Wat is DevOps? Je weet het als je deze drie filmpjes kijkt

Geschreven door Nienke Bruijn
2 min leestijd
3-jul-2014 13:04:00

DevOps-CloudDevOps, je hebt er misschien al eens van gehoord. Het is een begrip dat regelmatig wordt gebruikt binnen de wereld van software-ontwikkeling. Maar niet iedereen lijkt even goed te weten waar het nou om draait. En dat is zonde, want DevOps is een enorm nuttig concept. Het kan een flinke bijdrage leveren aan de productiviteit van je ict-organisatie.

Drie filmpjes die het haarfijn uitleggen

Dus wat betekent DevOps dan eigenlijk? Waarom is het zo'n belangrijk concept in de ict-wereld van vandaag? En hoe maak je er nuttig gebruik van?

Op een zonnige vrijdagmiddag struinden we YouTube af, op zoek naar video's die op een praktische, vlotte manier uitleggen wat DevOps is en wat de voordelen ervan zijn voor jou. Zodat je over een kwartiertje ook kunt meepraten over DevOps. En er misschien zelfs wel mee aan de slag wilt.

Het eerste filmpje is een grappige vergelijking tussen een ict-organisatie die DevOps toepast en een boerderij. Er wordt uitgelegd hoe een boerderij alleen goed kan functioneren als alle onderdelen goed op elkaar zijn afgestemd:

Everything on the farm has different roles, but the collective goal is the same.

Met de volgende animatie gaan we iets meer de diepte in. Het filmpje laat zien hoe DevOps werkt in de praktijk, welke voordelen het heeft voor de eindgebruikers van de software en wat er organisatorisch nodig is om DevOps te implementeren. Ook geeft het filmpje een mooie, precieze definitie van DevOps:

DevOps integrates developers and operations teams in order to improve collaboration and productivity by automating infrastructure, automating workflows and continuously measuring application performance.

Het laatste filmpje gaat nog weer een stapje dieper de materie in. Je krijgt helder uitgelegd hoe je met DevOps kunt beginnen, zonder meteen de hele ict-organisatie te hoeven veranderen:

Where do you start? You take a holistic view at all of this and you decide where are your biggest pain points.

Zo, je bent weer een beetje bij. Wil je meer weten over hoe je in jouw eigen ict-organisatie processen kunt automatiseren? En hoe wij bij OGD zelf met DevOps werken, om webapps die wij voor onze klanten bouwen snel klaar te maken voor gebruik? Neem dan contact met ons op. We komen graag van gedachten wisselen.

maatsoftware-CtA

Ontvang email updates