.NET Core: de snelste manier om applicaties te ontwikkelen

Geschreven door Michael Sommer
3 min leestijd
27-sep-2016 15:03:56

Afgelopen januari werd tijdens NDC London veel aandacht besteed aan .NET Core. Toen was alleen nog een prototype te zien van dit ontwikkelplatform, maar inmiddels gaan onze ontwikkelaars er al mee aan de slag en zijn de eerste reacties erg positief. In deze blogpost zetten we alvast wat bevindingen op een rij.

.NET (Spreek uit als 'dot net') is een programmeringsframework van Microsoft waardoor developers gemakkelijker applicaties kunnen bouwen, zonder heel veel code te hoeven schrijven. Het nieuwste C#-framework uit de stal van Microsoft, .NET Core, is buzzing in de technische industrie. Het is zo gebouwd dat het met de kleinst mogelijke footprint op elk willekeurig platform kan draaien. De snelheden, flexibiliteit en compactheid van .NET Core maken het mogelijk om C# te gebruiken voor webapplicaties die snel dienen te reageren. Dit maakt .NET Core uitermate geschikt voor kleine webservices zoals bijvoorbeeld het opvragen van winkels in de buurt op Google Maps op de telefoon.

.NET foundationOntwikkelsnelheid en minder kosten

De kleine footprint en de snelheid van .NET Core-applicaties maken het mogelijk om meerdere kleine webservices te maken. Samen vormen deze een heel netwerk van datavoorziening zodat de data overal kan worden opgevraagd op verschillende apparaten. In deze versie van .NET is het hierdoor mogelijk om C#-applicaties te ontwikkelen die prima werken op Linux-servers en zelfs werken op native C#-applicaties voor Android. Een hele Windows VM is niet meer nodig op de Amazon Cloud met alle bijbehorende (en soms complexe) IIS-inrichting. Een kleine Linux VM is eigenlijk al voldoende om dit te laten draaien, wat resulteert in minder kosten per seconde en minder onderhoud voor beheerders.

Flexibel en altijd up-to-date

Waar het standaard .NET-framework alleen werkt met Windows-platforms (Mono buiten beschouwing gelaten), werkt .NET Core op zowel Windows-, Linux- als ARM-systemen waardoor beheerders minder gebonden zijn aan één besturingssysteem. De http-responsetijden van het framework zijn simpelweg fenomenaal te noemen. Meer dan een miljoen requests per seconde zijn haalbaar: bijna 8 keer sneller dan NodeJS. Dit komt doordat frameworks die bovenop het .NET Core-framework zijn gebouwd (ASP.NET Core of ASP.NET MVC 6) als aparte bibliotheek zijn geïntegreerd. Zo is het voor bijvoorbeeld banken handig dat de responsetijd laag is zodat de updates van bijvoorbeeld koersen vlot worden geüpdatet.

Makkelijker te beheren

Het mooie van dit nieuwe framework is dat het niet meer vooraf geïnstalleerd hoeft te worden, maar dat alle bibliotheken worden samengevoegd in de applicatie zelf. Mochten nu niet alle bibliotheken geïnstalleerd zijn, dan hoeft dat ook niet omdat het framework modulair is opgebouwd. Door deze upgrade zijn de applicatie en het .NET-framework veel kleiner geworden dan een willekeurige andere .NET-applicatie. Dit zorgt ervoor dat beheerders applicaties sneller kunnen uitrollen en de serverparken hoeven niet continue te worden geüpdatet: dat gebeurt automatisch.

Automation MemeMinder licentiekosten

Om te ontwikkelen met .NET Core is MS Visual Studio erg geschikt, maar daarvoor is het wel belangrijk dat er MS Visual Studio-licenties zijn. Het mooie van .NET Core is dat er eigenlijk ontwikkeld kan worden met iedere editor. Denk daarbij aan Notepad in Windows, Atom of Visual Studio Code. De compilatie kan vrij simpel uitgevoerd worden door gebruik te maken van de command line.

Waar uw developer nog op moet wachten

Doordat het .NET-ontwikkelteam de focus heeft gelegd op de ontwikkeling van het framework, is nog niet alle tooling beschikbaar op alle platformen. Maar dat er nog wat tooling ontbreekt, betekent niet dat de developers het nog niet zouden kunnen gebruiken. Nog niet alle templates zijn op elk platform beschikbaar, maar dit is slechts een kwestie van tijd.

Wendbaarder naar de markt

De bedrijfsapplicaties zijn opgedeeld in kleinere stukjes voor het gebruik van webservices. In combinatie met het gebruik van .NET Core is het nu makkelijker geworden om sneller onderdelen van de applicatie op te leveren. Dit resulteert er vervolgens in dat meerdere systemen van de organisatie er direct gebruik van kunnen maken. Het wordt daardoor veel makkelijker om de grillen van de markt te kunnen volgen en tegelijkertijd het maximale uit de mogelijkheden van de nieuwste technieken te halen.

De software developers bij OGD passen .NET Core nu al toe bij het maken van onze software. Vanwege de razendsnelle ontwikkelingen en de eindeloze mogelijkheden binnen het framework zijn we op zoek naar nieuwe ontwikkelaars die zijn gespecialiseerd in .NET. Wil jij ook tijdens je werk blijven doorleren en tegelijkertijd bezig zijn met de nieuwste technologieën?

Ontvang email updates