Hoe bouw en beheer je een IaaS-platform?

Geschreven door Redactie OGD
4 min leestijd
11-jun-2014 16:50:43

OGD is hard op zoek naar system engineers en network engineers. Nieuwe OGD-beheerders komen te werken in uitdagende omgevingen van klanten. Eén van die uitdagende omgevingen is OGD’s eigen IaaS-platform. Bij het het ontwikkelen en het beheren van zo’n platform komt best veel kijken. Wat allemaal, daarover vertelt Floris de Haan, Adviseur Business Development bij OGD.

1. Behoefte inventariseren

Wat we al een tijdje zagen is dat veel van onze klanten zich in een situatie bevinden waarin ze hun eigen servers hosten in een eigen serverruimte. De stap naar volledig uitbesteden vinden ze groot. Ergens begrijp ik dat ook wel want met IaaS heb je bijvoorbeeld minder controle over je hardware en software.

Overstappen naar 'de cloud'

Volledig uitbesteden is ook niet altijd de beste oplossing wanneer je te maken hebt met hardware die nog niet is afgeschreven. Als organisatie moet je namelijk in een keer al je spullen uitzetten, ook als ze pas twee jaar oud zijn.

Om de overstap naar de cloud voor bedrijven ook economisch interessant te maken hebben we twee nieuwe diensten ontwikkeld, colocatie en IaaS (Infrastructure as a Service), die de keuze voor werken in de cloud financieel een stuk aantrekkelijker maakt.

Colocatie of IaaS?

Colocatie houdt in dat klanten hun eigen hardware in ons datacentrum opslaan. Dat kan handig zijn wanneer je gaat verhuizen, of wanneer de bestaande serverruimte niet genoeg zekerheden biedt. Wat  gebeurt er bijvoorbeeld als de stroom uitvalt? Of als er brand is? Het opvangen van dat soort dingen is in een datacentrum veel beter geregeld.

Maar stel nu dat je je sales-omgeving omzet naar bijvoorbeeld Salesforce? Dan zit je met een zooitje servers dat je niet meer gebruikt. Een IaaS-platform kan in zo’n situatie uitkomst bieden. Je betaalt immers alleen voor wat je gebruikt: pay-per-use.

Colocatie en IaaS neem je in principe niet los af. We hebben ons portfolio zo ingericht dat klanten kunnen mixen en matchen. Stel bijvoorbeeld dat een deel van je hardware is afgeschreven, dan kun je het deel dat nog niet is afgeschreven in colocatie zetten en het afgeschreven deel vervangen door capaciteit op het IaaS-platform.

2. De juiste technieken kiezen

Voor het IaaS-platform hebben heel bewust gezocht naar innovatieve technologie. We wilden namelijk iets bieden dat uniek was. Een platform dat schaalbaarheid kan bieden en waarmee we klein kunnen starten en dat voor een betaalbare prijs voldoende performance kan leveren.

IaaSRobinRobert

Nutanix-basislaag

Voor de basislaag hebben we gekozen voor Nutanix omdat met Nutanix zowel storage als de serveromgeving eenvoudig te beheren  is vanuit één tool. Dat zorgt ervoor dat we niemand in storage én in netwerken én in servers hoeven op te leiden. Het mooie is dat we dit operationele voordeel in het kostenmodel terug kunnen rekenen naar onze klanten. Daarnaast is het nieuwe technologie, dus dat is voor ons als techneuten leuk en interessant om mee te werken.

Virtualiseren met vSphere

De virtualisatielaag is van vSphere, een oplossing van VMware. We hebben namelijk veel kennis en ervaring in huis hebben op het gebied van VMware.

Ook bieden ze hele goede tooling voor het automatiseren van processen, en dat vonden we erg belangrijk. We willen namelijk niet dat voor elke standaardwijziging de beheerder aan het werk moet, maar dat we dat met tooling kunnen doen.

Voor beheerders zelf is dat ook erg interessant. Zij kunnen straks werkzaamheden steeds verder automatiseren. Bijvoorbeeld door het scripten van standaardwijzigingen. Dat zorgt ervoor dat ze niet elke keer hetzelfde werk hoeven te doen.

3. Overdracht naar de beheer-organisatie

De eerste virtuele machines draaien en we zijn hard bezig met de overdracht naar de beheer-organisatie.

IaaSRobert

Als je als beheerder aan de slag gaat heb je een hoop nieuwe kennis nodig. Van Nutanix, maar ook nieuwe stukjes VMware en de Juniper-netwerktechnologie. We maken bijvoorbeeld gebruik van netwerkvirtualisatie, van VMware NSX. Dat is superhip. Daarmee kunnen we straks veel efficiënter omgaan met netwerkapparatuur en zorgen dat we één fysiek hardware-platform hebben waar iedere klant toch zijn eigen gescheiden omgeving krijgt.

Om deze nieuwe technologieën onder de knie te krijgen leiden we een aantal OGD’ers intern op. Maar OGD groeit hard, en daarom zijn we ook op zoek naar nieuwe beheerders. Zowel voor het IaaS-platform als voor uitdagende beheerklussen bij onze klanten.

Een werkend platform, en dan?

Op dit moment zijn we samen met de architecten een technische roadmap aan het opstellen die onder andere laat zien wat er allemaal gebeurt bij de verschillende leveranciers. Bij die leveranciers worden er een hoop nieuwe technologieën ontwikkeld. We denken nu vast na hoe we daar straks mee om willen gaan, en hoe we die technologieën gaan releasen.

Er zal nog heel veel geautomatiseerd en ontwikkeld moeten worden, maar we hebben nu een basisplatform dat goed werkt. En daar ben ik trots op!

IaaS-CtA

Ontvang email updates