologieën van genAI.
Barbara: “Je kunt er als organisatie voor kiezen om AI niet in te zetten. Maar als je concurrenten dat wel doen, ga je achterlopen op efficiëntie en effectiviteit. Daarnaast loop je de kans dat medewerkers zich gaan richten op externe AI tools. Het is daarom beter om bewustwording onder de medewerkers te vergroten. En ga bij de inzet van genAI tooling na te welke aanbieder de meest duurzame technieken inzet."
Wees je hoe dan ook bewust van het hoge energieverbruik van AI. Op de langere termijn is het onhoudbaar. Lotte Huijs, MVO ambassadeur: “Het is raadzaam om het duurzaamheidsvraagstuk direct mee te nemen in je organisatiebeleid rond AI. Door te kiezen voor een taalmodel dat het beste past bij een specifieke taak, kan je bijvoorbeeld al energiewinst behalen.”
Het monitoren van energieverbruik en het creëren van bewustzijn binnen de organisatie zijn cruciaal voor een duurzaam AI-beleid. Daarnaast is de verwachting dat steeds meer AI-leveranciers zich inzetten voor milieuvriendelijkere oplossing. “Houd dit nauwlettend in de gaten, en evalueer wat de opties zijn voor milieuvriendelijkere AI-modellen.”
Houd verder rekening met de volgende algemene zaken rond duurzaamheid en ict in 2025:
- Focus op gedragsverandering bij medewerkers om duurzaamheid te bevorderen. Maak je medewerkers bijvoorbeeld bewust van het belang van opschonen van mailboxen en het verminderen van duplicatie van bestanden.
- Denk aan de lange termijn: Gedragsverandering en bewustwording zijn nodig om duurzaamheid te bevorderen. Helaas is dit een arbeidsintensief project. Het leidt het niet meteen tot winsten, maar op de lange termijn levert het grote voordelen op voor het milieu.
- Zet in op duurzaamheid als strategische kans: Medewerkers willen tegenwoordig graag werken bij een groen bedrijf. En klanten kopen veel liever bij een milieubewuste organisatie. Dit is een mooie kans om klanten en menselijk kapitaal aan te trekken. Duurzaamheid is niet alleen een ethische verplichting, maar ook een strategische noodzaak voor bedrijven die willen overleven in een steeds milieubewustere samenleving. Daarnaast kan het je reputatie verbeteren en nieuwe markten openen.
- Onderzoek mogelijkheden voor het recyclen van hardware: Maak bijvoorbeeld gebruik van efficiënt lifecyclemanagement, dat inzet op het maximaliseren van de levensduur van ict-middelen, en waar mogelijk op het gebruik van refurbished hardware. Zo verklein je je CO2-voetafdruk flink.
4. Medewerkersbeleving en XLA: de nieuwe norm
Medewerkersbeleving is iets waar organisaties de komende jaren flink op moeten inzetten. Hoofd Product Stefan Tuijt: “Dit betekent dat organisaties niet alleen moeten zorgen voor een stabiele en betrouwbare ict-infrastructuur, maar ook voor een positieve gebruikerservaring.”
Hoofd Product Stefan Tuijt raadt bedrijven aan om te investeren in het meten van de medewerkersbeleving. Ook adviseert hij XLA’s te implementeren om beter inzicht te krijgen in de behoeften en verwachtingen van medewerkers.
Hier zitten ook uitdagingen en kansen voor jouw organisatie. Het is een flinke investering in tijd, middelen en mensen. Maar deze investering biedt je organisatie innovatiekansen en concurrentievoordeel. Het is belangrijk dat je als organisatie regelmatig evalueert wat je medewerkers vinden, en dat je blijft optimaliseren en inspelen op hun veranderende behoeften.
- Het aanbieden van maatwerk en diversiteit: door de veranderingen in generaties lopen de verwachtingen van de employee experience en ict uiteen. Het is belangrijk dat je organisatie hierop inspeelt, door in gesprek te gaan met verschillende generaties. Terwijl jongere generaties zoals GenZ gewend zijn aan technologie en directe feedback, kunnen oudere generaties meer ondersteuning nodig hebben bij de adoptie van nieuwe tools zoals generatieve AI. Pas je organisatie hier op aan.
- Persoonlijke ontwikkeling en opleiding: Medewerkers willen kansen voor persoonlijke en professionele groei. Bedrijven die investeren in opleidingen, workshops en doorgroeimogelijkheden zien vaak een hogere medewerkerstevredenheid en -binding.
- Belangrijke rol voor de servicedesk: De servicedesk speelt een belangrijke rol in de medewerkersbeleving, met name door het proactief oplossen van problemen, nog voordat eindgebruikers er hinder van ondervinden. Dennis: “Dit doe je met Digital Employee Experience (DEX)-tools. Deze tools helpen bij het opsporen en oplossen van verstoringen, door gebruik te maken van data en inzichten waardoor ze trends identificeren en proactieve ondersteuning bieden.”
5. Krapte op de arbeidsmarkt: Hoe de ict-sector zich aanpast
De krapte in de ict-sector blijft een groot obstakel voor groei en innovatie. De behoefte om te investeren in digitalisering met een gebrek aan gekwalificeerd personeel blijft voor veel organisaties een uitdaging.
Als organisatie kun je op deze trend inspelen:
- Door te investeren in opleiding en ontwikkeling: door je huidige medewerkers te trainen en bij te scholen, kun je hun vaardigheden uitbreiden en de kloof tussen vraag en aanbod verkleinen. Omscholingsprogramma’s en specifieke trainingstrajecten kunnen de vaardigheden van je team versterken, waardoor je minder afhankelijk bent van externe aanwervingen.
- Met Automatisering en AI: Door processen te automatiseren en AI-tools in te zetten, kan je organisatie repetitieve taken verminderen en de productiviteit verhogen. Dit maakt het mogelijk om met een kleinere, maar beter opgeleide groep medewerkers grotere projecten aan te pakken.
- Met Robotic Process Automation (RPA): RPA is een effectieve oplossing voor het personeelstekort in de ict-sector. Het automatiseert repetitieve en tijdrovende taken, waardoor medewerkers zich kunnen concentreren op meer complexe werkzaamheden. Door de inzet van RPA kunnen organisaties de efficiëntie verhogen en operationele kosten verlagen, terwijl ze met minder personeel dezelfde of zelfs hogere productiviteit bereiken. Dit maakt het mogelijk om snel aan de veranderende marktvraag te voldoen, zonder extra personeel aan te hoeven nemen. Essentieel in een krappe arbeidsmarkt.
De belangrijkste trends voor 2025: aan de slag
De ict-trends voor 2025 bieden niet alleen uitdagingen, maar ook aanzienlijke kansen voor organisaties die proactief inspelen op de veranderingen. Van de strategische inzet van generatieve AI en duurzaamheids-initiatieven tot het optimaliseren van de medewerkerservaring en het omgaan met de krapte op de arbeidsmarkt: er is veel ruimte voor groei en innovatie.
Door technologie slim te integreren en te focussen op het welzijn van zowel medewerkers als het milieu, kunnen organisaties hun concurrentiepositie versterken en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst. De volgende stap is om deze trends om te zetten in concrete acties en plannen voor jouw organisatie. Zodat je klaar bent voor de uitdagingen en mogelijkheden van 2025 en daarna.
Misschien vind je dit leuk
Anderen hebben deze artikelen gelezen