Duurzame ict: op weg naar een groene toekomst

Geschreven door André van Arkel
4 min leestijd
24-apr-2019 10:20:00

Dat klimaat tegenwoordig hét gespreksonderwerp van de dag is, is niet overdreven. Wanneer de ‘klimaatspijbelaars het Malieveld bezetten om te demonstreren voor een beter milieu kan de rest niet achterblijven. Het besef dat we de wereld doorgeven aan een nieuwe generatie is bij iedereen doorgedrongen. Alle aspecten van het dagelijkse, maar ook het bedrijfsleven liggen tegenwoordig onder de loep. Kan het groener? Kan het duurzamer? Ook duurzame ict komt hierbij ter sprake. En terecht, want het kan én moet duurzamer. Er zijn namelijk klimaatdoelen gesteld, maar Nederland loopt niet op schema.

Het verbeteren van het milieu begint bij jezelf en je eigen bedrijf. Hoe zit dat in de ict? Kunnen we ict duurzamer maken? Kunnen we bedrijven groener maken door middel van ict? In deze blog kijken we naar de mogelijkheden voor ict-bedrijven en ict-gebruikers om duurzamer te werk te gaan.

Hergebruik en recycling hardware voor een beter milieu

Dingen weggooien is een taboe geworden. Het idee van een circulaire economie wordt in steeds meer branches toegepast, zo ook binnen de ict-wereld. Het hergebruik van hardware neemt toe, zowel bij particulieren als in het bedrijfsleven. De term ‘refurbished’ is niet voor niets bij steeds meer mensen bekend. Fairphone is bijvoorbeeld een bedrijf dat hardware hergebruikt en recyclet. Devices hebben een korte levensduur; ze worden vaak weggegooid omdat ze niet meer snel genoeg zijn. Vraag binnen jouw bedrijf eens na wat jullie zelf met de afgeschreven hardware doen. De kans is namelijk groot dat de oude hardware van jouw bedrijf nog hergebruikt kan worden.

Opper het idee om te kijken naar bedrijven die gespecialiseerd zijn in het geven van een tweede leven aan hardware. Heeft jouw bedrijf geen interesse in hergebruiken? Zorg er dan in ieder geval voor dat de hardware terechtkomt bij bedrijven die de waardevolle materialen hergebruiken en op een groene manier omgaan met de afvalverwerking.

Energie besparen: de cloud is groen!

‘Iedereen moet over naar de cloud’: waarschijnlijk heb je dit al vaker gehoord. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat de cloud ook energie en grondstoffen bespaart? Als bedrijven allemaal overstappen op de cloud, hoeven ze zelf geen servers meer in huis te hebben. Dit bespaart de grondstoffen voor het bouwen van de servers en de energie om ze draaiende te houden. Maak de overstap naar de cloud zo snel en zo volledig mogelijk! Lees hier hoe jij de eerste stappen naar de cloud kunt zetten en hoe de cloud verder ook nog jouw concurrentiepositie verbetert.

Ben je toch zo afhankelijk van servers dat je ze niet kunt missen? Servers worden erg heet. Zonde om die hitte niet te gebruiken, toch? Kijk daarom of jij de hitte van de servers kunt gebruiken om je kantoor mee te verwarmen.

Save the trees

Het belang van bossen voor het milieu, maar ook voor ons hele ecosysteem wordt steeds vaker aangestipt. Iedereen weet dat we minder papier moeten gebruiken. Vaak blijft het echter bij dit besef. Wat kun je nu doen om het ook in de praktijk toe te passen? Print alleen nog maar dubbelzijdig, vul je printpatronen opnieuw en geef niet alle medewerkers de toestemming om te printen.

Bijna alles kan tegenwoordig op devices, dus stimuleer dat ook binnen jouw bedrijf. Applicaties als Microsoft Teams en Microsoft OneNote zorgen ervoor dat jij makkelijk online notities kan maken, notulen kan opschrijven, agenda’s kan delen en nog veel meer. Als iedereen binnen jouw bedrijf weet hoe hij of zij hier gebruik van kan maken, zorgt dit niet alleen voor een betere samenwerking, maar ook voor een daling in het gebruik van papier.

Wil je weten wat Teams is en hoe het jou kan helpen? Klik dan hier.

Thuiswerken en conference calls

Een groot onderdeel van milieuvervuiling zijn de uitlaatgassen van met name auto’s. Om milieubewust en duurzaam bezig te zijn is het dus belangrijk om zoveel mogelijk te fietsen of het openbaar vervoer te gebruiken. Bij veel functies en bedrijven is het tegenwoordig mogelijk om thuis te werken. Als je thuis werkt, hoef je niet naar je werk toe en ben je duurzaam bezig. Het is dan wel belangrijk dat jouw bedrijf alles goed geregeld heeft zodat je wel zonder problemen thuis kunt werken. Hier komen de cloud en applicaties als Teams en OneNote weer om de hoek kijken. Om ervoor te zorgen dat deze applicaties altijd werken en jij overal je werk kunt doen, moet je beschikken over een online werkplek.

Wat je nog meer kunt doen

Natuurlijk zijn er nog een hoop andere zaken die je kunt ondernemen om duurzamer bezig te zijn als bedrijf. Denk aan milieuvriendelijke leveranciers of alle apparatuur aan het einde van de werkdag volledig afsluiten. Maar ook kun je denken aan het installeren van zonnepanelen of het gebruikmaken van recyclebare verpakkingen.

 Belangrijk is dat je ergens moet beginnen. Ga gewoon aan het werk en vraag je bij alles eens af: ‘hoe duurzaam zijn wij hier eigenlijk bezig?’. Een goed startpunt zou ook kunnen zijn om het energieverbruik van je bedrijf in kaart te brengen. Meten is tenslotte weten. Kijk waar je de meeste energie aan kwijt bent en onderzoek of je op dit gebied groener aan de slag kunt.

‘Greening of ict’ is op dit moment een heet hangijzer. We moeten allemaal een steentje bijdragen en elk klein beetje kan helpen om de wereld beter achter te laten. Zo kunnen ook toekomstige generaties van een schone aarde genieten. Laten we het goede voorbeeld geven en zorgen dat we de klimaatdoelstellingen halen. 

Wil je meer weten over de online werkplek die jou in staat stelt om altijd en overal te werken? Klik dan op de button hieronder!

 New call-to-action

Ontvang email updates