Hoe PaaS je helpt richting de ideale werkplek in de cloud

Geschreven door Rik van Berendonk
5 min leestijd
29-jun-2020 16:58:14

De ideale werkplek. Wat is dat nu eigenlijk? En hoe realiseer je hem? Al jaren roepen ict-leveranciers dat ze nu écht de oplossing hebben. Maar in de praktijk komt dit nooit helemaal uit de verf. De op het eerste gezicht ‘perfecte werkplek’ heeft dan toch weer last van rafelige randjes. Deze blijkt bijvoorbeeld alleen geschikt voor een Windows device. Of het videobellen lijkt meer op een haperende diashow.

Wat is de ideale werkplek?

Als je werknemers vraagt wat hun ideale werkplek is, dan weten ze het wel. Zij vinden het vooral belangrijk dat zij:

  • altijd en vanaf elke locatie kunnen inloggen op de werkplek - dus niet alleen op kantoor of met een snelle internetverbinding;
  • alle benodigde programma’s zorgeloos kunnen gebruiken, of deze nu cloudgebaseerd zijn of niet;
  • op elk soort apparaat kunnen werken, of dit nu een Windows-pc, een Macbook, een tablet of een smartphone is.

De meeste werknemers willen dus het zogenaamde ‘anytime, any place, any device-concept’: een cloudwerkplek of online werkplek. We zien dat dit wensenlijstje de afgelopen 10 jaar standaard is geworden bij elke ict-aanbesteding of -uitvraag.

 

Lees hier wat de cloud en vitaliteit van je medewerkers met elkaar te maken hebben.

Waarom is de online werkplek in de praktijk vaak toch niet helemaal ideaal?

De hybride werkplek in de cloud lijkt ideaal. Maar in de praktijk zitten er toch vaak wat haken en ogen aan. Hieronder bespreek ik de belangrijkste redenen daarvoor.

Niet alle software is beschikbaar als SaaS

Ten eerste bieden nog niet alle leveranciers hun kantoorsoftware aan als Software as a Service (SaaS). Zulke applicaties zijn dus nog niet via een internetbrowser te benaderen. De ict-organisatie staat dan voor een uitdaging: gaan we de software direct op de pc van de medewerker installeren of maken we gebruik van een Server Based Computing(SBC)-oplossing?

Wanneer je de software direct op de pc installeert is dit prettig voor de medewerker. Die opent namelijk met één druk op de knop de applicatie. Ook heeft de medewerker geen problemen met realtime functionaliteiten zoals videobellen. Deze optie brengt helaas wel meer beheerwerk met zich mee. Zo kan de applicatie problemen geven bij updates, bijvoorbeeld wanneer de software niet meer compatibel is met de Windows-versie van de pc. Ook moet je lokaal opgeslagen data goed beveiligen.

De ict-organisatie kiest daarom regelmatig voor een SBC-oplossing. Hiermee zijn ze van dat extra beheerwerk en de beveiligingszorgen af. Deze keuze is alleen weer nadelig voor de medewerker. Zo'n oplossing is namelijk niet bedoeld voor realtime functionaliteiten, waardoor het nu zo essentiële videobellen voor problemen zorgt. Bovendien is het onhandig wanneer je als medewerker voor een specifieke applicatie verbinding moet maken met een SBC-server.

Beide opties hebben dus voor- en nadelen en geen van beide is ideaal.

De overstap naar de cloud kan complex zijn

Daarnaast kan de overstap naar een cloudwerkplek een complex proces zijn, vooral voor grote bedrijven. Zij moeten de huidige server- en softwareomgeving omzetten naar een SaaS-variant, terwijl zij vaak niet precies weten hoe deze enorme omgeving precies in elkaar steekt. Het totaalpakket van alle softwareprogramma's, producten, onderlinge koppelingen en afhankelijkheden is in de loop der jaren vaak onoverzichtelijk geworden.

Met andere woorden: het eens zo nette, geordende landschap is door een wildgroei aan applicaties, kortetermijnoplossingen en te weinig beheer veranderd in een onoverzichtelijke jungle. De uitspraak ‘ons ict-landschap kenmerkt zich door een organische groei’ is een veelgebruikt eufemisme voor ‘we zijn eigenlijk het overzicht een beetje kwijt’. Zie daar nog maar eens wijs uit te worden wanneer je het landschap wilt overzetten naar de cloud.

Hoe maak je stappen richting die ideale werkplek?

Toch is het ook geen oplossing om het bij het oude te houden. De wensen van werknemers halen je in. En ondertussen nemen de kosten van het onderhoud en beheer van je ict-landschap alleen maar toe, net zoals de complexiteit. Dit komt je efficiëntie en concurrentiepositie niet ten goede.

Wat nu?

Het opnieuw vormgeven van je applicatielandschap begint bij een eenvoudige vraag die je voor elk aanwezig softwarepakket stelt: welk bedrijfsproces faciliteert dit pakket? Vervolgens bekijk je of dit pakket nog steeds de beste keus is. Het kan zomaar zijn dat het bedrijfsproces inmiddels is veranderd, waardoor het pakket niet meer helemaal past. In dit geval kun je verschillende dingen doen om je applicatielandschap beter te laten functioneren en stappen te zetten richting de cloud.


cloudwerkplek online ideale werkplek paas

Applicatietransformatie: het snoeien van de jungle

Je kunt grondig snoeien om je applicatielandschap een nieuwe vorm te geven. Dit betekent met grof geschut de hele boel omkappen en helemaal opnieuw beginnen. Of je ontwart de boel stukje bij beetje en snoeit hier en daar iets weg.

Het ligt aan een aantal factoren welke aanpak het beste past bij jouw organisatie. Belangrijke vragen om hierbij te stellen zijn:

  • Is je ict-omgeving een vertragende factor in plaats van een faciliterende, versnellende factor?
  • Heb je last van de ‘applicatiejungle’?
    • Heb je vaak last van storingen?
    • Zijn er soms dure spoedreparaties nodig?
    • Zijn de kosten van het onderhoud hoog?
  • Of draait alles eigenlijk wel, maar is de implementatie van nieuwe functionaliteit bijna onmogelijk, vanwege ondoorzichtige afhankelijkheden?

De ene snoeimethode is op basis van jouw situatie waarschijnlijk meer aan te raden dan de andere. Ook is het mogelijk om met bouwblokken in korte tijd een stukje van de jungle te ontwarren. Met Platform as a Service (PaaS) zet je snel stappen richting je ideale werkplek.

PaaS: nieuwe technieken, nieuwe kansen

In de afgelopen jaren zijn de mogelijkheden van PaaS enorm gegroeid. Daarmee is het een goede manier geworden om je applicatielandschap te optimaliseren. Bovendien maak je de omgeving via deze weg stapsgewijs klaar voor een complete overgang naar de cloud.

PaaS-diensten zijn online diensten in de vorm van bouwblokken. Met deze bouwblokken vorm je slimme oplossingen die bedrijfsprocessen ondersteunen, versimpelen en versnellen. Een groot voordeel is de snelheid waarmee je een oplossing bouwt. Veel gebruikte termen hierin zijn serverless - er zijn geen eigen of aparte servers meer nodig – en low-code of no-code: met deze technieken bouw je software met kant-en-klare blokken, zonder dat je zelf ingewikkelde code hoeft te ontwikkelen. Een voorbeeld van zo’n PaaS-dienst is het net gelanceerde Windows Virtual Desktop van Microsoft. Op basis van deze PaaS-dienst stel je heel snel een volledige cloudwerkplek samen.

Een ander groot voordeel van PaaS is dat deze diensten ook toepasbaar zijn op software die leveranciers (nog) niet als SaaS-oplossing aanbieden. Zo kun je met de bouwblokken van een low-code of no-code platform in korte tijd een alternatief bouwen voor je applicatie. Dit is in feite een volledig nieuwe SaaS-applicatie die hetzelfde kan als je ‘oude’ applicatie. Die is vervolgens niet alleen gebruiksvriendelijker maar ook makkelijker te updaten en aan te passen.

Om deze redenen ben ik van mening dat je met PaaS-diensten waardevolle eerste stappen zet richting de transformatie naar een cloudwerkplek. Zo pak je de applicatiejungle stukje bij beetje aan en werk je aan de weg naar de ideale werkplek.

Lees hier hoe je maximale businesswaarde creëert met de transformatie van je applicatielandschap.

Op naar de ideale werkplek met PaaS

Een ideale werkplek, wie wil dat nou niet? Toch is het in de praktijk vaak een uitdaging om deze te creëren. Werknemers willen een online werkplek, maar niet alle bedrijfsapplicaties zijn online beschikbaar. En het omzetten van een omgeving naar een SaaS-variant gaat niet zomaar, wanneer deze flink onoverzichtelijk is. Gelukkig biedt PaaS uitkomst. Toegankelijke bouwblokken vormen slimme oplossingen die de woeste applicatiejungle stukje bij beetje vervangen. Ondertussen blijven ook je oudere applicaties gewoon beschikbaar. Zo maak je jouw omgeving effectief klaar om medewerkers een ideale werkplek te bieden!

Benieuwd naar de voordelen van een cloudwerkplek voor je medewerkers? Lees hier wat de cloud oplevert op de werkvloer!

cloudwerkplek ideale werkplek


Rik van Berendonk is CTO bij OGD ict-diensten. Vanuit deze rol richt hij zich op het bepalen en vormgeven van de technische strategie van OGD. Hiermee haalt hij het maximale uit ict voor OGD en haar klanten.

Ontvang email updates