Waarom digitale transformatie ook nodig is voor jouw organisatie

Geschreven door Rik van Kampenhout
5 min leestijd
26-feb-2021 16:11:41

De coronacrisis dwingt organisaties flexibel te zijn. Daarnaast hebben we te maken met ontwikkelingen als toenemende consumerization van de B2B-markt en toename van concurrentie. Het is nu dan ook belangrijker dan ooit dat je organisatie een wendbaar ict-landschap heeft. Maar daar moeten organisaties meestal een applicatietransformatie voor ondergaan. Een applicatietransformatie is een breed begrip: wat houdt het precies in en is het de moeite waard om erin te investeren?

In deze blog gaat Rik van Kampenhout, manager Applicatie Transformatie Services bij OGD (ATS), hier dieper op in en geeft zijn visie op een applicatietransformatie.

We stelden Rik de volgende twee vragen:

1. Waar kunnen organisaties een applicatietransformatie voor inzetten?
2. Hoe kunnen organisaties met een applicatietransformatie inspelen op de huidige uitdagingen?

1. Waar kunnen organisaties een applicatietransformatie voor inzetten?

Bij een applicatietransformatie kijk je of je ict-landschap aansluit op je bedrijfsdoelen. Van het verminderen van het aantal applicaties binnen een organisatie tot het verplaatsen van applicaties naar de cloud en alles daartussenin: het valt allemaal onder een applicatietransformatie. Rik legt uit: “Het gaat om het moderniseren van het applicatielandschap om aan de huidige eisen van de markt te voldoen.”

Hier een aantal voorbeelden hoe je als organisatie kunt profiteren van een applicatietransformatie:

  • Je wilt meer omzet genereren door hogere verkoop: een applicatietransformatie maakt het voor je organisatie mogelijk om meer data te verzamelen van de klant en sneller in te spelen op klantvragen. Je wordt dan flexibeler en speelt in op de huidige behoeften van de eindklant.
Een voorbeeld: je kunt daarbij zelfs denken aan een van onze klanten, een hogeschool, die inspeelt op de vraag van jongeren naar een gepersonaliseerde studieomgeving op hun mobiel. Dat doet deze specifieke hogeschool met een applicatie voor studentenwerving. De hogeschool laat zijn applicatielandschap door OGD onder de loep nemen en wij integreren specifieke, vernieuwende functionaliteiten waardoor de hogeschool zich onderscheidt ten opzichte van andere hogescholen met hetzelfde studieaanbod. Dit sluit exact aan op de wensen van de aankomende studenten, de digital natives.
  • Je wilt bedrijfsonderdelen afstoten: je wilt bijvoorbeeld afschalen of bedrijfsonderdelen die minder presteren afstoten. Dankzij een applicatietransformatie kan je organisatie deze onderdelen makkelijker apart zetten. Je kunt daardoor eenvoudiger specifieke bedrijfsapplicaties inzetten omdat je je bedrijfsfuncties isoleert. Een applicatietransformatie zorgt ervoor dat alles in je ict-omgeving intuïtief en als één geheel werkt. Dit maakt processen binnen je organisatie efficiënter en je bent maximaal flexibel.

Een voorbeeld: denk aan organisaties die als één bedrijf zijn gestart, gebruikmaken van dezelfde set applicaties op een gemeenschappelijke infrastructuur en uiteindelijk zelfstandig verder willen ondernemen. Om een dergelijke ontkoppeling te realiseren is het nodig om het applicatielandschap en de onderliggende infrastructuur te transformeren naar aparte omgevingen.

Een voorbeeld: een organisatie die slim gebruikmaakt van data is Amazon. Amazon laat klanten afrekenen via gezichtsherkenning via de camera’s van mobiele telefoons die weer zijn gekoppeld aan klantendata. Zo gaat afrekenen eenvoudig en biedt Amazon klanten een betere winkelbeleving aan op basis van data.

“Applicatietransformatie biedt maximale flexibiliteit voor jouw organisatie. En dat is nu meer dan ooit nodig.” – Rik van Kampenhout | Business Unit Manager Applicatie Transformatie Services

button@4x Lees hier meer over verschillende bedrijfsdoelen die je bereikt met een                applicatietransformatie.

2. Hoe kunnen organisaties met een applicatietransformatie inspelen op de huidige uitdagingen?

“In ieder geval dwingt de coronacrisis organisaties om flexibel te zijn en we zien natuurlijk ontwikkelingen als toenemende consumerization en daardoor heftigere concurrentie. Het is nu dan ook belangrijker dan ooit dat je organisatie een wendbaar ict-landschap nodig heeft.”

Rik vervolgt: “We zien duidelijk dat organisaties met een flexibel ict-landschap het meest wendbaar en succesvol zijn. Ze nemen schaalbare diensten as-a-service af. Daardoor zijn ze wendbaarder en kunnen ze op- of afschalen in de diensten die zij gebruiken of aanbieden aan hun klanten.”


Een voorbeeld: Microsoft kon bijvoorbeeld het afgelopen jaar de infrastructuur van Microsoft 365 en Teams enorm opschalen omdat deze applicaties cloudgebaseerd zijn. Zo kon het bedrijf bijna moeiteloos tegemoetkomen aan het grote aantal nieuwe gebruikers die de apps gingen gebruiken vanwege het thuiswerken.

Daarnaast kun je met een applicatietransformatie meer dan ooit inspelen op de huidige uitdagingen van de markt doordat een wendbaar ict-landschap het volgende mogelijk maakt:

  • Overal toegankelijk: klanten en medewerkers kunnen dankzij een applicatietransformatie plaatsonafhankelijk bij alle belangrijke data en applicaties. Dat is nu relevanter dan ooit.
  • Data effectief inzetten: bij een applicatietransformatie kun je data uit alle systemen integreren. Data uitwisselen wordt daardoor eenvoudig. En dát maakt je organisatie weer maximaal flexibel. Want ook hier geldt: hoe meer data je beschikbaar hebt, hoe beter je kunt inschatten waar de kansen liggen. Dat ligt bijvoorbeeld bij nieuwe producten, diensten of de manier waarop je deze aanbiedt. Dankzij applicatietransformatie gebruik je data die je hiervoor nodig hebt.

“Wanneer je zicht hebt op data van je mensen, projecten, portefeuilles en portfolio over de tijd heen, kun je de meest exotische combinaties maken. Je kunt deze data bijvoorbeeld inzetten voor een rapportage wanneer er een nieuwe concurrent op de markt verschijnt. Dat maakt je maximaal flexibel.” – Rik van Kampenhout | Business Unit Manager Applicatie Transformatie Services

 

  • Gestegen gebruikerservaring: applicaties in de cloud geven mensen binnen je organisatie vaak een betere gebruikerservaring, doordat verschillende applicaties naadloos op elkaar aansluiten en met elkaar communiceren.
  • Beveiligde data: in een goed ingerichte ict-omgeving met een waterdicht securitybeleid is data in de cloud sterk beveiligd, vanaf welke plek mensen deze ook gebruiken. De cloud biedt bijvoorbeeld extra opties om voorwaarden te stellen aan de toegang tot data.

 

“Onderschat de waarde van een optimaal werkende ict-omgeving niet. Het is een investering, maar op termijn maakt het je organisatie succesvoller.” – Rik van Kampenhout | Business Unit Manager Applicatie Transformatie Services

 

button@4x Hoe creëer je maximale businesswaarde met een applicatietransformatie?         Lees het stap voor stap in deze blog.

Rik sluit af: “Het doel van een applicatietransformatie is altijd dat organisaties er succesvoller van worden. Daarom is het belangrijk om die waarde van tevoren helder te maken. Dit is anders dan: 'We maken een ict-omgeving goedkoper voor de klant.' Nee, het gaat verder, zoals toename in omzet, een helder positioneringsvraagstuk, of marktleider worden. In ieder geval staat vast dat een applicatietransformatie de organisatie helpt succesvoller te ondernemen.”

Aan de slag met een applicatietransformatie

Uiteraard is een digitale transformatie niet iets wat je in één dag beslist. Lees jezelf dan ook goed in over de uitdagingen die bij zo’n project komen kijken. Wij helpen je alvast op weg:

CTA banner (2)

 

Ontvang email updates