Progressive web apps: wat zijn het en wat kan je ermee?

Geschreven door André van Arkel
4 min leestijd
30-aug-2019 10:34:53

Apps zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch lijkt de mobiele native app, de app die je downloadt en installeert via een app store, op zijn retour. 65% van alle gebruikers installeert geen nieuwe apps meer, 80% van de apps wordt binnen een week verwijderd en 25% van de apps wordt na één keer gebruiken al verwijderd. Hoewel native apps nog wel een tijdje zullen blijven, is deze ontwikkeling opmerkelijk. Tegelijkertijd is de progressive web app (PWA) bezig aan een opmars.  

Maar wat is een progressive web app precies en wat heb je eraan? In deze blogpost gaan we op deze vragen in en bekijken we de voor- en nadelen van een PWA. 

Wat zijn progressive web apps? 

Een PWA is eigenlijk geen app, maar een website die eruitziet en werkt als een app. Een PWA combineert de voordelen van een website met die van een native app. Zo kan een PWA makkelijk te bouwen zijn en is hij vindbaar als een website. Daarbij is hij wat betreft de gebruiksvriendelijkheid en interface nauwelijks te onderscheiden van een native app. Waarschijnlijk gebruik je al meer PWA’s dan je denkt. Bekende voorbeelden zijn de webversies van SpotifyUber of Google Maps.  Wanneer kies je als gebruiker dan voor een PWA en wanneer voor een mobiele app? Dit ligt volledig aan jouw doel en de middelen waarover je beschikt. 

Waarom zou je kiezen voor een progressive web app? 

Snel beschikbaar 

Een PWA is meteen beschikbaar, terwijl je een native applicatie eerst nog moet installeren op je smartphone. De webapp is op alle devices met een browser beschikbaar, dus ook op een mobiel device hoef je niets te installeren. En aangezien het om een website gaat, hoeft de device niet aan technische vereisten te voldoen. Dit betekent dat je altijd snel toegang hebt tot de app. 

Het online publiceren van een PWA gaat ook significant sneller dan bij een native app. App stores doen er dagen of zelfs weken over voordat een app online staat. Een native app moet namelijk door een uitgebreid reviewproces. Als je een PWA publiceert dan staat deze meteen online.
 
Verder is een PWA handig om te delen met anderen. Ook al is het de eerste keer dat je de app gebruikt, je kunt er meteen mee aan de slag. Het is een kwestie van klikken op een URL; je hoeft geen appstore-account te hebben, niet in te loggen en niets te installeren.  

Offline te gebruiken 

Een groot voordeel van een PWA is dat je er ook offline goed gebruik van kunt maken. Dit is bijvoorbeeld handig voor mensen die zich vaak bevinden op plekken waar er geen internetverbinding mogelijk is. Zij kunnen de PWA van tevoren openen, bijwerken en hem dan gebruiken op locatie. Als zij later dan weer een internetverbinding hebben werkt de PWA zichzelf automatisch bij. Ondanks dat het een website is, kun je een progessive web app dus gewoon offline gebruiken.

Eén versie 

Het prettige aan een PWA is dat er maar één versie van is. Dit heeft verschillende voordelen. Voor de developers is dit fijn, want ze hoeven maar één versie van de app te onderhouden. Ook voegen ze snel en gemakkelijk functies toe. Updates en patches zijn direct beschikbaar, want deze aanpassingen hoeven niet naar de verschillende versies te worden uitgerold.  

Verder is een progressive web app hierdoor vaak sneller en makkelijker te bouwen. De code is namelijk voor elk besturingssysteem hetzelfde. Daarnaast kun je ook van een bestaande website een PWA maken. Je hoeft dan dus niet een hele nieuwe app te maken. Allemaal voordelen die vaak ook nog eens voor minder kosten zorgen.  

Makkelijk en veilig updaten 

Het updaten van een PWA gaat een stuk makkelijker dan het updaten van een native app. In het geval van een native app moet een update goed worden voorbereid. Mocht het fout gaan, moet je namelijk het hele proces opnieuw doorlopen. De updates van een PWA zijn zoals gezegd meteen beschikbaar voor de gebruiker. Dit maakt het updateproces ook een stuk veiliger. De gebruiker van de app hoeft namelijk niets meer te updaten en kan niet in een verouderde, onveilige versie blijven werken.

Dit is wel mogelijk bij een mobiele native app, waarbij veel gebruikers de updates negeren. Bij een PWA ligt de update-verantwoordelijkheid dus niet meer bij de gebruiker maar bij de beheerder. Dit vermindert de veiligheidsrisico’s.

Makkelijk te vinden 

Met een PWA ben je niet meer afhankelijk van app stores waarvoor jij of je werknemers een account moeten aanmaken of betaalgegevens moeten invoeren. Een PWA is net als andere websites gewoon te vinden met zoekmachines op internet.  Ook betekent dit dat je search engine optimization (SEO) op je PWA kunt toepassen. Je kunt jouw PWA dus optimaliseren zodat hij beter vindbaar is voor zoekmachines. Dit is niet mogelijk met native apps, aangezien die alleen te vinden zijn in een appstore. 

Waarom zou je niet kiezen voor een progressive web app? 

Met al deze voordelen van PWA’s vraag je je misschien af waarom we überhaupt nog native apps zouden gebruiken. Toch hebben PWA’s native apps nog niet verdrongen. Hieronder noemen we de belangrijkste reden waarom een progressive web app niet altijd de beste keuze is. 

Niet alle functies werken 

PWA’s ondersteunen nog niet alle functionaliteiten. Een PWA heeft bijvoorbeeld geen toegang tot jouw contacten en kan nog niet op korte afstand verbinding maken met een ander apparaat, via Bluetooth of near field communications (NFC). Terwijl dit soort mogelijkheden juist tot heel handige apps leiden, zoals bij Apple Pay en de Google Wallet
Een native app maakt daarentegen juist gebruik van alle features van het device waarop het is geïnstalleerd. En deze mogelijkheden nemen alleen maar toe doordat devices steeds geavanceerder worden. 

Niet volledig ondersteund door IOS 

Een ander nadeel van progressive web apps is dat het besturingssysteem van Apple deze apps niet volledig ondersteunt. Het is wel mogelijk om offline te werken op een Apple device, maar functies als pop-ups of de integratie van Siri worden niet ondersteund. Het bereik van PWA’s is hierdoor beperkter. Toch is Apple vorig jaar gedeeltelijk begonnen met het ondersteunen van PWA’s. Als het succes van PWA’s blijft toenemen, is het waarschijnlijk dat Apple hier verder in mee zal gaan.  

Conclusie 

Door de opkomst van PWA’s lijkt er een verschuiving van de app naar het web. Maar wil je nu liever een native app of een progressive web app? Voor beide technieken is wat te zeggen en de keuze is afhankelijk van jouw doel en je middelen. Misschien wil je een app die offline werkt of misschien heb je dat helemaal niet nodig.

Werk je voor een kleiner bedrijf of een startup? Dan heb je liever een app die makkelijk te bouwen is, betaalbaar is en die mensen goed kunnen vinden op internet. Wil je een app die alle mogelijkheden van het device gebruikt en daardoor meer kan betekenen voor de gebruiker? Dan kies je waarschijnlijk voor een mobiele app. Kijk dus goed naar wat jouw doel is en welke app daar het beste bij past! 

 

Ontvang email updates