Je cloudmigratie aanpakken met het 6R-model: zo doe je dat

Maurice Wehrmeijer
Geschreven door Maurice Wehrmeijer
4 min leestijd
31-okt-2023 14:01:58

Er zijn talloze redenen om te migreren naar de cloud en we kennen ze inmiddels allemaal: schaalbaarheid, kostenefficiëntie, flexibiliteit, security, businesscontinuïteit, en ga zo maar door. Als je niet allang gemigreerd bent, gaan we er dus vanuit dat je weet dat een overstap op termijn de beste keuze is voor je organisatie. En dat er andere redenen zijn waarom je nog deels on-premises werkt. 

Het is belangrijk om de juiste strategie te kiezen – iets waar niet alle organisaties tijd voor hadden toen ze tijdens de coronacrisis in allerijl naar de cloud moesten. De meeste bedrijven kozen voor een hybride oplossing: deels in de cloud, deels on-premises. Voor de applicaties die nu nog lokaal draaien, moet je uiteindelijk een keus maken: migreren, of (nog) niet? 

Iedere cloudmigratie begint met een grondige inventarisatie. Welke applicaties, data en andere onderdelen van je lokale omgeving wil je migreren naar de cloud? En hoe doe je dat? Daar hebben we het 6R-model voor. 

Cloudmigratie en het 6R-model 

 Toenmalig Global Head of Enterprise Strategy van Amazon Web Services, Stephen Orban, publiceerde in 2016 zijn artikel met zes mogelijke strategieën om je applicaties naar de cloud te migreren. Dit model is nog steeds relevant en noemen we het 6R-model. De zes strategieën zijn: 

  • rehosting; 
  • replatforming; 
  • repurchasing; 
  • refactoring / re-architecting; 
  • retiring; 
  • retaining. 

Rehosting 

Beter bekend als lift and shift. Deze strategie houdt in dat je applicaties en workloads van de lokale omgeving naar de cloud migreert zonder grote aanpassingen aan de architectuur of code. Organisaties kiezen meestal voor rehosting vanwege de snelheid en het lage risico van het proces. Ze kunnen na de migratie direct profiteren van de schaalbaarheid en flexibiliteit van clouddiensten, zonder een hele nieuwe omgeving te ontwerpen. Vaak (maar niet altijd!) brengt dit ook een kostenbesparing met zich mee. 

Belangrijk om te vermelden is wel dat je met een lift and shift vaak niet alle voordelen van de cloud volledig benut. Je applicatie of workload draait namelijk nog op de architectuur van de oude on-premises-omgeving. 

Geschikt voor: applicaties die snel en zonder aanpassingen (as-is) naar de cloud kunnen. 

Replatforming 

Waar je bij een pure rehosting-strategie een applicatie of workload ‘optilt’ en in dezelfde vorm weer ‘neerzet’ in de cloud, voer je bij replatforming wel degelijk aanpassingen door. Deze strategie in het 6R-model wordt door creatieve ict’ers dan ook lift, tinker and shift genoemd. 

Een nadeel van de eerdergenoemde rehosting-strategie is dat je vaak geen gebruik kan maken van cloud-specifieke voordelen. Bij replatforming maak je de applicatie geschikt voor cloud-functionaliteiten, dus er is wel degelijk wat ontwikkelwerk voor nodig. Verder hou je de oorspronkelijke architectuur verder zoveel mogelijk in stand. Zo kies je bij je cloudmigratie voor een gulden middenweg tussen de snelheid van lift and shift en de voordelen van cloud-native functionaliteiten.  

Geschikt voor: applicaties die slechts minimale aanpassingen nodig hebben om naar de cloud te kunnen. 

Repurchasing 

In het kader van een cloudmigratie houdt repurchasing meestal in dat organisaties kiezen voor een nieuwe, kant-en-klare SaaS-oplossing. Het staat daarom ook bekend als drop and shop. Deze strategie kan handig zijn wanneer je organisatie een gedateerd systeem gebruikt. Het hoeft dan niet eens te gaan om een op maat gemaakte tool, maar een die om welke reden dan ook niet geschikt is voor de cloud. Denk aan een CRM, een HR-systeem en andere administratietools.   

Bij deze oplossing moet je nieuwe SaaS-licenties aanschaffen. Dit gaat tegenwoordig bijna altijd in een maandelijkse of jaarlijkse abonnementsvorm. Bijkomend voordeel is dat veel nieuwe functionaliteiten automatisch zijn inbegrepen. 

Geschikt voor: legacy-applicaties die om welke reden dan ook niet makkelijk naar de cloud kunnen. 

Refactoring / re-architecting 

Organisaties kiezen voornamelijk voor refactoring / re-architecting om twee redenen: 

  • ze hebben behoefte aan bepaalde functionaliteiten of schaalbaarheid die niet haalbaar zijn in de bestaande lokale omgeving; 
  • er bestaat geen standaard cloud-alternatief voor de maatwerkoplossing die ze gebruiken. 

Bij deze strategie in het 6R-model wordt de applicatie dus volledig opnieuw ontworpen en ontwikkeld met cloud-native functionaliteiten. Het is van alle mogelijke migratiestrategieën de meest kostbare: er is veel tijd en specialistische kennis voor nodig. Tegelijkertijd kan het wel het meest opleveren als jouw organisatie een unieke, onderscheidende marktpropositie heeft. 

Geschikt voor: applicaties die branchespecifiek of op maat gemaakt zijn. 

Retiring 

Een strategie waaraan je misschien niet direct zou denken, is het uitfaseren van bepaalde applicaties. Bij retiring kijk je eerst of je een app überhaupt nog wel nodig hebt voordat je nadenkt over migreren naar de cloud. 

Inventariseer je on-premises-omgeving en breng in kaart wie de eigenaar is van welke applicatie. Je zou er weleens achter kunnen komen dat 10-20% van je hele portfolio overbodig is, omdat applicaties niet meer gebruikt worden of sommige functionaliteiten dubbel aanwezig zijn. Dit heeft twee belangrijke voordelen: je bespaart direct kosten en je kunt je aandacht richten op applicaties die je collega’s daadwerkelijk gebruiken. 

Geschikt voor: applicaties die overbodig zijn. 

Retaining 

Ten slotte is nietsdoen natuurlijk ook een optie. Hoewel retaining in dit geval meer ‘uitstellen’ dan nietsdoen betekent: in sommige gevallen is een betere strategische keuze om even te wachten. Vanwege compliancy-redenen bijvoorbeeld, of omdat het op dit moment kostentechnisch beter uitkomt. In zo’n geval kiest je organisatie (in ieder geval tijdelijk) voor een hybride cloudmodel – en het is belangrijk om je cloudstrategie daar goed op aan te passen. 

Geschikt voor: applicaties die on-premises nog waarde toevoegen of die je vanwege compliancy niet naar de cloud kunt migreren. 

Iedere cloudmigratie is uniek 

Het is belangrijk om op te merken dat iedere organisatie uniek is, en de migratie van je applicaties en data dus nooit precies binnen één van de zes R’s valt. Toch is het een handige leidraad: een solide cloudstrategie zorgt ervoor dat je migratie zo vlekkeloos mogelijk verloopt. 

Iemand nodig die met je meedenkt? Wij bekijken graag samen met jou wat de beste aanpak is. Of lees onze whitepaper over cloudtransformatie. 

 

Ontvang email updates