Terugblik op ict trends: Digital Twins, Edge Computing en Blockchain
In november lieten we je weten welke ict-trends wij wel groot zien worden in 2019. Hetzelfde deden we eind 2017 voor de ict-trends van 2018. Maar wat is daar eigenlijk van terecht gekomen? Waren dit terecht dé trends van 2018 en hebben we ze ook in de praktijk voorbij zien komen? We blikken deze week terug op Digital Twins, Edge Computing en Blockchain. Deel 1 gemist? Lees hier over Analytics, AI en IoT in 2018.
Digital Twins
Digital twins: je leest er vaak over, maar het is niet heel duidelijk wat er mee wordt bedoeld en hoe we hier ons voordeel mee kunnen doen. Het idee is dat je een virtuele replica van een object maakt, bijvoorbeeld een machine, zodat je deze kan monitoren. Zo lees je af hoe goed deze functioneert aan de hand van de data die het Internet of Things object vergaart. Dit roept bij ons de vraag op: in hoeverre wijkt dit af van het simpelweg elektronisch uitlezen van een apparaat? En heeft het ook toegevoegde waarde?
De voorbeelden die je op het internet vindt spreken voornamelijk van realtime data die in te zien zijn door IoT apparaten met veel sensors in te zetten. Is het creëren van een digital twin, oftewel de virtuele versie van de machine, hierbij echt noodzakelijk? De winst zit hem namelijk in het toegang krijgen tot realtime data en hiervoor heb je niet per se een digital twin nodig. Is een digital twin niet een hippe benaming voor het realtime verkrijgen van data door middel van het toepassen van analytics op data van IoT objecten? Wij raden je voor nu aan om niet mee te gaan in de digital twins hype maar je te focussen op duidelijker trends zoals AI en machine learning.
Edge Computing
Zowel in 2018 als in 2019 spraken we van de trend Edge Computing. Deze trend is zeker veelbelovend maar zit nog in de onderzoekende fase. Dit houdt in dat we in 2018 nog geen voorbeelden zagen van praktische toepassingen bij bedrijven. Wel zie je dat veel mensen al druk bezig zijn met het experimenteren met deze technologie. Zo deed één van onze medewerkers laatst mee met een IoT virtual bootcamp van Microsoft. Hierbij werkten ze met een Raspberry Pi, een minicomputer, die is aangesloten op de Azure IoT Edge van Microsoft. Op het IoT device, de Raspberry Pi, kan vervolgens AI-technologie worden toegepast. Omdat de data nu niet via de cloud hoeft, kunnen de insights bijna realtime beschikbaar zijn. In plaats van de IoT devices alleen te gebruiken om de data te verzamelen en deze vervolgens naar de cloud te sturen, maak je gebruik van de rekenkracht van het IoT apparatuur zelf. Door de berekeningen dichtbij de databron uit te voeren, kun je profiteren van tijdswinst.
Blockchain
Blockchain, vooral bekend geworden door de bitcoin. De waarde van deze cryptocurrency zat eind 2017 enorm in de lift en praktisch iedereen voorspelde dat de blockchain technologie de wereld zou veroveren. In januari 2018 vertoonde de bitcoin een waardepiek, daarna ging het alleen maar naar beneden. Van 15 duizend naar nu een krappe vierduizend dollar. Ook blockchain ging hard door de hypecycle. Waar begin 2018 iedereen wel ‘iets met blockchain’ leek te willen, nu lijkt het enthousiasme toch erg gedempt. De Volkskrant schrijft bijvoorbeeld dat uit hun onderzoek is gebleken dat 85 procent van de blockchain projecten niet verder is gekomen dan de testfase, terwijl adviesbureau Berenschot aangeeft dat slechts 5 tot 10 procent echt ontwikkeld wordt. Oftewel, het is lastig om voorbeelden te vinden van bedrijven die al verder zijn dan een proof of concept, laat staan van organisaties die het blockchain concept succesvol ingezet hebben.
Er werd afgelopen jaar veel geschreven over de mogelijkheden die blockchain kan bieden voor het inzichtelijk krijgen en digitaliseren van de supply chain. Denk bijvoorbeeld aan voedsel; er zitten nogal wat stappen tussen het moment waarop de boer de tomaten oogst en dat ze worden bereid en gegeten door de consument. Het mooie van blockchain zou zijn dat het de logistieke keten inzichtelijk maakt en het hierdoor duidelijk wordt op welk punt er bijvoorbeeld iets fout gaat.
Eén van de kenmerken van blockchain is namelijk dat de data over verschillende netwerken worden verspreid en voor alle partijen inzichtelijk zijn. Dit zijn tegelijkertijd ook twee grote nadelen: blockchain vergt hierdoor veel rekenkracht en voldoet niet altijd aan privacywetgeving of -regelgeving. Dit zijn daarmee ook belangrijke redenen voor het stranden van vele blockchain projecten.
Daarnaast lijkt het erop dat veel bedrijven (én overheden) voornamelijk in blockchain technologie investeren omdat het hip is en uiteindelijk ‘vast wel wat oplevert’. Blockchain lijkt nu het doel te zijn geworden in plaats van het middel. De toekomst zal leren of dit ook écht een nuttig technologisch middel is.
Security en Cloud
Naast deze trends noemden we ook nog twee belangrijke thema’s voor 2018: security en cloud. Dit waren zeker belangrijke onderwerpen afgelopen jaar. Steeds meer bedrijven en organisaties stappen (gedeeltelijk) over naar de cloud, maar van een echte trend kunnen we niet meer spreken. De cloud is er gewoon. Wel zijn veel bedrijven nog aan het overwegen of ze naar de public cloud willen of een gecombineerde multicloud willen. Je leest er meer over in onze ict trends voor 2019.
Security was in 2018 natuurlijk heel belangrijk, denk bijvoorbeeld alleen al aan de AVG/GDPR. De hype rond de nieuwe wetgeving is nu een beetje voorbij en het lijkt erop dat er in ieder geval in Nederland nog geen forse boetes worden uitgedeeld. Dit betekent echter niet dat we er niet meer mee bezig moeten zijn. Als jouw bedrijf nog niet helemaal voldoet aan de AVG raden we je aan om hier zo snel mogelijk naar te kijken.
Heb je daar advies bij nodig of wil je spreken met een van onze innovatie-experts? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Misschien vind je dit leuk
Anderen hebben deze artikelen gelezen