Waarom multicloud sterk in opkomst is

Geschreven door Nienke Bruijn
3 min leestijd
28-mrt-2024 11:26:21

Inleiding:

Public cloud, private cloud, hybrid cloud, sovereign cloud… Het cloud-kwartet leek al compleet. Maar er is nog een cloud-oplossing die in dit rijtje hoort: multicloud!

89% van de bedrijven wereldwijd gebruikt een vorm van multicloud, dus organisaties lijken er iets aan te hebben. Toch roept de term nog veel vragen op. Tijd dus voor een diepe duik in de wereld van multicloud.

Waarom multicloud?

Een multicloud-oplossing helpt je de mogelijkheden en kosten van je cloudinfrastructuur te optimaliseren. De oplossing geeft je toegang tot de beste services van verschillende cloudproviders, en integreert deze tot één geheel.

Zo plaats je jouw data en workloads in verschillende omgevingen die het beste aansluiten bij je wensen. Je beschikt dan steeds over de best passende vorm van dataopslag, innovatieve mogelijkheden en de gewenste mate van flexibiliteit.

Multicloud is wereldwijd populair onder bedrijven. Sinds de coronapandemie zijn bedrijven extra gaan inzetten op wendbaarheid en het snel kunnen omvormen van bedrijfsmodellen en -processen.

Daarnaast vraagt de beveiliging van data steeds meer van de infrastructuur van organisaties. Zij zetten daarom een deel van hun data bijvoorbeeld in de private of sovereign cloud. Deze ontwikkelingen zorgen samen voor een toename in het gebruik van multicloud-oplossingen.

Lees verder:

Voorkomen van een vendor lock-in met multicloud

Een andere reden om voor multicloud te kiezen is het vermijden van een vendor lock-in. Bij multicloud ben je niet van slechts van één cloudprovider afhankelijk. Zo houd je het scala aan mogelijkheden groter qua ontwikkelmogelijkheden en kostenmodellen. Dit is goed voor je wendbaarheid en kostenefficiëntie.

Ook vermijd je zo dat het in de toekomst moeilijk wordt om over te stappen naar een andere provider, vanwege te dure en complexe datamigratie.

Volgens onze experts is het daarom geen verkeerde keuze om te kiezen voor multicloud. De cloud in het algemeen stond jarenlang bekend als goedkoper, flexibeler en schaalbaarder dan on-premises oplossingen. Maar de afgelopen jaren hebben we voor het eerst gezien dat Microsoft en Amazon grote prijsstijgingen doorvoerden. Dat zet je aan het denken.

Het is belangrijk dat organisaties hun clouduitgaven nauwlettend volgen en evalueren om onverwachte kostenstijgingen te voorkomen. Met een multicloud-oplossing vermijd je een vendor lock-in vanuit je cloud-architectuur.

Wat is een multicloud-oplossing precies?

Een multicloud-oplossing integreert IaaS-, PaaS- en SaaS-oplossingen in één architectuur. Bovendien gebruik je bij multicloud meerdere providers voor je infrastructuur.

De multicloud zorgt voor de juiste verbinding tussen deze verschillende cloudvormen, rekening houdend met het netwerk, de prestaties, de beveiliging, het operationele beheer en de totale eigendomskosten. Zodat je als gebruiker een naadloze, geïntegreerde digitale ervaring hebt, waarbij je niks merkt van het grotere aantal providers, maar juist profiteert van alle voordelen daarvan.

Hoe realiseer je multicloud binnen je organisatie?

Het realiseren van multicloud kan best complex zijn. Multicloud is niet een product dat je koopt, maar een manier waarop je de ict-architectuur inricht. Hierbij verzamel je verschillende cloud-oplossingen die specifiek passen bij jouw organisatie en doelen. Daar maak je een effectief en geïntegreerd geheel van.

Het is belangrijk dat je daarbij rekening houdt met vereisten als security, benodigde applicaties en datamanagement. Ook moet je goed nadenken over de ontwikkeling die jouw organisatie in de toekomst wil doormaken, en welke cloudinfrastructuur daarbij past. Als ict-leverancier kunnen wij je hierbij helpen.

In de praktijk zijn er verschillende manieren om het aantal cloudoplossingen dat je gebruikt uit te breiden. Je kunt bijvoorbeeld voornamelijk blijven werken binnen je primaire cloudomgeving, en alleen wat features toevoegen vanuit een andere. 

Houd bij het creëren van de multicloud in elk geval de ontwikkelaarservaring in gedachten. De omgeving moet prettig werken en nieuwe ontwikkelmogelijkheden bieden. Zo haal je er als organisatie het meeste uit.

Meer lezen over cloud?

Meer weten over multicloud en de andere ict-trends voor 2024? Lees de whitepaper ict-trends 2024.

Multicloud voordelen waarom handig wat is het

 

Ontvang email updates