Hoe de onervarenheid van jong talent je verder helpt

Geschreven door Josephine Bosman
4 min leestijd
9-okt-2019 11:12:25

De wervingscampagnes vliegen je om de oren en de traineeships schieten als paddenstoelen uit de grond: iedereen wil tegenwoordig jonge medewerkers binnenhalen. Maar waarom heb je dat jonge talent eigenlijk nodig? Waarom zijn redelijk onervaren twintigers de moeite waard om niet alleen aan te nemen, maar ook op te leiden en vast te houden?

Er gaat bijvoorbeeld veel tijd en moeite zitten in het recruiten van jong talent, juist omdat ze zo gewild zijn. Bedrijven nemen een vrij groot risico. Want wat als die onervaren millennial toch tegenvalt of snel weer weggaat, in een zoektocht naar de beste werkgever?

In deze blogpost bespreken we de redenen voor het aannemen van jong talent. Wat hebben ze jouw bedrijf te bieden? Ook bekijken we de voordelen van het aannemen van jong talent via een andere partij.

De kwaliteiten van jong talent

Waarom zou je jong talent aannemen? Dit kunnen we natuurlijk het beste aan een ervaringsdeskundige vragen. Wendy Wagemaker, manager Studenten bij OGD, vindt dat jonge medewerkers in elke organisatie van toegevoegde waarde zijn. "In mijn ervaring heeft jong talent een unieke kijk op dingen en komen ze hierdoor al snel met nieuwe inzichten. Hier kun je als bedrijf je voordeel mee doen door op basis van deze inzichten verbeteringen door te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het beter inrichten van je processen."

Jong talent heeft dus een frisse blik en kan met goede verbetersuggesties komen. Maar zijn ze niet onervaren, waardoor je veel tijd moet steken in het inwerkproces? Dat valt gelukkig wel mee. Jonge mensen zijn namelijk gewend om te leren. Ze hebben net hun studie afgerond en nemen nieuwe informatie dus makkelijk tot zich. En het leren gaat hen niet alleen gemakkelijk af, ze willen het ook nog eens graag. De drive om te leren heeft te maken met hun bewijsdrang. Ze willen laten zien wat ze waard zijn. Niet alleen om aan te tonen dat ze de baan verdienen, maar ook omdat ze meer waarde hechten aan professionele groei

Wendy waarschuwt wel dat je jong talent de juiste begeleiding moet geven. "Jonge medewerkers hebben vaak veel potentieel, maar weten niet wat er allemaal mogelijk is binnen jouw organisatie. Laat ze dus weten wat de mogelijkheden zijn en je zult versteld staan van de groei die ze doormaken en wat ze in korte tijd weten te bereiken!"

De meerwaarde van de millennial

Ook de huidige generatie jongeren -de millennials- kunnen waardevol zijn voor jouw bedrijf. Zij zijn namelijk zelfredzaam, vooral op het gebied van technologie. Omdat ze vanuit hun jeugd gewend zijn om met ict te werken, hebben ze een nieuw systeem snel onder de knie. En wie verwacht dat ze hierdoor zitten vastgelijmd aan hun scherm heeft het mis; uit onderzoek blijkt dat ze efficiënter samenwerken dan oudere generaties. Dit betekent dat ze hun ict-skills inzetten om effectief te communiceren. En dat komt de samenwerking met hun meer ervaren collega’s alleen maar ten goede!

Lees hier hoe jong talent Mark organisaties uit de brand helpt 

De voordelen van jong talent inhuren

Jong talent kan dus zeker van toegevoegde waarde zijn voor jouw organisatie. Maar hoe vind je die getalenteerde jonge krachten als ze niet voor het oprapen liggen? Laat je helpen! Hieronder zetten we de voordelen op een rij van het inhuren van jong talent via een detacheerder.

Flexibiliteit

Jong talent inhuren biedt jouw organisatie flexibiliteit. Je schakelt namelijk iemand in voor een bepaalde periode, dus je zit niet aan hem of haar vast. Dit is natuurlijk voordeliger dan iemand aannemen voor minstens een jaar. En heb je iemand toch langer nodig? Bij veel partijen is het mogelijk om het contract van de medewerker te verlengen. Je hebt dus jong talent in huis passend bij de behoeftes van jouw organisatie.

Geen zorgen om recruitment

Het vinden en selecteren van het juiste talent kan veel tijd en moeite kosten. Door jong talent via een andere partij in te huren hoef je het hele wervings- en selectieproces niet zelf te doorlopen. Vooral als je vaker en voor kortere periodes mensen nodig hebt, is dit voordelig. Bovendien hebben de meeste partijen een uitgebreid screeningsproces, zodat je zeker weet dat kandidaten bepaalde vaardigheden of kennis in huis hebben.

Juiste match

Het inhuren van talent betekent dat de detacheerpartij iemand zoekt die echt past bij jouw bedrijf. Vooraf geef je zelf aan wat een goede match zou zijn. En mocht het toch niet goed werken, dan regelt de detacheerder een andere medewerker.

Opleiding en coaching

Bij het inhuren van jong talent hoef je niet zelf te zorgen voor hun opleiding en training. De derde partij houdt rekening met jouw vereisten en leidt aan de hand daarvan medewerkers op. Zo krijg jij ingewerkte mensen over de vloer die meteen aan de slag kunnen. En ook tijdens het traject zorgt de detacheerder voor coaching en begeleiding.

Zekerheid

Natuurlijk kun je ook zelf jong talent opleiden, maar de vraag is dan of ze lang blijven. Zeker jonge mensen wisselen steeds vaker van baan. Om te voorkomen dat je investeert in mensen die maar kort bij jouw bedrijf blijven, kun je jonge medewerkers bij een andere partij inhuren. Mocht de medewerker onverwachts weggaan, dan zorgt de detacheerder voor een andere medewerker met dezelfde vaardigheden en de juiste match met jouw bedrijf.

Telkens voordeel

Wanneer je steeds tijdelijk jong talent inhuurt via een andere partij geniet je elke keer opnieuw van de frisse blik die deze groep medewerkers met zich meebrengt. Zo profiteer je vaker van de nieuwe inzichten van jonge mensen.

Conclusie

Het aannemen van jong talent werpt zijn vruchten af. Zo brengen jonge medewerkers nieuwe inzichten met zich mee en leren ze snel. De huidige generatie jongeren is ook zelfredzamer en werkt efficiënter digitaal samen. Daarom is het zeker de moeite waard om in dit type medewerker te investeren. Als je bedrijf moeite heeft met het vinden en opleiden van het juiste talent, overweeg dan om medewerkers in te huren via een derde partij. Dit is ook een goede oplossing wanneer je voor kortere periodes medewerkers nodig hebt. En wil je weten hoe je dit jonge talent vervolgens vasthoudt? Houd dan onze blog in de gaten!

Heb je nu jong talent nodig op de werkvloer?

Meer weten ict-medewerker

Ontvang email updates