Overstappen van Windows XP naar 7 of 8.1: vier goede redenen

Geschreven door Redactie OGD
3 min leestijd
6-dec-2013 10:44:55

Vanaf 8 april 2014 worden Windows XP en Office 2003 officieel niet meer ondersteund. Wat betekent dat voor u als organisatie wanneer u nog werkt met Windows XP? Is het noodzakelijk om over te stappen en wat gebeurt er wanneer u niet wilt of kunt overstappen? In deze blog vier redenen om wel over te stappen naar een nieuw(er) OS.

Wat betekent end-of-life van Windows XP-ondersteuning voor uw organisatie?

End-of-life van Windows XP-support betekent dat Microsoft de ondersteuning voor deze platforms beëindigt, dat u geen beveiligingsupdates meer ontvangt, en dat ook hardware- en softwareleveranciers hun ondersteuning stop zullen zetten.

1. Verhoogde beveiligingsrisico’s

Omdat u na april 2014 geen beveiligingsupdates meer ontvangt lopen pc’s met XP een enorm beveiligingsrisico. Antivirussoftware houdt wel iets tegen, maar niet alles. Problemen die ontstaan na april 2014 zullen niet meer worden opgelost door Microsoft. Apparaten worden daardoor steeds kwetsbaarder en makkelijker te hacken, met alle gevolgen van dien.

2. Compatibiliteitsproblemen web-applicaties

Een van de redenen die organisaties geven om niet over te stappen is het feit dat veel applicaties niet draaien op een nieuwer OS. De stap van Windows XP naar Windows 7 of Windows 8 is simpelweg te groot. Er zijn wel mogelijkheden om uw  XP-applicaties door te laten draaien na end-of-life. Het autobedrijf Avis bijvoorbeeld heeft gekozen voor een compatibility-product voor zijn web-applicaties. Ook virtualisatie-technologieën als Microsoft App-V of Citrix kunnen (tijdelijk) uitkomst bieden. Op de lange termijn scheelt overstappen u echter veel tijd en ergernissen.

3. Einde ondersteuning third-party hardware en software

End-of-life van Windows XP-support betekent ook dat de ondersteuning en beschikbaarheid van third-party hardware en software langzaam verdwijnt. Het gevolg is onder andere dat randapparatuur niet meer worden geleverd met  drivers die compatible zijn met XP, en dat ook update van bestaande producten niet meer draaien op XP. Hier zijn wel workarounds voor te verzinnen, maar dat zijn stuk voor stuk kortetermijnoplossingen.

4. Hogere beheerkosten en productiviteitsverlies

Niet overstappen naar een nieuwer OS zal heel waarschijnlijk leiden tot hogere beheerkosten en een lagere productiviteit. Windows XP draait namelijk meestal op een oudere pc. De combinatie van verouderde hardware en een 12-jaar oud OS zorgen ervoor dat er meer behoefte is aan ondersteuning. Deze ondersteuning wordt door Microsoft niet meer geboden waardoor er op de langere termijn sprake zal zijn van downtime en productiviteitsverlies.

Welke stappen kan ik nemen?

Overstappen is dus aan te raden. Maar waarnaartoe, en hoe gaat een migratie in zijn werk?

Migreren naar Windows 7 of Windows 8

Tot voor kort waren er voldoende redenen om bij een migratie te kiezen voor Windows 7. De nieuwe interface van Windows 8 zonder startmenu was immers wennen en verscheidene applicaties bleken niet compatible met het nieuwe OS. Microsoft heeft naar haar gebruikers geluisterd en deze problemen opgelost in Windows 8.1. Windows 8.1 is wat ons betreft een waardige opvolger voor Windows XP.

Voor een Office migratie heeft u tegenwoordig nog meer mogelijkheden. Office 365 biedt het voordeel dat u overal toegang heeft tot uw vertrouwde applicaties en uw bestanden.

Het is mogelijk om zelf upgrades uit te voeren: online is voldoende informatie te vinden. Echter, een migratie is niet zonder risico’s. U kunt er daarom ook voor kiezen om u te laten adviseren door een expert of de migratie uit te besteden.

Ontvang email updates