Hoe vervuilend is hardware eigenlijk?

Geschreven door Redactie OGD
4 min leestijd
21-sep-2023 10:03:48

In de vorige blog van de blogreeks 'duurzaamheid en ict' kon je lezen hoe vervuilend de cloud is. Hieruit bleek dat je met software in de cloud en efficiënt werken verschil kunt maken! Maar hoe zit het nu met die hardware? Kunnen we daar nog duurzamer mee omgaan? In dit artikel gaat Francis Smulders van IRENT hier verder op in. 

Francis werkt bij IRENT dat onderdeel is van de Circular IT Group, een organisatie die zich bezighoudt met circulaire ict. Denk aan het optimaal inzetten en hergebruiken van hardware door middel van huur- of lease-oplossingen en IT Lifecycle services. Francis is van mening dat de hardware-productie nog veel energiezuiniger kan.  

Winst behalen met de productie van hardware

Francis: “80 procent van de uitstoot van hardware komt in de productie ervan vrij. De overige 20 procent zit hem in de rest van levenscyclus, zoals het verzamelen en recyclen ervan. Op het gebied van productie valt dus echt een enorme winst te halen. Voor devices worden nog steeds bijna allemaal niet-hernieuwbare materialen gebruikt. Voordat het eindproduct klaar is, zijn de materialen vaak op tot drie verschillende locaties wereldwijd geweest voor de productie tot assemblage.

Een enorm vervuilend proces. Daar komt ook nog eens bij dat veel gebruikers van hardware vaak maar een levensduur van zo’n vier jaar hanteren. Ook transport draagt bij aan de CO2-afdruk van hardware: dat is zo’n zes procent tot 12 procent van de CO2-uitstoot van het productieproces.” 

Francis merkt op dat steeds meer organisaties interesse krijgen in duurzame hardware. “Ik zie bij klanten dat ze meer openstaan voor hardware die niet helemaal nieuw is. Eerder waren levertijd en supply chain-issues redenen om geen duurzame hardware te willen. Maar tegenwoordig dragen positieve ervaringen ook bij aan een gestegen interesse.  

Wel is het belangrijk dat je als producent kunt instaan voor een goede werking, ondanks dat de hardware niet het nieuwste van het nieuwste is. Je moet bepaalde stabiliteit garanderen als het gaat om kritische bedrijfsprocessen, zoals downtime. Dat kun je oplossen met redundancy, waarbij je belangrijke componenten dupliceert.”

Leestip: Hoe vervuilend is de ict-sector eigenlijk?

Groenere initiatieven   

“Je ziet nu steeds meer initiatieven als the Green Grid, een samenwerkingsverband van onder andere beleidsmakers, technologieleveranciers en nutsbedrijven dat zich inzet voor resource-efficiëntie. Green Grid houdt zich bezig met materiaal van devices terug te brengen naar één soort.  

Of denk aan het Open Compute Project. Een samenwerking van verschillende makers die op een platformachtige manier kijken naar het inwisselen van hardware-componenten en data. Ze proberen met open source-benaderingen de hardwarecomponenten overal inwisselbaar te maken. Denk aan rack server rails. Als alleen al zo’n rack universeel is scheelt dat zoveel in de productie van metalen.” 

Verder merkt Francis op dat het ook steeds inzichtelijker wordt voor bedrijven of hardware gecertificeerd is. Je hebt verschillende platforms zoals Ecovadis die concrete checklists deelt waarmee je hardware kunt beoordelen. Je ziet dan zelfs per device wat de certificering is en binnen welke termijn deze geldig is.” 

Ondanks nieuwe groene initiatieven en de opkomende interesse van klanten voor duurzame hardware, is er volgens Francis nog wel een lange weg te gaan: “Om te beginnen maken producenten hardware waarvan ze de marges zo hoog mogelijk houden. Uiteindelijk willen zij ook gewoon winst maken. Minder hardware produceren gaat tegen alle markttrends en economische logica in.” 

Maar de grootste uitdaging zit ‘m in het feit dat veel leveranciers een vendor lock-in creëren. Francis: “Hardware heeft vaak onderdelen die niet inwisselbaar zijn. Daardoor ben je altijd afhankelijk van dezelfde hardware-leverancier. Het is dan onmogelijk om over te stappen naar een andere leverancier en een duurzamere keuze te maken.”  

Blog: Waarom steeds meer organisaties circulaire ict inzetten.

Doorslaggevende ontwikkeling in de energieproductie 

Onder de streep verwacht Francis dat de energieproductie de doorslag gaat geven voor de komende jaren. “Daarmee staat of valt alles. Nu is recycling van bepaalde apparatuur nog niet altijd de moeite waard omdat dit proces momenteel meer energie kost dan het opnieuw maken van zo’n onderdeel. Maar stel dat we 100% groene, niet-belastende energie hebben, dan is het recycleproces eenvoudiger uit te voeren. Het loont dan veel meer dan nu om onderdelen te recyclen. Je hebt dan veel minder zeldzame metalen nodig omdat je die recyclet.     

Met die groene energie tot onze beschikking, zouden consumenten en organisaties hogere eisen kunnen stellen aan hardware-producenten. Je kunt ze dan verplichten om meer zaken her te gebruiken. Op die manier sta je sterker als consument.  

Een ander mooie start zou zijn dat hardware-gebruikers meer apparatuur zouden huren en leasen om inzet en (her)gebruik van hardware te optimaliseren. Als gebruiker ben je via huur-, lease- en as-a-service oplossingen niet meer de eindverantwoordelijke voor de afvoer of herinzet van de hardware. Dit ben je wel als je het koopt. Het goed afvoeren en herinzetten van hardware is een gespecialiseerd proces dat je als gebruiker beter kan uitbesteden. Je bespaart hiermee tijd en kosten. Organisaties die hier gebruik van maken kunnen ook aantoonbaar hun CO2-footprint verkleinen." 

Ict en duurzaamheid  

Verduurzaming (van je ict) is pure noodzaak om te overleven in de toekomst. Daarom kunnen organisaties de businesscase voor verduurzaming en duurzame ict nu eenvoudiger maken.

Het is cruciaal dat jouw organisatie duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. Want dat is hard nodig. In de toekomst gaat het steeds meer om de vraag: wat draag jij als organisatie bij aan het milieu?

Benieuwd naar de specifieke trends op dit gebied? Je leest ze in de whitepaper.

banner whitepaper trends 2023
 
 

Ontvang email updates