6 redenen waarom de public cloud onmisbaar is voor organisaties in de financiële sector
Als organisatie in de financiële sector is een overstap naar de public cloud makkelijker gezegd dan gedaan. Dit heeft vooral te maken met gecompliceerde processen, legacy-applicaties en strenge wet- en regelgeving vanuit de toezichthouders. Het is vaak moeilijk om zowel de bedrijfsprocessen als de applicaties (die deze processen ondersteunen) snel aan te passen. Zeker voor de traditionele financiële instellingen met een grote historie aan processen, data en applicaties is het overschakelen naar de public cloud niet eenvoudig.
Een hybride cloudmodel als passende tussenstap
Veel applicaties draaien vaak nog op een verouderde infrastructuur. Deze applicaties maken geen gebruik van softwarematige oplossingen. Daarom is het belangrijk dat je bij een overstap naar de public cloud per applicatie kijkt in welke vorm (SaaS, PaaS, IaaS) deze applicatie aangeboden wordt. Wanneer jouw organisatie veel verschillende applicaties heeft, is de overstap naar de cloud een uitdagende transitie. Vaak is een hybride cloudmodel een passende tussenstap.
Toch is de overstap naar de cloud wel noodzakelijk want het maakt je organisatie wendbaarder. De public cloud biedt namelijk veel on demand- oplossingen in de vorm van PaaS- en SaaS-diensten. Deze diensten zijn al zodanig geconfigureerd dat je snel nieuwe functionaliteiten kunt toevoegen aan je omgeving. Denk bijvoorbeeld aan low code-platformen en digitale werkplekken. Zo speel je beter in op de veranderende omstandigheden in de markt. En een wendbare organisatie is beter in staat om de concurrentie van fintech-organisaties - die vaak hun dienstverlening in de public cloud hebben opgebouwd – voor te blijven. Je kunt simpelweg niet van de public cloud wegblijven.
Een stevig cloudfundament levert naast de broodnodige wendbaarheid ook andere interessante voordelen op. In deze blog lees je waarom een overstap naar de public cloud noodzakelijk is en welke voordelen het je organisatie oplevert.
1. Flexibiliteit: makkelijk op- en afschalen
2. Data verzamelen en slim inzetten
3. Een digitaal dienstaanbod met moderne dienstverlening
4. Gebruikersgemak en flexibiliteit voor medewerkers
5. Compliance-voordelen
6. De kosten beheersbaar houden
1. Flexibiliteit: makkelijk op- en afschalen
Flexibel en schaalbaar zijn is nog veel belangrijker geworden dan vroeger. Dit komt vooral doordat de marktvraag sneller verandert dan ooit. De verwachtingen van de consument worden steeds hoger. Als de consument iets heeft bedacht dan verwachten ze dat het al beschikbaar is. Als je in een on-premises omgeving zit, kun je minder snel reageren op deze klantwensen. Als organisatie moet je hierop inspelen. Als concurrenten zoals fintechs dit wel kunnen verlies je marktaandeel.
De public cloud beschikt over meer slimme softwarematige diensten dan een on-premises infrastructuur. Binnen de public cloud neem je met één klik op de knop nieuwe PaaS- en SaaS-diensten af. Je kunt hele digitale werkplekken bij elkaar klikken. Dit kan dankzij bouwblokken die de cloud biedt, zoals no code-low code. Deze diensten zorgen voor een versnelling van de time-to-market, waarmee je een betere concurrentiepositie bereikt.
Lees hier het verschil tussen de private, public en hybrid cloud.
“Legacy-processen en -applicaties vertragen je veranderkracht. In de public cloud reageer je veel sneller op veranderingen.” – Bart Bruinsma
2. Data verzamelen en slim inzetten
Met de public cloud verzamel je relatief gemakkelijk data en maak je op een meer toegankelijke manier data-analyses. Dat is interessant voor de financiële sector, want met deze informatie speel je in op de klantbehoeften, ontwikkel je nieuwe producten of detecteer je frauduleuze activiteiten.
Cloudplatforms hebben een heleboel diensten en services al voor je ontwikkeld op het gebied van data-analyse. Dat scheelt enorm veel tijd en investeringen. Daarnaast is het in de cloud eenvoudiger om de data te integreren en via dashboards inzichtelijk te maken.
Zo heeft Microsoft Azure verschillende mogelijkheden voor het verzamelen, visualiseren en analyseren van data. Ook zijn er platformservices voor het inzetten van artificial intelligence en machine learning.
Leestip: whitepaper ‘Hoe je concurrentievoordeel behaalt met datamanagement’
3. Een digitaal dienstaanbod met moderne dienstverlening
Organisaties maken steeds vaker gebruik van digitale klantoplossingen. De financiële dienstverlening verloopt dan ook vaker via mobiele applicaties. De veranderende behoeften van consumenten zorgen ervoor dat organisaties hun applicaties continu aanpassen met nieuwe features.
Fintechs spelen goed in op deze klantbehoeften. Ze bieden een uitzonderlijk gebruiksgemak voor de klant. Ze creëren zelfs vaak nieuwe diensten waarmee ze de bestaande markt ontwrichten.
Voorbeeld: Als je wilt beleggen kun je dat tegenwoordig zelfstandig doen via het online platform van de Giro. Je hoeft niet meer te beleggen met een adviseur.
Zo’n digitaal dienstportfolio is cruciaal voor financiële organisaties. De consument wil met een paar klikken op een scherm transacties en bankzaken regelen. Om dit gemak te bieden is de (public) cloud onmisbaar:
- Je hebt veel data nodig voor een goede service. Dan alleen kun je inspelen op de wensen van de consument. Functionaliteiten voor het verzamelen en de inzet van data vind je in de cloud.
- Je hebt passende softwareontwikkeling nodig die gebruikers prettige en effectieve applicaties biedt. Ontwikkelsnelheid is hier essentieel om te blijven voldoen aan de veranderende verwachtingen van de consument. De public cloud biedt veel meer flexibiliteit dan een on-premises omgeving voor een digitaal portfolio.
“Het bestaansrecht van financiële organisaties is afhankelijk van digitalisering.” – Stefan Tuijt | manager Innovatie bij OGD
Lees ook: de 4 belangrijkste ict-trends voor de financiële sector
4.Gebruikersgemak voor medewerkers
Jouw medewerkers hebben hogere verwachtingen gekregen rondom de werkapplicaties. Hun privé-apps werken intuïtief en dat willen ze ook voor werkgerelateerde apps.
Met een goed geïntegreerde werkplek in de public cloud zorg je voor een moderne werkervaring waar alles logisch en efficiënt samenwerkt. De public cloud voert automatische updates door. Daarnaast kunnen werknemers vanaf één online werkplek bij al hun applicaties en bestanden. Ook faciliteer je je medewerkers in hun behoefte van het thuiswerken. Vanaf de cloud werken ze overal vandaan en vanaf elk device. Met de public cloud bied je medewerkers de moderne werkplek die zij verwachten.
5. Compliance-voordelen
Vanuit de public cloud voldoe je gemakkelijker aan wetten, reguleringen en compliance-normen binnen de financiële sector. Denk aan controles van toezichthouders zoals de DNB of de AFM. Dit komt vooral doordat public cloudaanbieders vaak verschillende security- en compliance-features aanbieden. Deze integreren naadloos met andere diensten die beschikbaar zijn op het public cloudplatform.
Zo heeft een Azureplatform bijvoorbeeld ontzettend veel informatie over compliance, kostenoptimalisatie en security. Vanuit die inzichten kun je continu gericht op deze punten verbeteren. Daarbij biedt een cloudplatform alle tools om te werken volgens ‘security by design’ en ‘compliance by design’.
Blog: 4 tips voor een businesscase voor de cloud
6. De kosten beheersbaar houden
Met de public cloud heb je meer grip op je kosten. De belangrijkste voordelen zijn:
- De public cloud biedt diverse IaaS, PaaS en SaaS-diensten die volledig naar verbruik afgenomen worden (pay-per-use). Met de juiste governance heb je meer grip op de kosten. Je ziet op dienstniveau namelijk precies hoeveel kosten je maakt binnen de public cloud.
- De public cloud geeft ook meer inzicht in hoeveel kosten je maakt voor het beschikbaar stellen van specifieke functionaliteiten aan de business, zoals het beschikbaar stellen van applicaties. De inzichten die je hieruit haalt, kun je inzetten om de cloud zo kostenefficiënt mogelijk te gebruiken. Ook kun je per functionaliteit zien wat de kosten zijn om deze te leveren aan de business. Met dit inzicht kunnen organisatie er ook voor kiezen om deze kosten intern door te belasten aan de afdelingen die gebruik maken van de betreffende functionaliteiten.
- Na verloop van tijd krijg je steeds meer inzichten rondom het gebruik van diensten in de public cloud. Op basis van deze inzichten kun je er als organisatie voor kiezen om voor een langere periode diensten vast te zetten. Hiervoor ontvang je dan een beter tarief.
- Je hebt minder Capix-investeringen nodig die je normaal gezien nodig zou hebben voor lifecycle management of uitbreiding van de traditionele ict-infrastructuur. De public cloud maakt gebruik van een Opex-model waarbij geen grote investeringen aan de voorkant nodig zijn. Op deze manier kun je sneller op- en afschalen. Zonder dat je grote investeringen en besluitvormingsprocessen nodig hebt die je pas na verloop van tijd terugverdient.
Gelijk overstappen naar de cloud als financiële organisatie?
Een overstap naar de public cloud ligt voor traditionele financiële instellingen ingewikkelder dan voor jongere bedrijven. Als traditionelere organisatie heb je vaak verouderde processen en applicaties die met elkaar verbonden zijn. Daarom is het belangrijk dat je goed kijkt welke processen met bijbehorende data en applicaties geschikt zijn voor de public cloud en welke nog niet. Daarvoor is het cruciaal dat je een goede cloudstrategie ontwikkelt.
Hierbij is het belangrijk dat je je applicatielandschap in kaart hebt. Ook is de kans groot dat je eerst gebruik maakt van een hybride cloudmodel voor dat je overstapt naar de public cloud.
Wat is de juiste manier om over te stappen naar de cloud?
Wij schreven een whitepaper over hoe de public cloud je dienstaanbod verbetert. Je leest hierin:
- welke toegevoegde waarde de cloud biedt voor jouw organisatie;
- welke uitdagingen je overwint met de cloud;
- wat het juiste moment is om over te stappen;
- hoe je de cloud journey aanpakt (inclusief tips voor een assessment, roadmap en businesscase);
- hoe je toekomstbestendig blijft in een competitieve markt.
Misschien vind je dit leuk
Anderen hebben deze artikelen gelezen