Een succesvol softwareproject: 4 tips voor opdrachtgevers

Posted by Nick Léoné on 30-dec-2019 10:40:35

Hoe maak je jouw softwareproject succesvol? Je kunt als opdrachtgever zelf vaak meer doen dan je denkt: inbreng vanuit jouw organisatie is belangrijk. Alleen met specifieke kennis van jouw organisatie kunnen ontwikkelaars een applicatie namelijk helemaal op maat maken. En juist dan haal je er de meeste waarde uit.  

Read More

Topics: Digitale Transformatie, Software

Softwareontwikkeling: hoe schat je projecten het beste in?

Posted by Nick Léoné on 29-okt-2019 13:00:29

Softwareprojecten lopen vaak uit en gaan ruim over het begrote budget, waarbij men naar elkaar wijst om de oorzaak te vinden. Zo zette het kabinet laatst nog een ict-project stop dat al flink was uitgelopen en miljoenen meer zou gaan kosten dan verwacht. Ook in dit geval werden verschillende (technische) oorzaken aangewezen als de boosdoeners.
In onze vorige blogpost lees je hoe een goede projectstart dit vingerwijzen voor een groot deel kan voorkomen en het project beheersbaar kan houden. Toch blijkt het in de praktijk onmogelijk om de duur en kosten van een project precies in te schatten. Maar waar komt die onduidelijkheid vandaan? En hoe zorg je voor een zo goed mogelijke schatting, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan?

Read More

Topics: Software

Progressive web apps: wat zijn het en wat kan je ermee?

Posted by André van Arkel on 30-aug-2019 10:34:53

Apps zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch lijkt de mobiele native app, de app die je downloadt en installeert via een app store, op zijn retour. 65% van alle gebruikers installeert geen nieuwe apps meer, 80% van de apps wordt binnen een week verwijderd en 25% van de apps wordt na één keer gebruiken al verwijderd. Hoewel native apps nog wel een tijdje zullen blijven, is deze ontwikkeling opmerkelijk. Tegelijkertijd is de progressive web app (PWA) bezig aan een opmars.  

Maar wat is een progressive web app precies en wat heb je eraan? In deze blogpost gaan we op deze vragen in en bekijken we de voor- en nadelen van een PWA. 

Read More

Topics: Digitale Transformatie, Software

Te snelle softwareontwikkeling: waar moet je op letten?

Posted by Nick Léoné on 9-aug-2019 11:26:01

‘Haastige spoed is zelden goed’ en ‘het zekere voor het onzekere nemen’: deze spreekwoorden adviseren ons om voor zekerheid te kiezen. Spoed heeft namelijk vaak negatieve gevolgen. Dit geldt ook bij softwareontwikkeling. Snel willen opleveren leidt vaak tot minder veiligheid, stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Kiezen voor zekerheid en dus een wat langer traject lijkt dan voor de hand te liggen.

Read More

Topics: Software

Een succesvolle software-implementatie: een stappenplan

Posted by Josephine Bosman on 12-feb-2019 16:53:35

In bedrijven en organisaties wordt constant gewerkt aan innovatie en verbetering. Daar komen beleidsplannen uit en daaruit vloeien eventuele veranderingen. Het implementeren van nieuwe software kan hier een voorbeeld van zijn. Of het nu gaat om een nieuw financieel pakket of een nieuw CRM-systeem; het is altijd even wennen. Helaas zijn niet alle software-implementaties succesvol. Er kan veel weerstand komen vanuit medewerkers die er niet mee willen of kunnen werken. Een gefaalde software-implementatie loopt altijd in de kosten. Om deze situatie te voorkomen, hebben we een stappenplan opgesteld om jouw software-implementatie wél succesvol te maken.

Read More

Topics: Digitale Transformatie, Software

Waarom met low-code werken een goed idee is

Posted by Josephine Bosman on 7-jan-2019 13:51:00

We gaan met zijn allen het liefst zo snel en zo volledig mogelijk naar de cloud. We nemen massaal Windows 10 en Office 365 in gebruik, want we moeten wel met onze tijd meegaan. Veel bedrijven zitten alleen nog met legacy-applicaties in hun maag. Deze applicaties zijn zo lang geleden gebouwd dat ze niet meer compatibel zijn met de nieuwste technieken en vaak ook niet makkelijk te updaten zijn. Meestal zijn ze wel van onschatbare waarde voor het bedrijf, omdat bijvoorbeeld de hele financiële administratie erop staat. Het exporteren van alle data en deze importeren in een nieuw programma is vaak erg complex en zorgt voor kopzorgen. Wat als hier nou een mooie oplossing voor is?

Read More

Topics: Ict Trends & Innovatie, Digitale Transformatie, Software

Hoe PowerShell en DevOps de digitale transformatie versnellen

Posted by Jos Koelewijn on 7-mei-2018 11:29:40

Waarom zou je meedoen aan de digitale transformatie? Hoe doe je dat op een goede manier? En wat is de toekomst van Powershell en beveiliging hierin? Afgelopen maand was OGD ict-diensten aanwezig bij de PowerShell Conference Europe 2018 (PSConf.eu) in Hannover. Op deze jaarlijkse conferentie over Microsoft automation kregen wij antwoord op deze vragen. Jeffrey Snover, uitvinder van PowerShell en Microsoft Technical Fellow, gaf een interessante keynote. En we spraken beveiligingsexperts, ontwikkelaars en vakgenoten over PowerShell en DevOps. In deze blogpost delen we onze belangrijkste inzichten.

Read More

Topics: Ict Trends & Innovatie, Digitale Transformatie, Software

Wat je moet weten over DevOps in 2018

Posted by Maurice Wehrmeijer on 6-dec-2017 13:56:33

Jarenlang stond het op alle lijstjes met trends in de ict-wereld: DevOps. Tegenwoordig is de term algemeen geaccepteerd, maar dat betekent niet dat de manier van werken al overal even normaal is. Zo zagen we dit jaar bij Microsoft Ignite dat de ontwikkelingen in ict nog steeds volop naar DevOps toebewegen. Daarom laten we je zien waarom DevOps in 2018 óók ontzettend belangrijk is.

Read More

Topics: Digitale Transformatie, Software

Pretotyping bij softwareontwikkeling: hoe werkt het?

Posted by Maurice Wehrmeijer on 29-nov-2017 13:37:41

De software-ontwikkelaars van OGD kwamen onlangs bij elkaar in het Spoorwegmuseum in Utrecht voor de zogenaamde BUS-dag: een dag waarop developers kennis uitwisselen en elkaar op een andere manier leren kennen. Door allerlei workshops en het toepassen van zogenaamde Disney-loops verbeterden ze hun processen om nóg betere software te kunnen ontwikkelen.

Read More

Topics: Software

Agile: de weg naar de ultieme applicatie

Posted by Frank Molenaar on 14-jun-2017 16:42:26

Bij het bouwen van een applicatie is het inschatten van de kosten en de benodigde tijd vaak een lastige uitdaging. In de praktijk lopen projecten regelmatig uit of ze gaan over het begrote budget heen. De opdrachtgever heeft voorafgaand aan het project echter een concrete inschatting van de kosten nodig om hiervoor draagvlak te creëren. Hoe kunnen opdrachtgevers dus in een eerder stadium duidelijkheid krijgen over de te maken investering? In deze blogpost geef ik antwoord op die vraag.

Read More

Topics: Digitale Transformatie, Software

.NET Core: de snelste manier om applicaties te ontwikkelen

Posted by Michael Sommer on 27-sep-2016 15:03:56

Afgelopen januari werd tijdens NDC London veel aandacht besteed aan .NET Core. Toen was alleen nog een prototype te zien van dit ontwikkelplatform, maar inmiddels gaan onze ontwikkelaars er al mee aan de slag en zijn de eerste reacties erg positief. In deze blogpost zetten we alvast wat bevindingen op een rij.

Read More

Topics: Software

Software-ontwikkeling: meer dan alleen techniek en frameworks

Posted by Redactie OGD on 28-mei-2015 9:00:00

Dick van Hirtum is software-ontwikkelaar bij OGD. In een nieuwe serie blogposts vertelt hij over zijn ervaringen, inzichten en best practices als ontwikkelaar. Nuttige informatie voor andere ontwikkelaars, maar ook voor iedereen die een kijkje in de keuken wil van het leven van een developer. Hieronder leest u zijn tweede blogpost, de eerste post vind u hier.

Read More

Topics: Digitale Transformatie, Software