3 redenen waarom een hybride werkplek ook belangrijk is voor jouw organisatie

Geschreven door Hennie Lievense
3 min leestijd
10-dec-2021 10:24:07

Hybride werken: het is de laatste tijd een typisch buzzwoord. Maar buzzwoord of niet, het staat vast dat hybride werken een term is waar we niet meer omheen kunnen. In deze blog geef ik de drie belangrijkste redenen waarom jouw organisatie hybride werken niet kan negeren.

Leestip: download deze whitepaper over de weg naar de toekomstige werkplek.

1. Een agile organisatie door een hybride model

De noodzaak voor wendbaarheid – het vermogen van een organisatie om zichzelf aan te passen in een veranderende omgeving - is groter dan ooit. De wendbaarheid van organisaties levert aanzienlijke financiële voordelen op. Wendbare bedrijven hebben meer dan twee keer zoveel kans als de gemiddelde organisaties om hogere financiële prestaties te behalen (55 procent versus 25 procent).

Om wendbaar te zijn moeten je medewerkers een flexibele manier van werken hebben. Het is gebleken dat medewerkers sneller veranderingen kunnen doorvoeren. En dat is mogelijk als zij vrijheid hebben in hun manier van werken. Een hybride werkmodel helpt hierbij:

  • 94 procent van werkgevers vindt hun thuiswerkende medewerkers net zo productief of productiever dan voor de thuiswerkperiode.
  • 82 procent van de medewerkers die startten met thuiswerken ervaarde dat ze taken sneller af kregen.

Hoe weet je of je organisatie agile genoeg is voor deze veranderende wereld? In de huidige situatie is het belangrijk dat je bedrijf geen machine is met een hiërarchie van bovenaf, maar dat het de flexibele middelen heeft om snel veranderingen door te voeren. Een agile manier van werken zorgt ervoor dat je organisatie sneller fouten en problemen kan opsporen en elimineren. Daarnaast hebben agile organisaties een betere focus op de klantbehoeften.

2. Een hybride model als wapen in de ‘War on Talent’

Er is een groot tekort aan toptalent. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven. Als deze trend doorzet lopen bedrijven wereldwijd tegen 2030 het risico van 8,4 biljoen dollar aan inkomsten te verliezen. De ´War on Talent´ zet in de toekomst dan ook steeds heviger door.

📖 Dé ultieme guide: Het juiste beleid voor hybride werken

Voor organisaties die hun medewerkers dwingen om na de coronapandemie weer fulltime naar kantoor te komen, is een verlies tijdens deze ´war´ onvermijdelijk. Want dit gaat dwars in tegen de waardes van vrijheid, gelijkheid en flexibiliteit die nu voor veel mensen bovenaan staan. Het is voor sommige medewerkers een reden om ergens anders te kijken voor een werkplek.

Een onderzoek onder 1.000 werknemers toont aan dat 39 procent zou overwegen om te stoppen als hun werkgever werken op afstand niet zou toestaan. Het generatieverschil is duidelijk: onder millennials en Gen Z was dit cijfer 49 procent, volgens de peiling van Morning Consult.

3. Een hybride model als logisch gevolg van ‘netflixificatie’ van de ict

In een recent rapport van Accenture, geeft 83 procent van de 9.325 onderzochte medewerkers aan dat zij voorkeur geven aan een hybride model waarbij zij minimaal 25 procent remote werken.

’Netflixificatie’ of democratisering van de ict – de manier waarop mensen privé met apps omgaan – zorgt dat medewerkers andere verwachtingen hebben over werk. Ze willen op het werk net zo intuïtief gebruik kunnen maken van techniek als thuis. Dat betekent dat je hier als organisatie op in moet spelen, wil je je medewerkers behouden.

Vroeger moesten we mensen leren hoe technologie werkte. Maar de laatste jaren werken goede applicaties precies zoals mensen verwachten; de techniek is logisch geworden. In plaats van dat wij ons aanpassen aan technologie, vormt de technologie zich meer naar wat wij willen als mens.

button@4x Kijktip: bekijk nu de on-demand webinar over het hybride werken

Hybride werken: een drastische verandering?

Hybride werken is echt onvermijdelijk zeggen experts, en dat vinden wij bij OGD ook. Maar is dit niet een drastische verandering? Wat komt er allemaal bij kijken? Het allerbelangrijkste voor jouw organisatie is om de medewerkers hierin centraal te zetten. Zij moeten immers dagelijks werken met de technologie.

Knipsel-Dec-10-2021-09-21-57-60-AM

Meer weten over hybride werken?

Wij schreven een whitepaper over hybride werken. Je vindt in deze whitepaper:

  • een overzicht van de trends en ontwikkelingen die je bedrijfsvoering vormen;
  • antwoord op de vraag hoe je hybride werken vormgeeft;
  • OGD’s visie op de toekomstige werkplek.

CTA 1

 

Ontvang email updates