Wat je moet weten over DevOps in 2018

Maurice Wehrmeijer
Geschreven door Maurice Wehrmeijer
2 min leestijd
6-dec-2017 13:56:33

Jarenlang stond het op alle lijstjes met trends in de ict-wereld: DevOps. Tegenwoordig is de term algemeen geaccepteerd, maar dat betekent niet dat de manier van werken al overal even normaal is. Zo zagen we dit jaar bij Microsoft Ignite dat de ontwikkelingen in ict nog steeds volop naar DevOps toebewegen. Daarom laten we je zien waarom DevOps in 2018 óók ontzettend belangrijk is.

Even opfrissen. DevOps, wat is dat ook alweer?

Van oudsher is er in de ict een scheiding tussen zij die maken en zij die onderhouden: de ontwikkelaars en de beheerders. Ze hebben elkaar nodig om een goede werkomgeving te maken en beschikbaar te houden.

Helaas is dat niet altijd even makkelijk, omdat de twee groepen een eigen cultuur en manier van werken hebben. Het is in het belang van ontwikkelaars om veranderingen zoals bugfixes snel door te voeren in applicaties. Beheerders willen juist liever geen veranderingen omdat die de stabiliteit van hun systemen in gevaar brengen. Dat botst. Gevolg: dit kost tijd, energie en frustraties. Ook binnen onze eigen organisatie. Het was tijd voor een nieuwe manier van werken.

De oplossing: DevOps

Bij OGD werken we al een aantal jaar succesvol met DevOps. Het is ons gelukt om beheerders en ontwikkelaars in dezelfde wereld te krijgen en van elkaar te laten leren. Beide groepen werken nu aan hetzelfde doel, halen betere resultaten en hebben meer plezier.

Waarom DevOps in 2018 nog steeds relevant is

 1. Je kunt sneller en goedkoper veranderingen doorvoeren in je ict-omgeving

Wanneer afdelingen op hun eigen eiland zitten kost het veel moeite om samen te werken. Om iets gedaan te krijgen is veel energie en tijd nodig. Daar is tegenwoordig geen ruimte meer voor omdat de ict-afdeling sneller moet inspelen op veranderingen. Beheerders en ontwikkelaars moeten dus samenkomen om sneller te kunnen werken. Bijvoorbeeld door bugfixes automatisch te testen en uit te rollen naar de productie-omgeving. Hierdoor is er geen wachttijd of downtime meer. Door goed samen te werken wordt dit mogelijk. Dat betekent dat verandering sneller gaat en dus goedkoper wordt.

2. Het zorgt voor blijere eindgebruikers

Elke applicatie heeft zijn eigen vereisten om goed te kunnen draaien. Dat kan gaan om een specifieke databaseversie of een bepaalde hoeveelheid beschikbaar geheugen. Soms wordt pas bij het uitrollen naar productie duidelijk dat de productieomgeving niet aan deze vereisten voldoet. De applicatie of de omgeving last-minute aanpassen kost onnodig veel tijd. Als je de ontwikkelaars en beheerders aan het begin bij elkaar brengt kunnen ze bouwen met het eind voor ogen. Zo sluiten de applicatie en de omgeving waarop deze gaat draaien naadloos op elkaar aan.

3. Beheerders leren er slimme development-technieken bij

Software-ontwikkelaars houden er niet van om elke week of elke maand dezelfde taak te moeten doen. Dan schrijven ze liever een scriptje om de taak te automatiseren. Beheerders zijn dit minder gewend. Veel beheertaken bestaan op dit moment nog uit handmatig klikken op 'next, next, finish'. Met development-technieken kan elke klik en elk wachtmoment worden geautomatiseerd, zodat er niemand fysiek bij aanwezig hoeft te zijn. Je gaat dus van 'next, next, finish' naar 'automating next till finished'. Dit kun je inzetten voor bijvoorbeeld het automatische deployen van nieuwe serversof het uitrollen van testomgevingen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ontvang email updates