Waarom met low-code werken een goed idee is
We gaan met zijn allen het liefst zo snel en zo volledig mogelijk naar de cloud. We nemen massaal Windows 10 en Office 365 in gebruik, want we moeten wel met onze tijd meegaan. Veel bedrijven zitten alleen nog met legacy-applicaties in hun maag. Deze applicaties zijn zo lang geleden gebouwd dat ze niet meer compatibel zijn met de nieuwste technieken en vaak ook niet makkelijk te updaten zijn. Meestal zijn ze wel van onschatbare waarde voor het bedrijf, omdat bijvoorbeeld de hele financiële administratie erop staat. Het exporteren van alle data en deze importeren in een nieuw programma is vaak erg complex en zorgt voor kopzorgen. Wat als hier nou een mooie oplossing voor is?
Low-code
Wij stellen je voor aan low-code. Als je geen developer bent is er een goede kans dat je er niet echt mee bekend bent of er zelfs nog nooit van hebt gehoord. Het is gelukkig geen ingewikkeld concept. Deze manier van programmeren biedt de mogelijkheid om op een makkelijke manier applicaties te bouwen. Traditioneel gezien schrijft een softwareontwikkelaar hier code voor. Met low-code schrijf je zo min mogelijk code en maak je in plaats daarvan gebruik van bouwblokken. Deze blokken zijn vaststaande stukken code die voor meerdere mensen en applicaties nuttig zijn, zoals een contactformulier. Indien er naast deze componenten nog andere dingen aan de applicatie toegevoegd moeten worden, kan een developer hier alsnog code voor schrijven.
Door gebruik te maken van een low-code platform waarin je met een drag-and-drop methode de componenten kan plaatsen, bespaar je heel veel tijd en geld. Code schrijven kost tijd en ervaren ontwikkelaars zijn schaars en over het algemeen niet goedkoop.
Bouwblokken
Om je een voorbeeld te geven: Stel, je bent de eigenaar van een winkel. Je hebt een applicatie nodig om het voor jouw klanten makkelijker te maken om producten te bestellen, te retourneren of een vraag in te dienen. Het platform dat je nu gebruikt is oud en traag en klanten geven aan dat ze het niet prettig vinden werken.
Met low-code bouw je de huidige applicatie na, maar dan door gebruik te maken van verschillende bouwblokken. Door met deze building blocks te werken, hoeft er weinig code geschreven te worden en kan deze applicatie snel in elkaar gezet worden. Ook kunnen de verschillende onderdelen nu makkelijker geüpdatet, aangepast of verwijderd worden.
Wil je bij het afrekenen een methode toevoegen? Dan hoeft nu alleen het component ‘Betalingen’ aangepast te worden. Zonder low-code is het dan zoeken in de code naar waar deze betaalmethodes eigenlijk staan en hoe je er één zou kunnen toevoegen. Zo kan het zomaar zijn dat er hele stukken code herschreven moeten worden. Een hele klus dus, die met low-code niet aan de orde is.
De voordelen voor jouw organisatie
Of je nou een helemaal nieuwe applicatie wilt ontwikkelen of data van een oud programma wilt overzetten: low-code maakt het makkelijker, sneller en goedkoper. Het is heel simpel: met low-code is een applicatie sneller bij elkaar geklikt dan dat je deze from scratch ontwikkelt. En het mooie is dat ook junior ontwikkelaars hiermee aan de slag kunnen, waardoor je de kosten nog meer kunt drukken én hen een mooie kans biedt.
Low-code kan ook heel mooi ingezet worden bij fusies of wanneer een bedrijf over wil op een moderner programma. Veel organisaties gebruiken namelijk oudere applicaties waar ze eigenlijk vanaf willen maar waar ze nog heel erg afhankelijk van zijn. Of je neemt een ander bedrijf over en twee CRM-systemen moeten over naar één.
In beide gevallen biedt low-code uitkomst; hiermee bouw je snel een applicatie na waardoor je gemakkelijk al je data kan overzetten. Dit scheelt een hoop tijd, geld en kopzorgen bij fusies en overnames. Tegelijkertijd haalt het de drempel weg om over te stappen op moderne applicaties.
Die legacy programma’s zijn nu dus geen excuus meer. Ook bij applicaties die niet meer compatibel zijn met de nieuwste technieken, bouw je middels low-code gemakkelijk een koppeling. Bijvoorbeeld door een low-code platform te kiezen waarbij je gemakkelijk je data middels Excel bestanden importeert.
En als je jouw nieuwe applicatie middels low-code bouwt, is updaten in het vervolg een eitje. De blokken waarmee jouw applicatie wordt gebouwd zijn daarnaast zo goed getest dat ze bijna niet kapot te krijgen zijn. Een low-code app is daarmee gemakkelijk te updaten en is toekomstbestendig. Met een low-code applicatie bespaar je dus niet alleen tijd en geld, ook zorgt een update of zelfs een fusie nu voor veel minder gedoe.
Te mooi om waar te zijn?
Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Sneller, makkelijker, goedkoper en minder zorgen, kan dat echt? En als dat zo is, waarom gebruikt dan nog niet iedereen low-code?
Low-code is een ideale oplossing voor veel applicaties, maar niet voor alle. Zo is er logischerwijze minder ruimte voor customization aangezien je met vaste bouwblokken werkt. Je kan zowel het design als de functionaliteiten dus net wat minder naar je eigen hand zetten, al is het natuurlijk altijd mogelijk om hier code voor bij te schrijven. De belangrijkste reden dat mensen geen gebruik maken van low-code is daarmee ook gelijk duidelijk: deze bedrijven hebben een complexe, niet-standaard applicatie voor ogen.
Toch is low-code vaker in te zetten dan je misschien denkt. Veel programma’s bevatten standaard en semi-standaard functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan features als een login scherm, een formulier om iets mee in te dienen of een import- en exportfunctie. Daarnaast zijn er heel veel low-code platformen, met allemaal hun eigen specialisatie. Met de widgets van het juiste low-code platform bouw je dus ook een applicatie die voornamelijk functionaliteiten bevat die voor jouw sector (en dus bedrijf) belangrijk zijn.
Wil je nou meer weten over low-code? Klik dan hieronder!
Misschien vind je dit leuk
Anderen hebben deze artikelen gelezen