Zo creëer je maximale businesswaarde met je applicatielandschap

Geschreven door Nienke Bruijn
7 min leestijd
2-mrt-2020 16:22:55

Maximale businesswaarde creëren met behulp van ict: wat is daarvoor nodig? We weten allemaal dat ict een belangrijke rol speelt in je primaire processen. Een handige app of een goede cloudwerkplek maakt al snel een verschil. Maar als je écht grote stappen wilt zetten in het creëren van businesswaarde, dan is een geïntegreerde aanpak nodig die je gehele applicatielandschap in kaart brengt en optimaliseert. En dat met jouw specifieke bedrijfsdoelen en -processen als uitgangspunt.

Applicatietransformatie

Om je primaire processen optimaal uit te voeren heb je een goed functionerend applicatielandschap nodig. Zo’n landschap vergroot je voorspellend en sturend vermogen en maakt je primaire processen efficiënter, gebruiksvriendelijker en effectiever. Om dit te bereiken zet je applicatietransformatie in. Maar wat is dat?

“Applicatietransformatie zorgt ervoor dat jouw applicatielandschap weer past bij je bedrijf en dat je bedrijfsprocessen optimaal zijn ondersteund”, legt Adviseur applicatietransformatie Jade Moors uit. 

Het verschilt per bedrijf op welk gebied applicatietransformatie nodig is of gestart kan worden. Zo kan de focus bijvoorbeeld zijn:

  • het beter laten functioneren van je applicaties;
  • het verbeteren van de koppelingen tussen deze applicaties;
  • het verbeteren van de samenwerking tussen de business- en ict-afdeling binnen het bedrijf.

Op deze manier creëer je een geïntegreerd geheel waarin een optimale samenhang bestaat tussen je applicaties en mensen. Het resultaat is een applicatielandschap dat de businessdoelen werkelijk ondersteunt, op de meest effectieve manier. Je ict-landschap is toekomstbestendig en je primaire processen functioneren optimaal. Daarmee is het overkoepelende doel van applicatietransformatie het creëren van meer businesswaarde.

Optimale bedrijfsprocessen

Er zijn allerlei manieren waarop applicatietransformatie waarde kan toevoegen aan je primaire processen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je meer waardevolle data ontsluit en combineert, het vergroot het ict-gebruiksgemak voor de eindgebruikers, het zorgt voor een fikse efficiëntieslag in je werkwijze of het vergroot de slagkracht van je organisatie. Allemaal dingen die direct waarde toevoegen aan je primaire processen.

Meer en betere data

Met applicatietransformatie ontsluiten je applicaties al snel een grotere hoeveelheid bruikbare data. Deze gegevens kun je gebruiken om je primaire processen effectiever en efficiënter te maken. Je voorspellend en sturend vermogen neemt toe, waarmee je bijvoorbeeld kostenbesparingen, betere kwaliteit of een kortere time-to-market realiseert. Zo vergroot applicatietransformatie je marktaandeel.

Maar waar komt al die extra data vandaan? “Deze is vaak al bij bedrijven aanwezig, maar zit verborgen in de applicaties. Of de data komt niet naar buiten doordat de juiste koppelingen ontbreken. Dit soort situaties bestaan vaak buiten je weten om. Maar je loopt op deze manier veel waardevolle informatie mis waarmee je effectiever zou kunnen zijn”, legt Moors uit.

Applicaties beter koppelen en optimaliseren

Door afzonderlijke applicaties goed aan elkaar te koppelen kun je meer en betere data ontsluiten. Jade Moors legt uit hoe dit werkt: “Stel je vergelijkt je applicaties met losse bouwblokjes die allemaal samen op een grondplaat zijn vastgeklikt. Samen vormen ze jouw applicatielandschap. Wanneer dat landschap bestaat uit hetzelfde type blokjes die perfect in elkaar en op de grondplaat klikken -Legoblokjes op een Legoplaat bijvoorbeeld- dan kun je de data in die blokjes beter van de een naar de ander ontsluiten.”

Zo is de data uit applicaties die qua vorm goed op elkaar aansluiten makkelijker te combineren tot één bruikbaar geheel dat meerwaarde biedt aan je business. Met applicatietransformatie zorg je zoveel mogelijk voor zo’n situatie.

Applicatie transformatie data landschap

Toch is het niet altijd mogelijk om alle applicaties direct op elkaar te laten aansluiten. Dan is er iets meer nodig, legt Moors uit: “Wanneer de applicaties, of blokjes, met geen mogelijkheid op elkaar of de ondergrond passen – zoals bij een combinatie van Lego- en Meccano-onderdelen- dan zorgt de transformatie ervoor dat zij toch goed met elkaar samenwerken. Hiervoor maak je op je grondplaat waar alles op klikt een tussenlaag die de connectie verzorgt tussen applicaties die niet aan elkaar kunnen.”

Ook kun je extra of betere data opduiken door de werking van de applicaties op zich te verbeteren. Met name in oudere applicaties zit vaak veel ‘verborgen data’, die je boven water krijgt als je ze transformeert.

Een voorbeeld: je hebt een database met potentiële klanten waarin je niet goed kunt filteren. Je vermoedt dat daarin nog minstens vijfhonderd onaangesproken potentiële klanten zitten, maar je kunt ze tussen alle datapunten niet vinden. Je loopt dan een hoop kansen mis. Als je deze applicatie transformeert kun je daarna veel makkelijker zoeken tussen alle datapunten in de database: je kunt strakker kaderen en andere filters toepassen. Zo vind je die vijfhonderd klanten ineens wel.

Efficiëntieslag primaire processen

Een andere manier waarop applicatietransformatie meer businesswaarde toevoegt is door het direct efficiënter maken van je primaire processen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van niet-werkende functionaliteiten of het verwijderen van dubbelheden uit processen. Deze komen bij een transformatie aan het licht doordat je je hele applicatielandschap en de werkwijze van je mensen in kaart brengt.

 “Als je applicatielandschap ooit aan elkaar is geklikt als een bonte lappendeken, met onderdelen die niet altijd goed met elkaar communiceren, dan merk je dat uiteindelijk altijd in je bedrijfsprocessen”, legt Moors uit. “Als bedrijf accepteer je dan vaak dat dingen omslachtig werken of lang duren, omdat je niet weet dat het beter kan. Maar meestal merkt de ict-afdeling wel dat er iets te winnen is, omdat deze bijvoorbeeld veel handmatig werk moet doen. Dat geeft een grote beheerlast, wat voor de organisatie weer hogere kosten met zich meebrengt.”

Na een applicatietransformatie vormt het applicatielandschap zo veel mogelijk één goed afgestemd geheel. En de business en ict-afdeling zorgen samen dat de ict de bedrijfsprocessen optimaal ondersteunt. Hierdoor werk je efficiënter en effectiever en voeg je dus directe businesswaarde toe.

Hoger gebruiksgemak

Naast betere data en efficiëntere processen levert applicatietransformatie ook een hoger gebruiksgemak voor eindgebruikers op. Na een applicatietransformatie kun je digitaal makkelijker, sneller en prettiger je werk doen. Ook zo voeg je dus direct waarde toe aan je primaire processen.

“Op het moment dat je één geïntegreerd applicatielandschap hebt, waar jij als gebruiker bijvoorbeeld vanuit één portal in alle systemen kunt, dan kun je heel intuïtief werken en heb je relatief weinig clicks nodig om van de ene naar de andere applicatie te komen”, legt Jade Moors uit.

Andere dingen die je als eindgebruiker kunt merken zijn het makkelijker werken van je applicaties, het krijgen van handige mogelijkheden binnen je systemen of het feit dat applicaties bruikbare informatie uit andere applicaties automatisch voor je invullen. Dit levert tijdswinst en een toename in effectiviteit op, terwijl je manier van werken verder hetzelfde blijft.

Meer weten over het werken vanuit één portal? Lees hier welke voordelen het werken vanuit een cloudwerkplek heeft.

Hoe je applicatietransformatie aanpakt

De manier waarop je de transformatie aanpakt is afhankelijk van je bedrijf en wat je ermee wilt bereiken. “Applicatietransformatie is altijd maatwerk”, vertelt Jade Moors. “Als consultant neem je de specifieke organisatie, de manier van werken en de wensen van de organisatie als uitgangspunt. Wil je als bedrijf bijvoorbeeld meer klanten, lagere kosten of een kortere time-to-market bereiken?”

Wanneer deze zaken duidelijk zijn kijkt een consultant of er een verandering nodig is in je applicatielandschap. De consultant vertaalt de bedrijfsprocessen in ict-requirements die passen bij jouw bedrijf. Hij of zij neemt dus automatisch zowel de business als de ict kant mee in het plan. Juist zo maak je van je applicatielandschap en je mensen een geïntegreerd geheel dat optimaal werkt om waarde te creëren.

Zo bouw je een omgeving die flexibel genoeg is om in te spelen op de toekomst en tegelijkertijd robuust genoeg is om nu je primaire processen optimaal te ondersteunen.

Samenwerking tussen business en ict

Applicatietransformatie gaat dus ook over een goede samenwerking tussen de business- en ict-kant van je bedrijf. De organisatie weet namelijk wat een applicatie moet kunnen om het primaire proces zo goed mogelijk te ondersteunen en de ict weet waar deze applicatie moet zijn ingepast om goed te functioneren. Samen bekijk je welke functionaliteiten nu werkelijk waarde toevoegen aan je processen en hoe deze eruit moeten zien. Alleen zo kom je tot een geïntegreerd geheel dat werkelijk waarde toevoegt aan je business en worden je processen efficiënter.

Wanneer je als bedrijf nog niet gewend bent om op deze manier samen te werken, zorgen we met een verandertraject dat werkwijze en cultuur binnen de organisatie de gewenste, blijvende impact hebben.

Volgens Moors is er op dit terrein vaak veel te winnen: “Ik zie soms organisaties waar de business tegen de ict’ers zegt: ‘Wij hebben deze applicatie gekocht, kunnen jullie zorgen dat het werkt?’ Maar daarvoor moeten zij dan een heel onderhoudsintensief, inefficiënt maatwerkscript schrijven."

Het kan ook anders, legt ze uit: "Je kunt als bedrijf ook de ict meenemen in de beslissing en vragen: ‘Wij hebben deze functionaliteit nodig, hoe kunnen we dit technisch regelen?’ Dan blijkt bijvoorbeeld dat je bestaande, passende applicaties kunt uitbouwen en niks nieuws hoeft aan te schaffen. Door deze nieuwe functionaliteit op de juiste manier aan de organisatie aan te bieden zorg je voor maximale adoptie en ben je efficiënt aan het samenwerken.”

Meer weten over de aanpak van applicatietransformatie? Met deze 4 stappen zijn je bedrijfsprocessen optimaal ondersteund.

Maximale waarde uit je landschap

De mate waarin je applicaties goed en efficiënt (samen)werken én de mate waarin dit je bedrijfsprocessen ondersteunt bepaalt de waarde die je uit je applicatielandschap haalt. Met applicatietransformatie optimaliseer je je landschap om maximale businesswaarde te creëren. Deze waarde zie je terug in je bedrijfsprocessen: je voert handelingen sneller, makkelijker en doeltreffender uit en speelt beter in op verschillende situaties. Dit maakt je naast effectief ook wendbaar en toekomstbestendig. Zo ondersteunt een goed applicatielandschap het creëren van maximale businesswaarde.

Jade MoorsJade Moors is Adviseur applicatietransformatie bij OGD ict-diensten. Vanuit deze functie begeleidt zij C-level en directie bij applicatietransformatie en de bijbehorende cultuurverandering. Jade werkt hierbij vanuit bedrijfswaarde en onderzoekt hoe ict en business op zo’n manier kunnen samenwerken dat er maximale waarde wordt gecreëerd.


Weten hoe je applicatietransformatie aanpakt en of het iets is voor jouw bedrijf? 

Meer weten applicatie transformatie

Ontvang email updates