De 10 Gartner trends: welke worden breed toepasbaar in 2025?
Technologie ontwikkelt sneller dan ooit tevoren en elke organisatie vraagt zich af: ‘Welke trends moet ik nu al volgen om relevant te blijven in 2025?’ Elk jaar publiceert Gartner haar trendrapport, maar de echte vraag is: Welke van deze trends zijn daadwerkelijk toepasbaar voor jouw organisatie? In deze blog deelt CTO Rik van Berendonk zijn visie op de grootste technologieën die in 2025 de wereld gaan veranderen. Van Agentic AI tot Neurological enhancement: ontdek welke trends je organisatie nu al zou moeten omarmen, en welke nog niet klaar zijn voor de brede markt.
Slidedeck: De belangrijkste ict-trends voor 2025 + concrete tips
1. Agentic AI
Agentic AI zijn virtuele programma’s die autonoom beslissingen maken op basis van data, zonder constante tussenkomst van de mens. Rik: “Dit is absoluut een revolutionaire ontwikkeling binnen generatieve AI.”
AI-agents onderscheiden zich van de traditionele generatieve AI-tools, doordat ze zelfstandig beslissingen nemen en taken zelfstandig uitvoeren binnen afgesproken kaders. Ze gaan dus een stap verder dan de huidige genAI, zoals Copilot, die vooral reageert op prompts en opdrachten op verzoek. Microsoft werkt bijvoorbeeld aan Copilot Agents, die meer autonomie krijgen dan de gemiddelde genAI-tools. “Deze Agents kunnen zelfstandig handelingen uitvoeren, zoals het openen van tickets, het toevoegen van informatie en het sluiten van tickets. Dat is echt nieuw”, zegt Rik.
“In 2025 worden deze AI-agents toepasbaar voor ook kleinere organisaties. AI-agents gaan de manier waarop we werken en beslissingen nemen veranderen. Ze bieden ongekende efficiëntie, nauwkeurigheid en continue beschikbaarheid, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op elke organisatie.”
Meer weten over AI-agents?
Wat moet jouw organisatie concreet met de trend Agentic AI?
- Stel duidelijke kaders: Zorg dat je duidelijk maakt wat een agent wel en niet mag doen om op een veilige en betrouwbare manier te werken met AI-agents. Neem het eerdergenoemde voorbeeld van de AI-agent op de servicedesk. “Je zet zo’n agent niet in één dag op”, zegt Rik. “Hier is veel testwerk en vertrouwen voor nodig zodat de AI-agent de juiste beslissingen neemt en veilig te werk gaat. Geef de AI-agent alleen toegang tot de data die nodig is en controleer regelmatig of de beslissingen en acties van de agent juist en veilig zijn.”
- Identificeer geschikte taken voor automatisering: Begin met een grondige analyse van je bedrijfsprocessen en onderzoek welke routinetaken je organisatie kan automatiseren.
- Zorg voor hoogwaardige data en beheer deze zorgvuldig: Selecteer en bereid de juiste data voor om te gebruiken in de AI-systemen, denk aan het opschonen van data en het waarborgen van nauwkeurigheid en volledigheid.
- Experimenteer en optimaliseer: Begin klein en test wat het beste werkt. Door geleerde lessen toe te passen kun je de effectiviteit van AI-agents vergroten en de technologie verder optimaliseren.
- Investeer in educatie en bewustwording: Het succes van AI-agents hangt ook af van de mensen die ermee werken. Als mensen de mogelijkheden en vooral ook de onmogelijkheden van de AI agents goed kennen, komt de waarde ervan pas goed naar voren.
2. AI governance platforms
AI governance platforms zijn ontworpen om organisaties te helpen bij het beheren van de ethische, juridische en operationele aspecten van AI. Deze platforms ondersteunen bij het vaststellen van beleid, het monitoren van naleving en het beheren van AI-modellen. Rik benadrukt het belang hiervan: “Dit moet er komen, liever vandaag nog dan morgen,” zegt hij vastberaden.
Veel organisaties worstelen met vragen over wat wel en niet mag met AI, zoals het gebruik voor bepaalde taken en de opslag en verwerking van gegevens. Het is belangrijk om bias in AI-algoritmes te voorkomen en de privacy van gebruikersgegevens te waarborgen. Een governanceplatform biedt een gestandaardiseerde methode voor het beheer van AI, wat bepaalde zorgen kan verminderen.
Gezien de complexiteit en risico’s van AI is de behoefte aan governance platforms enorm. Deze platforms schakelen continu mee met updates en aanpassingen van de wetgeving, wat vooral belangrijk is in sectoren met strikte regelgeving zoals de financiële sector of de gezondheidszorg. Rik voorziet uitdagingen bij het creëren van een platform dat breed genoeg is om aan de behoeften van verschillende sectoren te voldoen. Daarnaast is het implementeren van een governance platform complex en moet het veilig en betrouwbaar zijn. Rik verwacht dat er in 2025 startups zullen zijn die diensten aanbieden op het gebied van AI-governance.
Wat moet jouw organisatie concreet met deze trend?
- Houd de ontwikkelingen in de gaten en blijf op de hoogte van nieuwe AI-governance platforms.
- Onderzoek welke governance platforms het beste aansluiten bij de specifieke behoeften van je organisatie en de sector.
3. Disinformation security
Disinformation security – beveiliging die het verspreiden van misinformatie voorkomt – wordt onmisbaar in 2025. “AI verergert het probleem van desinformatie, wat leidt tot maatschappelijke problemen zoals fraude en verkeerde informatie,” zegt Rik. “Veel mensen weten niet meer wat echt is en wat niet, wat gevolgen heeft voor de betrouwbaarheid van informatie en het vertrouwen van het publiek. Dit geldt niet alleen voor foto's, maar ook voor deepfakes en spam e-mails. Daarom zijn maatregelen nodig om deze risico’s te beheersen.”
Disinformation security helpt organisaties hun merk en reputatie te beschermen tegen valse informatie en voldoet aan steeds strengere regelgeving. Dit is vooral belangrijk in sectoren waar vertrouwen cruciaal is, zoals de financiële sector en de gezondheidszorg. Samenwerking tussen overheden, bedrijven en beveiligingsexperts is noodzakelijk, bijvoorbeeld door het delen van informatie en het ontwikkelen van gezamenlijke strategieën.
4. Post-quantum cryptografie
Post-quantum cryptografie wordt volgens Rik noodzakelijk in 2025. “De dreiging van kwantumcomputers neemt alleen maar toe. Deze computers dreigen de huidige cryptografische methoden te doorbreken, waardoor gevoelige data zoals financiële en medische informatie kwetsbaar wordt. Post-quantum cryptografie biedt bescherming tegen deze dreiging door algoritmes die bestand zijn tegen kwantumcomputers.”
“Het is van groot belang dat bedrijven in sectoren zoals financiën en overheid nu al stappen ondernemen om voorbereid te zijn,” zegt Rik. “Dat doen ze het beste door hun huidige beveiligingsmethoden te evalueren en over te stappen op veilige, toekomstbestendige cryptografische technieken.”
Het bedrijf Q'bird, een spin-off van de TU Delft, levert bijvoorbeeld apparaten voor quantum-secure point-to-point verbindingen. Havenbedrijf Rotterdam gebruikt deze apparatuur al in een wereldwijde pilot.
Post-quantum cryptografie is geen verre toekomst, maar een dringende noodzaak. Door nu te investeren in onderzoek, samenwerking en implementatie, kunnen organisaties zich beschermen tegen de dreiging van kwantumcomputers en hun data veiligstellen voor de toekomst.
5. Energy efficient computing
Nu we allemaal de kracht van genAI hebben ontdekt, stijgt de vraag naar genAI exponentieel. Rik: “Dit heeft helaas consequenties op het vlak van duurzaamheid. Het duurzaamheidsvraagstuk kunnen we niet meer negeren, genAI vreet stroom. De investeringen in AI leiden tot een toename van het aantal datacenters, wat op zijn beurt de vraag naar energie vergroot. Helaas is de opkomst van AI moeilijk te combineren met onze klimaatambities en het verlagen van de carbon footprint.”
Daarom is noodzaak om energy efficient computing in te zetten hoog, en dit wordt in 2025 een cruciaal onderwerp. Met de komst van energy efficient computing – uitleg- kunnen we het probleem van het energieverbruik aanpakken. De eerste resultaten van energy efficient computing zijn zichtbaar. Rik: “Er wordt al wel gewerkt aan nieuwe technologieën en hardware die energie efficiënter zijn. Denk aan de nieuwe chips die speciaal zijn ontworpen om AI-berekeningen efficiënter uit te voeren. In nieuwere desktop systemen zit bijvoorbeeld al zo’n chip, een NPU, Neural Processing Unit.”
Wat moet jouw organisatie concreet met de trend energy efficient computing?
Rik adviseert organisaties het volgende:
- Evalueer de huidige systemen en processen: “Kijk naar nieuwe hardware en software die energie-efficiënter zijn.”
- Investeer in educatie en bewustwording: “Train je medewerkers in nieuwe technologieën en de impact van energie-efficiënte computing. Dit is een gezamenlijke inspanning die zowel technologie als menselijke interventie vereist.”
Rik geeft aan dat het duurzaamheidsvraagstuk niet alleen technologische oplossingen omvat, maar ook de samenwerking tussen overheden en regelgeving. “Duurzaamheidsinvesteringen gaan verder dan alleen techniek.”
6. Ambient invisible intelligence
Ambient invisible intelligence (AII) is een technologie die sensoren en intelligente systemen naadloos integreert in onze omgeving. Deze sensoren verzamelen en analyseren continu data in real-time, zonder dat we ons ervan bewust zijn. Het idee is om technologie zo onopvallend mogelijk te maken, maar tegelijkertijd krachtige inzichten te leveren.
Rik: “De toepassingen van AII zijn veelzijdig. In steden kan je de technologie bijvoorbeeld inzetten om drukte te meten en verkeer efficiënter te beheren. In winkels kan AII het consumentengedrag analyseren, wat bedrijven helpt bij het verbeteren van de klantbeleving. Zelfs in huishoudens kan deze technologie bijdragen aan de optimalisatie van apparaten en energiegebruik. Het grote voordeel is dat dit alles gebeurt zonder zichtbare apparatuur, wat leidt tot een naadloze en efficiënte ervaring.”
Hoewel de potentie groot is, zijn er ook uitdagingen. Rik: “De integratie van deze systemen vraagt om oplossingen voor energie-efficiëntie en technische compatibiliteit.”
Trends waar je in 2025 nog niks van gaat merken:
7. Hybrid computing
Hybrid computing combineert traditionele computing technologieën zoals servers, storage, cloud-gebaseerde oplossingen en edge computing, met nieuwere technieken zoals quantum computing en neuromorphic systemen, om gecombineerd computing-taken efficiënter en flexibeler uit te voeren. Hoewel het concept niet nieuw is, groeit de schaal en de manier waarop het wordt toegepast razendsnel.
Rik: "Het stelt organisaties in staat om AI en machine learning beter te ondersteunen en maakt geavanceerde technologieën zoals autonome systemen en real-time personalisatie mogelijk. Hybrid computing biedt meer flexibiliteit, wat operationele efficiëntie en kostenbesparingen kan opleveren. De adoptie vraagt echter om nieuwe standaarden en technologieën voor betere integratie en beheer.
8. Spatial computing
Spatial computing, een technologie die digitale en fysieke werelden samenbrengt via 3D-ruimtes, biedt kansen maar kent nu vooral nog uitdagingen. Voorbeelden zijn de hololens en virtual reality. Rik: "Tijdens de covid-periode verving het fysieke interactie, maar zware maskers belemmerden brede toepassing." Innovaties zoals lichtere, comfortabelere apparaten met betere batterijduur zijn nodig. Sociale acceptatie speelt ook een rol; mensen willen niet geïsoleerd met een bril werken.”
Rik zegt dat spatial computing in 2025 nog niet geschikt is voor de gemiddelde organisatie door benodigde innovaties en het sociale aspect. Brede adoptie lijkt voorlopig ver weg.
9. Polyfunctional robots
Polyfunctional robots zijn ontworpen om meerdere taken uit te voeren, in tegenstelling tot de huidige generatie robots die vaak specifiek zijn voor één taak. Deze robots zijn flexibeler en veelzijdiger, waardoor organisaties ze in verschillende omgevingen en voor diverse toepassingen kunnen inzetten. Dit kan de adoptie van robots in verschillende sectoren versnellen en de noodzaak voor gespecialiseerde robots verminderen, wat kosten en complexiteit verlaagt.
Hoewel de trend veel potentieel heeft, verwacht Rik dat 2025 te vroeg is voor massale implementatie. Hij voorziet dat dit pas rond 2035 realiteit zal worden, vanwege het gebrek aan standaardisatie en technische uitdagingen.
10. Neurological enhancement
Neurological enhancement is een technologie die hersenactiviteit kan lezen en decoderen, zoals het gebruik van chips om hersenactiviteit te scannen en interpreteren. Rik legt uit dat deze technologie veelbelovende toepassingen heeft voor zowel medische doeleinden, zoals het detecteren van neurologische aandoeningen, als commerciële toepassingen, zoals gepersonaliseerde marketing.
Maar verwacht niet dat bedrijven dit in 2025 implementeren, omdat de technologie nog in een vroeg stadium van ontwikkeling is en er aanzienlijke uitdagingen zijn rond privacy, data en ethische bezwaren. Overheden moeten regelgeving ontwikkelen zodat instanties deze technologieën op een ethisch verantwoorde manier inzetten.
Gartner trends voor 2025: voorbij de hype
In 2025 zullen trends zoals Agentic AI, AI governance platforms, disinformation security en energy efficient computing toepasbaar zijn voor organisaties. Deze technologieën bieden concrete voordelen en oplossingen voor huidige uitdagingen. Aan de andere kant zijn trends zoals spatial computing, polyfunctional robots en neurological enhancement nog niet klaar voor brede adoptie en zullen waarschijnlijk pas later relevant worden. Het is belangrijk om nu al te investeren in de toepasbare trends om voorbereid te zijn op de toekomst.
Benieuwd naar welke ict-trends onze experts samenstelden?
Lees deze blogs:
- De 5 belangrijkste ict-trends van 2025 | observaties en ontwikkelingen
- De 5 belangrijkste ict-trends en wat je ermee kan voor jouw organisatie
Misschien vind je dit leuk
Anderen hebben deze artikelen gelezen