Microlearnings, AI-powered servicedesk en vibe coding – het recept voor zelfredzame medewerkers

Geschreven door Josephine Bosman
6 min leestijd
30-apr-2025 11:55:40

Had jij al van micro-learnings en vibe coding gehoord? Elk jaar lijkt de technologie zich nog sneller te ontwikkelen. Hierdoor verschuiven ook de vaardigheden die medewerkers nodig hebben om goed te kunnen werken. Hoe ondersteun je medewerkers het beste, zodat zij zelfstandig met alle ict-middelen kunnen werken? In deze blog bespreken we hoe je de digitale autonomie en volwassenheid binnen je organisatie vergroot. Van AI-powered servicedesks tot vibe coding – ontdek hoe je een cultuur van zelfredzaamheid kunt stimuleren.

Lekker zelfstandig met werkafspraken

Als medewerker wil je niet om de haverklap om opheldering, uitleg of goedkeuring vragen. Je moet goed zelfstandig kunnen werken en samenwerken. Het klinkt als iets dat voor de hand ligt, maar toch hebben niet alle (kantoor)medewerkers deze autonomie en zelfredzaamheid. Het antwoord op de volgende vragen moet voor de teams binnen jouw organisatie wel duidelijk zijn:

  • Wat zijn de afspraken rond documentatiebeheer?
    • Waar slaan we wat op?
    • Hoe delen we documenten?
  • Welke afspraken hebben we rond kennisdeling?
    • Welke informatie is belangrijk voor nieuwe medewerkers?
    • En waar staat die informatie?
  • Welke applicaties gebruiken we en waarvoor wel en niet?
    • Wanneer gebruiken we bijvoorbeeld email?
  • Wat zijn onze werkprocessen?
    • In welke volgorde volg je de stappen in zo’n proces?
  • Wat communiceren we via welke app?
    • En hoe communiceren we?

Als iedereen deze basisafspraken kent én kan toepassen, groeit de digitale autonomie. Maar om dat te kunnen doen, heb je als medewerker wel bepaalde digitale vaardigheden nodig.

Digitale vaardigheden met persona’s en microlearnings

Digitale vaardigheden zijn belangrijk voor de productiviteit, autonomie en werkbeleving van je medewerkers. Die vaardigheden vergroot je met adoptie. Adoptie zet je in bij een verandering omdat je wilt dat medewerkers effectief met het nieuwe systeem werken.

Lees deze 6 tips voor bij een (cloud)transitie

Digitale adoptie is niet alleen belangrijk bij grote veranderingen, zoals een nieuw systeem of een digitale transformatie. Ook bij kleine updates of wijzigingen verdient het aandacht. Dit geldt ook voor medewerkers die het werken met ict-middelen nog niet helemaal onder de knie hebben, bijvoorbeeld omdat ze nieuw zijn in de organisatie of omdat ze nog digitale vaardigheden missen.

Wanneer je hun digitale vaardigheden verbetert, kunnen medewerkers beter omgaan met (nieuwe) tools en systemen. Dit verhoogt hun digitale volwassenheid en autonomie en maakt hen efficiënter en zelfverzekerder in hun werk. En als ze prettig en soepel werken, zijn ze ook nog een tevredener.

Digitale adoptie is onmisbaar om je investering in ict terug te krijgen en je mensen prettig en efficiënt te laten werken.”- Microsoft365- en adoptie-expert Jacqueline Rodenburg

Lees hier wat volgens Jacqueline de impact is van ict-adoptie op employee experience en productiviteit.

Persona’s en microlearnings

Hoe werk je dan aan die digitale vaardigheden? Om te zorgen dat medewerkers de ict-middelen effectief gebruiken, kun je met persona’s werken. Ook als je de persona’s niet in kaart hebt, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van welke behoeftes je medewerkers hebben. Hebben ze moeite met het vinden van documenten of vinden medewerkers het lastig om met het ERP-systeem te werken? De ict-afdeling heeft waarschijnlijk wel een goed beeld van de applicaties waar mensen moeite mee hebben, maar vraag het afdelingen ook zelf. Jacqueline: “Je moet eerst luisteren naar wat ze nodig hebben en hen daarna helpen de tools op de juiste manier in gebruik te nemen.”

Daarnaast denk je na over de manier waarop je mensen het beste leren. Hebben ze een uitgebreide training nodig of werken video-snacks beter? In een tijd waarin alles snel en kort moet, zijn microlearnings een uitkomst. Dit zijn korte leermomenten. In maximaal vijf minuten leert een medewerker iets nieuws. Dit kan in de vorm van blogs, video’s of infographics. En je hoeft natuurlijk niet alles zelf te maken – wij hebben bijvoorbeeld een Youtube-kanaal met Microsoft365-tips en tricks: ‘Tips van Thijs’. Met dit soort tips zoals sneltoetsen en mailboxregels, bespaart een kenniswerker al snel veel tijd.

Werk je in de zorg? Ga dan de ‘digitfit challenge’ van digivaardigindezorg.nl aan. Dit is een onderdeel van ‘de maand van de digitale fitheid’, die de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) elke jaar in maart organiseert.

Als Servicedesk digitale autonomie promoten

Selfserviceportal en omnichannel

Digitale vaardigheden en autonomie zijn ook fijn voor de ict-afdeling; hoe meer medewerkers zelf kunnen oplossen of opzoeken, hoe minder tickets en belletjes de servicedesk krijgt. Zo kan de servicedesk zich richten op de echt lastige casussen en standaard aanvragen sneller uitvoeren. Win-win dus! Hoe richt je je servicedesk zo in dat je digitale autonomie van je medewerkers zo goed mogelijk bevordert?

Je servicedesk ondersteunt de digitale zelfstandigheid van je medewerkers met een selfserviceportal. Anno 2025 zeker geen overbodige luxe. Via dat portaal zoeken medewerkers zelf antwoorden op hun vragen en volgen stappenplannen. Mochten ze er zelf niet uitkomen, dan nemen ze op allerlei manieren contact op met een supportmedewerker. Via de telefoon, een ticket in de portal of via de chat – omnichannel dus.

AI-powered portaal en kennisbank

Met AI kun je deze ict-ondersteuning nog beter en autonomer maken. Zo lossen je mensen nog vaker iets zelf op en hoeft er geen servicedeskmedewerker aan te pas te komen. Dit kan met een AI-powered chatfunctie, gekoppeld aan de ict-kennisbank bijvoorbeeld.  Want hoe fijn het menselijke contact ook is, sommige vragen zijn gewoon niet zo complex. Een AI-agent beantwoordt die nog sneller dan een mens dat zou doen.

Daarom geloven wij in snelle, intuïtieve AI-tools zoals een AI-chatbot waardoor de medewerker snel verder kan. Zo is hij of zij autonoom en productief. Wordt het toch te lastig of is het überhaupt geen vraag waar de AI-agent wat mee kan? Dan moet de behulpzame medewerker in één klik te bereiken zijn. Mens en machine hebben beide hun voordelen en moeten elkaar versterken, niet vertragen.

Lees hoe AI de eindgebruikersondersteuning transformeert

Op je selfserviceportal kunnen medewerkers ook zoeken naar antwoorden en oplossingen in jullie kennisbank. De uitleg in de kennisbank wordt het liefst zoveel mogelijk visueel of audiovisueel ondersteund. Denk aan een stappenplan met een screenshot bij elke stap, of een video-uitleg waarin je meteen kunt zien wat je precies moet doen.

En deze kennisbank kun je ook weer verrijken met AI: door de zoekfunctie AI-powered te maken, geeft de kennisbank sneller en accurater het beste kennisitem om de gestelde vraag te beantwoorden. Als de kennisbank goed werkt, zijn medewerkers sneller geneigd om eerst zelf naar oplossingen te zoeken. Dit vergroot ook weer hun digitale autonomie.

Vibe coding: medewerkers aan de slag als 'citizen developers'

Het idee dat ‘tech-savvy’ medewerkers op low-code of no-code platforms zelf apps kunnen bouwen is niet nieuw. Zij heten al een tijdje ‘citizen developers’. Wat wel nieuw is, zijn de mogelijkheden die AI biedt. Met AI hoef je nog maar weinig code zelf te schrijven – deze trend heet ‘vibe coding'. Het is nu nog makkelijker om te automatiseren en apps te bouwen, ook voor medewerkers die geen softwareontwikkelaar zijn. Je moet dan natuurlijk wel goede prompts schrijven.

Overweeg dus no-code/low-code platforms voor je medewerkers, het liefst met geïntegreerde AI-hulp. Niet iedereen heeft daar baat bij, dus kijk voor wie het echt toegevoegde waarde heeft. Dat kunnen specifieke teams zijn die bijvoorbeeld al veel doen met automatisering of apps bouwen voor klanten zonder tussenkomst van ontwikkelaars. Maar het kunnen ook medewerkers zijn die simpelweg een proces binnen hun team willen automatiseren.

Werk je met Microsoft 365? Dan heb je al een handig low-code platform in huis. Met de app ‘PowerApps’ bouw je gemakkelijk simpele applicaties. Als je goed overweg kunt met Excel, kun je ook in één dag een PowerApp bouwen. Je kunt de app direct in MS Teams starten door ‘m aan de linkerkant van het Teams-venster toe te voegen en op te starten. Ook binnen PowerApps kun je in de toekomst ‘vibe coden’: Copilot in PowerApps is nu in preview.

Zo creëer je digitaal autonome medewerkers

Digitale autonomie is niet alleen gunstig voor je medewerkers, maar ook voor de ict-afdeling. Door te investeren in digitale vaardigheden, AI-tools, selfserviceportals en no code/low code platforms, creëer je een omgeving waarin medewerkers zelfstandig kunnen werken, problemen kunnen oplossen en productiever zijn. Met een goed ingerichte servicedesk en toegankelijke kennisbank ondersteun je deze autonomie en kunnen zowel mens als machine optimaal samenwerken. Met deze aanpak verminder je de werkdruk op de servicedesk en vergroot je de tevredenheid en efficiëntie van medewerkers. Welke stap richting digitaal autonome medewerkers zet jij als eerste?


Meer lezen over het vergroten van de digitale volwassenheid van je medewerkers?

Ontvang email updates