De 5 belangrijkste ict-trends van 2025 | observaties en ontwikkelingen
De ict-wereld ontwikkelt zich snel. 2025 brengt baanbrekende innovaties die cruciaal zijn voor organisaties. Terwijl sommige trends al eerder in opkomst waren, brengen nieuwe technologieën, wereldwijde spanningen en strengere regelgeving een nieuwe dimensie met zich mee. Hier zijn de vijf belangrijkste ict-trends die jouw organisatie niet mag missen.
1. Generatieve AI: van desillusie naar praktische toepasbaarheid
Generatieve AI veroorzaakte twee jaar geleden een ware revolutie. De verwachtingen waren hooggespannen, maar de realiteit blijkt weerbarstiger. De hype is nu voorbij; we bevinden ons momenteel in de 'desillusiefase'. Projecten blijken minder succesvol, zoals bij veel nieuwe technologieën het geval is, volgens de Gartner Hype Cycle.
Stefan Tuijt, hoofd Product, zegt hierover: “Desillusie is niets nieuws; genAI volgt het typische patroon van elke opkomende technologie. AI wordt niet langer gezien als de oplossing voor alles, maar in 2025 gaan we ervaren wat genAI concreet doet voor onze productiviteit.”
Barbara Forbes, genAI-expert, voegt toe: “Bedrijven gebruiken AI nu echt en de eerste onafhankelijke onderzoeken komen naar voren. Deze zijn belangrijk omdat ze een objectief beeld geven, in tegenstelling tot door aanbieders gefinancierde onderzoeken.”
Er zijn nu al veelbelovende toepassingen van generatieve AI te zien, vooral op het gebied van contentcreatie en klantenservice. We profiteren momenteel al volop van Human Surrounding AI – kunstmatige intelligentie die mensen ondersteunt in hun werk.
Op dit moment profiteren vooral de commerciële en de ict-sector van genAI. Maar genAI-consultant Maurice Zondag zegt: “Voor 2025 is de verwachting dat genAI steeds breder toepasbaar wordt en dat alle sectoren ervan gaan profiteren.”
Wat kunnen we in 2025 verwachten?
- AI-Agents: Dit zijn slimme computerprogramma's die zelfstandig taken uitvoeren en beslissingen nemen zonder constante menselijke input. In 2025 zullen AI-agents ook toepasbaar worden voor kleinere organisaties. Volgens Maurice gaan deze AI-agents een ‘nieuwe industriële revolutie’ veroorzaken. “Dit biedt organisaties de mogelijkheid om bedrijfsprocessen te automatiseren. Meer weten? Lees deze blog.
“AI-agents gaan een nieuwe industriële revolutie veroorzaken.” – Maurice Zondag
- Duurzame AI: Generatieve AI verbruikt veel energie, zo verdubbelt de benodigde rekenkracht elke honderd dagen. Schattingen tonen aan dat de genAI-industrie vier tot vijf keer groter is dan zoekmachines. Zonder innovatieve oplossingen om het energieverbruik te verminderen, kan de ontwikkeling van AI-technologieën stagneren, wat in 2025 een belangrijk aandachtspunt zal zijn. De verwachting is dat er meer aandacht komt voor meer duurzame AI-oplossingen.
“Zonder duurzame oplossingen kan de groei stagneren. In 2025 is dit een belangrijk thema, en bedrijven moeten nu al nadenken over milieuvriendelijke AI-toepassingen." – Barbara Forbes
- Ethiek en Regelgeving: Met de komst van de Europese AI Act afgelopen augustus zijn er strengere regels gekomen voor het gebruik van AI. AI brengt grote ethische en maatschappelijke implicaties mee. Ook de impact van genAI op het milieu vraagt om regulering. Barbara: “Wetgeving kan een grote invloed hebben op de ontwikkeling van AI. Denk aan de GDPR, dit had ook invloed op de grote Amerikaanse bedrijven. De verwachting is dat bedrijven zich zullen aanpassen aan de regelgeving om toegang te houden tot de Europese markt. De grote vraag is natuurlijk wel of die regels gaan komen en hoe snel ze afgedwongen worden.”
- AI-first: Bedrijven gaan hun hele bedrijfsvoering baseren op kunstmatige intelligentie. AI staat centraal in het verzamelen en analyseren van data om processen te verbeteren. Bedrijven als Netflix en Google gebruiken al een AI first benadering voor gepersonaliseerde aanbevelingen. Tegen 2025 zullen steeds meer bedrijven AI integreren om efficiënter te werken, vooral in technologie, streaming en gezondheidszorg.
2. Cybersecurity: Geen bestaansrecht zonder bescherming
Cybersecurity is al jaren topprioriteit, maar in 2025 neemt de dreiging een nieuwe vorm aan. Geopolitieke spanningen, statelijke hackers en cybercriminelen zorgen voor een toegenomen dreiging. Naast statelijke actoren blijven ook ransomware, malware en DDoS-aanvallen voortdurend de aandacht opeisen. Jos Nijmeijer, CISO (chief information security officer): “Organisaties hebben geen bestaansrecht meer zonder bescherming. Zelfs de meest beveiligde instellingen blijken kwetsbaar te zijn, voortdurende aandacht voor en investering in cybersecurity is onmisbaar.”
De grootste stijging zien we de afgelopen tijd bij phishing-aanvallen, wat in 2023 explosief steeg met 40%. De EU speelt in op de gestegen dreiging met nieuwe regelgeving zoals NIS2 en DORA, die vanaf 2025 van kracht gaan.
Belangrijke zaken om rekening mee te houden:
- GenAI in cyberaanvallen: AI-gegenereerde aanvallen, zoals deepfake-video’s en gesimuleerde telefoongesprekken, nemen toe. Ook wordt genAI ingezet om nog gevaarlijkere phishingmails te maken. Dit maakt het voor bedrijven moeilijker om zich te beschermen. Gelukkig zijn ook de verdedigingstechnieken verbeterd, met machine learning en AI die patronen beter herkennen en aanvallen sneller kunnen detecteren.
- Zero trust-beveiliging: Zero trust-beveiliging, waarbij geen enkele gebruiker of systeem wordt vertrouwd zonder verificatie, wordt in 2025 een steeds belangrijker onderwerp.
- De complexiteit en kwetsbaarheid van digitale ketens: Digitale ketens zijn complex en kwetsbaar. Het beheren van systemen over meerdere platforms maakt bedrijven vatbaar voor aanvallen. Jos: “Supply chain-aanvallen worden steeds geavanceerder, onder andere via social engineering. In 2025 wordt het belangrijker om een goed overzicht te hebben en samen te werken met leveranciers. Bedrijven moeten zowel hun eigen systemen als die van hun leveranciers beveiligen.”
- Cybersecurity-as-a-Service (CaaS): dit wordt steeds populairder omdat het bedrijven de mogelijkheid biedt gebruik te maken van uitgebreide cyberoplossingen op een kosteneffectieve manier. Jos: “Hierdoor kunnen zelfs kleinere bedrijven toegang krijgen tot geavanceerde beveiliging zonder dat ze het allemaal zelf hoeven op te bouwen.”
3. Duurzame ict: cruciaal aandachtspunt door genAI
Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker aandachtspunt binnen de ict-sector. Op dit moment is ict verantwoordelijk voor ongeveer 3-4% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dit percentage neemt toe door nieuwe technologieën zoals genAI. Daarnaast schakelen tech-aanbieders als Google en Microsoft bijvoorbeeld al in 2025 over op kernenergie, om het hoge energieverbruik van datacenters en AI-systemen op te vangen. Aangezien traditionele energiebronnen niet voldoende capaciteit bieden.
Duurzaamheid is daarom een cruciaal aandachtspunt voor 2025, waarbij het verlagen van het energieverbruik van AI-systemen noodzakelijk is om de technologie toekomstbestendig te maken.
"We moeten ons realiseren dat de milieu-impact van AI een serieuze uitdaging is die we niet kunnen negeren. Het is belangrijk dat AI-aanbieders zich buigen over minder belastende oplossingen en dat afnemers bewust van de milieu-impact worden.” – Barbara Forbes
Houd rekening met de volgende overwegingen voor 2025:
- Wetgeving is noodzakelijk om het hoge energieverbruik van AI aan banden te leggen. Barbara: “De verwachting is dat de EU strenge regels op gaat leggen om bedrijven te dwingen om duurzamere praktijken te hanteren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat bedrijven alleen AI mogen gebruiken als ze voldoen aan bepaalde milieunormen.” Daarnaast verwachten we dat aanbieders van AI de focus gaan leggen op het implementeren van meer duurzame oplossingen.
- Het is belangrijk dat ict-bedrijven de verantwoordelijkheid nemen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Bijvoorbeeld door producten langer mee te laten gaan en meer te focussen op recyclen. Met initiatieven zoals effectief life cycle management waarin bedrijven hardware hergebruiken, kunnen ze de levensduur van apparatuur verlengen en e-waste verminderen.
- Duurzaamheid in de ict-sector is een groeiende zorg, maar het biedt ook kansen. Organisaties die innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen ontwikkelen, kunnen niet alleen hun CO2-uitstoot verminderen, maar ook kosten besparen en een concurrentievoordeel behalen.
4. Medewerkersbeleving en XLA: de nieuwe norm
De medewerkersbeleving wordt steeds belangrijker, vooral nu hybride werken de norm is. We zien dat daardoor het gebruik van ict nog belangrijker is geworden voor de employee experience. Goed werkende ict is voor 54% van de werkende Nederlanders de belangrijkste vereiste om productiviteit op de werkvloer te stimuleren.
- Daarnaast zien we dat de komst van genAI invloed op de medewerkerservaring Generatieve AI-tools kunnen repetitieve taken automatiseren, wat leidt tot hogere productiviteit en meer focus op creatieve werkzaamheden. Hierbij is het wel belangrijk dat organisaties de juiste balans vinden in hun verwachtingen rondom productiviteit.
- Een andere trend die sterk in opkomst is, is het gebruik van Experience Level Agreements (XLA’s). Deze zetten meer in op de ervaring van de eindgebruiker, in tegenstelling tot traditionele SLA’s die voornamelijk focussen op technische prestaties.
- De beroepsbevolking verandert: Millennials en Gen Z, die gewend zijn aan naadloze technologie, vormen een steeds groter aandeel van de werkvloer. Millennials vormen nu al meer dan 30% van de beroepsbevolking en in 2030 zal dit zelfs 70% Recent onderzoek toont aan dat 91% van Millennials en Gen Z zegt dat technologie een bepalende factor is bij het kiezen tussen vergelijkbare baanopties. Organisaties moeten zich hierop voorbereiden.
Meer weten? Lees dan de blogreeks over Employee Experience en ict.
5. Krapte op de arbeidsmarkt: Hoe de ict-sector zich aanpast
De krapte op de arbeidsmarkt blijft een groot obstakel voor groei en innovatie. Bedrijven investeren steeds meer in digitalisering om zich sneller aan te passen aan onverwachte veranderingen. Denk aan uitbreiding van de ict-infrastructuur, overstappen naar flexibele werkmodellen door het hybride werken, en een sterke digitale keten. Maar tegelijkertijd is het lastig om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Daardoor moeten organisaties beslissingen maken over hoe ze omgaan met de krapte.
Voor 2025 is het daarom belangrijk rekening te houden met het volgende:
- Bedrijven gaan meer investeren in bijscholing van het personeel of gebruik maken van tijdelijke oplossingen zoals de inhuur van interim personeel. Dit kan helpen om de directe tekorten op te vangen en de digitaliseringsbehoeften te vervullen.
- Bedrijven zetten AI in om de efficiëntie van hun huidige werkzaamheden te verbeteren: Door repetitieve en voorspelbare taken te automatiseren, kunnen bedrijven de werkdruk op hun bestaande personeel verlichten.
- Robotic Process Automation (RPA): Hiermee automatiseer je handelingen met het gebruik van software. Tijdrovende, foutgevoelige taken als facturatieprocessen en declaratieaanvragen lenen zich uitstekend voor RPA.
De belangrijkste trends voor 2025 en hun toepassing
2025 belooft een spannend jaar te worden voor de ict-sector. Er gebeurt in ieder geval een hoop: de snelle ontwikkeling van genAI, nieuwe vormen van cyberaanvallen en de groeiende focus op duurzaamheid. Dit gaat de manier waarop organisaties werken drastisch veranderen. Hoewel uitdagingen, zoals de krapte op de arbeidsmarkt en toenemende regelgeving, niet te onderschatten zijn, bieden ze ook kansen voor innovatie en verbetering. Bedrijven die zich snel aanpassen en proactief inspelen op deze trends, hun concurrentiepositie versterken en duurzamer opereren.
In de volgende blog gaan we dieper in op hoe jouw organisatie deze trends praktisch kan toepassen. Wat betekenen deze ontwikkelingen concreet voor jouw bedrijfsvoering? We bespreken de tools, strategieën en stappen die nodig zijn om optimaal te profiteren van deze trends.
Misschien vind je dit leuk
Anderen hebben deze artikelen gelezen