Wat hebben vitaliteit en de cloud met elkaar te maken?

Geschreven door Nienke Bruijn
3 min leestijd
24-sep-2019 17:05:45

Werken aan je gezondheid in een zittend beroep? Dat is een flinke uitdaging. We weten inmiddels allemaal wel dat lange perioden achterelkaar zitten niet goed voor je is. Bovendien zijn Nederlandse kantoormedewerkers ontevreden over de vitaliteit van de kantooromgeving. De airco staat verkeerd afgesteld, het licht is te fel, er is geluidsoverlast of het meubilair is niet goed.

In de Nationale Vitaliteitsweek vragen wij ons af: hoe slecht is het nu eigenlijk gesteld met de vitaliteit op de werkplek? Wat kun je als werkgever doen om de vitaliteit op kantoor te verhogen, voorbij de clichés van wandelend vergaderen en de bureaufiets? En kan een goede cloudwerkplek de gezondheid van werknemers verbeteren?

Hoe vitaal is het kantoor?

Als we praten over de vitaliteit op kantoor, denken we vaak direct aan het urenlange zitten. En als je leest wat minimaal zes uur per dag op een stoel bivakkeren met je doet, begrijp je inderdaad dat het niet goed is. Daarom vind je overal dezelfde tips om vaker de benen te strekken: ‘loop langs bij collega’s in plaats van te bellen en neem de trap in plaats van de lift’.

Toch blijken de meeste mensen niet perse méér te willen bewegen in de tijd van de baas. Slechts acht procent van de Nederlandse werknemers vindt dit belangrijk. De weg naar vitaliteit leg je misschien dus toch niet altijd af per bureaufiets.

Zelf komen werknemers met andere aanpassingen om de werkdruk te verlagen en daarmee hun gezondheid te verbeteren. Want ontevreden over de vitaliteit op het kantoor zijn ze vaak, blijkt uit recent onderzoek in opdracht van Staples onder 7000 Europese kantoormedewerkers. 84 procent van de respondenten zei regelmatig te overwegen om een andere baan te zoeken vanwege de werkplekfaciliteiten.

Welke werkplek wil de medewerker van nu?

Als zitten het grootste probleem niet is, wat vinden kantoormedewerkers dan wel belangrijk in het vergroten van hun vitaliteit?

Nederlandse werknemers willen graag dat de werkomgeving zelf wordt aangepakt. De werkplek blijkt voor meer dan de helft van de mensen namelijk de belangrijkste factor in het verlagen van de lichamelijke en mentale werkdruk. Kantoormedewerkers beschikken volgens grootschalig onderzoek van adviesbureau Mercer ten eerste graag over een ergonomische en mooi ingerichte werkomgeving. Dingen als prettig meubilair, natuurlijk licht, planten en een goede klimaatbeheersing zijn volgens werknemers belangrijk in het verminderen van de werkdruk. Zaken als geluidsoverlast in een drukke kantoortuin of een omgeving die visueel te weinig inspireert zijn daarentegen juist funest voor de vitaliteit.

Benieuwd hoe je de kantoortuin wél laat werken voor jou en je collega’s? Je leest het hier.

Vitaliteit met een online werkplek

En er is meer dat werknemers graag zien veranderen. 41 procent van de Nederlandse werknemers zet de mogelijkheid om af en toe buiten het kantoor te werken op nummer één in het verhogen van de vitaliteit op werk. En zij doen dat het liefst in combinatie met flexibele werktijden. Op deze manier bepalen zij gemakkelijk zelf welk uitzicht hen gaat inspireren en of ze in stilte of rumoer willen werken: het is een andere manier om de werkplek een metamorfose te geven.

Als werkgever kun je dit mogelijk maken met draagbare devices als laptops, tablets en mobieltjes, in combinatie met een goede cloudwerkplek. Hiermee werken mensen waar en wanneer zij willen, met alle belangrijke documenten en applicaties up-to-date bij de hand. Zo kiezen zij per moment de werkplek die het beste aansluit bij hun werkzaamheden en behoeftes.

En wat kantoormedewerkers ook in hun top drie van werkdrukverlagende factoren zetten: moderne apparatuur en hulpmiddelen die het werk makkelijker en veiliger maken. Denk hierbij aan efficiënt werkende software en devices. Ook hier kan een goed ondersteunde cloudwerkplek de oplossing zijn. Je beschikt hiermee namelijk automatisch over de nieuwste software, goed gekoppelde applicaties, handige communicatietools en een soepele gebruikservaring. Bovendien is de online werkplek van sommige aanbieders automatisch uitgerust met een 24/7-eindgebruikersondersteuning. Zo bied je mensen een prettige en ontspannen werkplekervaring die de werkdruk verlaagt.

Lees hier hoe het regelmatig wisselen van werkomgeving innovatie stimuleert.

Conclusie

Vitaliteit op de werkplek is meer dan alleen regelmatig opstaan en rondlopen. Het gaat over je echt fijn voelen op de plek waar je werkt, en dat deze plek aansluit bij je behoeften. Dit heeft met allerlei factoren te maken. Een mooie werkplek met goede faciliteiten is daarin in elk geval belangrijk. En omdat behoeften wisselen is het fijn als je ook makkelijk verandert van werkomgeving. De mogelijkheid om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt kan de werkdruk enorm verlagen en daarmee de vitaliteit verhogen. Zeker wanneer je onafhankelijk van de plek altijd effectief en goed ondersteund aan de slag kunt. Een goede cloudwerkplek maakt beide dingen mogelijk. En wie weet beweeg je door het verkassen ook nog meer!

Lees hier op welke andere 8 manieren de online werkplek waarde toevoegt op de werkvloer:

Meer weten toegevoegde waarde online werkplek

Ontvang email updates