Ict-uitstoot meetbaar maken met het duurzaamheidsassessment
In 2023 onderzocht ik de vraag hoe het gesteld is met de duurzaamheid van de ict-sector. Er bleek nog een hoop winst te behalen. Ik schreef er een blogserie over. Inmiddels heb ik een aantal experts (opnieuw) gesproken en krijgt de serie een vervolg. Zij hebben in de tussentijd gewerkt aan een ict-assessment: een manier waarop je het ict-gebruik kunt meten en gebaseerd hierop verbeteringen toepast. Zij bespreken in dit in deze blog.
Techniek, mensen en processen voor het duurzaamheidsassessment
Consultant Jan Geraets heeft het duurzaamheidsassessment opgestart. Samen met collega’s Jacqueline Rodenburg (consultant), Lotte Huijs (MVO-ambassadeur) en Leo Visser (Azure lead) rolt hij dit verder uit. Jan merkte in gesprekken met klanten dat zij een steeds grotere behoefte aan duurzaamheid hebben. “Vanuit consultancy zagen we bij veel klanten dezelfde patronen. Ze hebben interesse in duurzaamheid maar weten tegelijkertijd niet altijd hoe ze het beste omgaan met duurzame ict. Het inrichten van processen is hier een belangrijk onderdeel van.”
Toen Jacqueline terugkwam van haar sabbatical was ze meteen enthousiast en haakte ze aan. “Ik had gelijk zoiets van: wow, hier wil ik aan meedoen! Bij mijn klanten is duurzaamheid echt een hot topic. Aangezien wij via ons werk met honderden verschillende organisaties te maken hebben, merkten wij dat we via hen ook meer verschil kunnen maken.
Wij zagen vaak haakjes, zoals het bewustzijn van medewerkers rondom duurzaam gebruik van ict en het duurzamer maken van de bedrijfsprocessen. Daarnaast hebben veel organisaties de drang om duurzamer te worden.”
Start van het duurzaamheidsassessment
Het assessment helpt organisaties in het verduurzamen van hun processen. Dit is gebaseerd op het maturity-model en helpt organisaties in het nemen van stappen om hun duurzaamheidsdoelen te behalen. Ze krijgen een label met de letters A-E die aangeeft waar ze staan. “Net zoals bij koelkasten,” legt Jacqueline uit.
Hoe dat assessment in zijn werk gaat? Jacqueline: “Het duurzaamheidsassessment geeft organisaties inzichten in hoe hun medewerkers en de ict-organisatie op een duurzamere manier met ict om kunnen gaan. Onze consultants gaan met de organisaties in gesprek over hoe het ervoor staat met het thema duurzaamheid.
We halen informatie op over de duurzaamheidsdoelen, het verbruik van CO2 door ict en we verbinden daaraan KPI’s. Vervolgens begeleiden we organisaties in hun ‘duurzaamheidsreis’ en kunnen organisaties aan de hand van KPI-dashboards het CO2-gebruik van hun medewerkers meten.
We hebben allerlei gesprekken met mensen uit de organisatie die informatie geven waar ze op dit moment staan met duurzaamheid. We gebruiken tools als PowerBI en tools vanuit Microsoft (zoals de footprint-tool) om inzicht te krijgen in het verbruik van CO2. Je ziet dan hoeveel servers ongebruikt draaien, hoeveel data organisaties gebruiken. Vanuit onze expertise rondom adoptie kijken we of we bewustzijn kunnen creëren rondom duurzaamheid, en waar mogelijk gedrag te veranderen.”
Jan: “Zo kun je je medewerkers trainen in het gebruik van de juiste middelen. Hoe ze het beste kunnen samenwerken en communiceren. Wanneer het gebruik van bepaalde applicaties laag is, kun je adoptieprogramma´s inzetten om het gebruik te verhogen. Denk dan aan filmpjes, masterclasses en trainingen. Die moeite levert zowel prettig gebruik op voor je medewerkers als duurzaam gebruik van de ict-middelen.
Ook kun je technologie verduurzamen door naar de cloud te gaan, refurbished apparatuur te kopen en het virtualiseren van zoveel mogelijk ict-onderdelen (zoals firewalls) naar de cloud. Of door bijvoorbeeld applicatierationalisatie, het proces van evaluatie van bedrijfsapplicaties om te bepalen welke applicaties behouden, uitgeschakeld of vervangen worden. Of denk aan de opties van processen optimaliseren met servicemanagement en projectmanagement. Voor al deze zaken is het belangrijk dat je KPI´s verbindt en scores inzichtelijk maakt. Want dan kun je erop sturen en het verloop monitoren.”
Meetbare resultaten
Maar hoe maak je jouw duurzame inspanningen meetbaar? Jan: “Wij werken sinds kort met de CO2-analyse-app, gebaseerd op PowerBI. Hiermee kunnen wij het gedrag rond datagebruik analyseren met een gebruikersscore. En dat levert te gekke inzichten op.”
Jan noemt een aantal voorbeelden. “Zo blijkt uit de score dat bestanden delen in plaats van mailen vele malen groener is. Je bespaart veel energie door bestanden te delen, omdat je het bestand dan maar één keer opslaat, tegenover drie keer opslaan als je het mailt.
Of denk aan de datahuishouding. Daar is een enorme winst in te behalen. We zien dat veel organisaties geen goede afspraken hebben over waar data wordt opgeslagen, waardoor er verschillende versies van data bestaan. Op dit punt kunnen organisaties vaak enorm verbeteren, waarmee de medewerkers hun werk ook als prettiger en overzichtelijker gaan ervaren.”
Jacqueline vult aan: “We hebben nu een ‘digital clean up day’ bedacht waarbij je overbodige bestanden en e-mails opschoont. Want 100GB in de cloud is namelijk goed voor 0,1 ton CO2-uitstoot. Hoe meer je opruimt hoe minder stroom datacentra hoeven te gebruiken. Want het kost minder stroom om die data te verversen en op te slaan. Als je kijkt naar de wereldwijde uitstoot is zoiets een druppel op de gloeiende plaat. Maar alle beetjes helpen, want het maakt je bewust. Ik heb het daarna ook op mijn privé mailbox toegepast.”
Toekomstige doelstellingen met de cloud
Jan, Lotte en Jacqueline zetten zich dagelijks in voor het verduurzamen van ict. Door middel van het duurzaamheidsassessment en het gebruik van tools zoals PowerBI, streven ze ernaar organisaties bewust te maken van hun CO2-uitstoot en hen te begeleiden naar een meer duurzame ict-infrastructuur en werkwijze. Met meetbare resultaten en praktische acties, zoals de 'digital clean up day', dragen ze bij aan een groenere en efficiëntere omgeving. Wil je meer weten over ict en duurzaamheid?
Lees dan ook deze content:
- Hoe staat het met de duurzaamheid van de cloud?
- Hoe vervuilend is hardware eigenlijk?
- Hoe vervuilend is de ict-sector eigenlijk?
Misschien vind je dit leuk
Anderen hebben deze artikelen gelezen