Van Github Copilot tot Copilot Studio: alle Copilots op een rij

Geschreven door Maurice Zondag
6 min leestijd
25-jun-2024 7:44:25

Geen enkele familie is zo snel gegroeid als de Copilot-familie. En de tools die hier onderdeel van zijn veranderen de manier waarop we werken en samenwerken. De bekendste van alle Copilots – Microsoft 365 Copilot – heeft ondertussen al veel broertjes en zusjes.

In deze blog lees je meer over de belangrijkste Copilots van Microsoft, hoe je ze kan toepassen en wat de voordelen ervan zijn. Maar natuurlijk is het goed om kritisch te blijven en de Copilots niet blindelings aan te schaffen. Daarom lees je aan het einde van deze blog welke dingen belangrijk zijn om op te letten, voordat je de Copilots aanschaft.

Welke verschillende Copilots zijn er momenteel?

Er gebeurt veel binnen de Copilot-familie. Maandelijks ontstaan er nieuwe Copilots en sommige Copilots krijgen ook weer een nieuwe naam. Wij hebben de meest bekende Copilots op een rij gezet

Verder zijn er nog de volgende Copilots van Microsoft:

 • Azure AI studio
 • Copilot for Power Apps
 • Copilot for Power Automate
 • Copilot for Dynamics
 • Copilot for Azure

Het gaat hard met de introductie van nieuwe Copilots! Alles wat je erover schrijft en publiceert loopt daardoor per definitie achter de feiten aan. Maar wij rennen net zo hard mee en blijven deze blog de komende tijd updaten met de nieuwste ontwikkelingen! 

Microsoft 365 Copilot

Wat is Microsoft 365 Copilot?

Microsoft 365 Copilot is de rechterhand van kantoormedewerkers die hun leven makkelijker maakt en de productiviteit verhoogt. In de Microsoft 365-apps (zoals PowerPoint, Word, OneNote, Teams) kun je verschillende Copilot-opties gebruiken en Copilot om hulp vragen via 'prompts'. 

Deze prompts helpen je informatie op te zoeken en er iets nieuws mee te maken, zoals een mailopzet of PowerPoint-presentatie. Copilot combineert gegevens uit je Microsoft 365-omgeving met informatie uit uitgebreide taalmodellen en levert resultaten die perfect passen bij jouw werk en wensen.

Wat zijn de voordelen van Microsoft 365 Copilot?

 • Verbeterde productiviteit: Microsoft Copilot verhoogt de productiviteit door taken te vereenvoudigen en processen te automatiseren.
 • Tijdsbesparing: Copilot ondersteunt je met AI bij dagelijkse taken zoals e-mails schrijven en agenda's organiseren, wat tijd bespaart.
 • Verbeterde samenwerking: Copilot verbetert samenwerking door heldere communicatie te faciliteren, automatische samenvattingen van vergaderingen te genereren en actiepunten bij te houden.

GitHub Copilot

Wat is GitHub Copilot?

GitHub Copilot is een AI-tool voor programmeurs die code automatisch aanvult tijdens het typen. Het werkt samen met code-editors zoals PhpStorm, Visual Studio en Visual Studio Code. GitHub Copilot ondersteunt veel programmeertalen en frameworks, waardoor het een handige hulpbron is voor programmeurs. 

De tool kan code verklaren en testen, auteursrechtelijk beschermde code filteren en helpen bij het genereren van de juiste documentatie. Zo draagt de GitHub Copilot bij aan het versnellen van repetitieve taken. Dit maakt het coderingsproces eenvoudiger en efficiënter.

Wat zijn de voordelen van GitHub Copilot?

 • Snelle probleemoplossing: Directe toegang tot relevante informatie uit diverse bronnen voor snelle en nauwkeurige probleemoplossing.
 • Aanpasbaarheid: Aan te passen aan specifieke bedrijfsscenario's en workflows, met de mogelijkheid om het AI-model te trainen voor optimale servicenormen.
 • Naadloze integratie: Werkt soepel samen met bestaande tools zoals Microsoft Teams, Outlook, Dynamics 365 Customer Service en Power Apps.
 • AI-gestuurde ondersteuning: Generatieve AI biedt natuurlijke taalresponsen en gepersonaliseerde (klant)interacties.

Power BI Copilot

Wat is Power BI Copilot?

Power BI Copilot is een AI-assistent in Power BI die data-analyse toegankelijker maakt. Je kunt vragen stellen over je data in gewone taal en krijgt dan direct visuele antwoorden. De tool identificeert automatisch trends en patronen in je data en deze vind je terug in overzichtelijke rapporten en dashboards. 

Power BI Copilot helpt ook bij het schrijven van formules en het genereren van visualisaties, waardoor je snel en nauwkeurig inzichten uit je data haalt. Dit maakt data-analyse efficiënter voor zowel ervaren analisten als mensen zonder technische achtergrond.

Wat zijn de voordelen van Power BI Copilot?

 • Gebruiksvriendelijkheid: Iedereen in je organisatie kan data-analyse uitvoeren met Power BI Copilot, zonder uitgebreide technische kennis.
 • Tijdsbesparing: Je hoeft minder tijd te besteden aan het maken van rapporten en het zoeken naar informatie.
 • Betere inzichten: De tool biedt uitgebreide en nauwkeurige inzichten in je data.
 • Samenwerking: Verbeterde samenwerking binnen teams door eenvoudig rapporten en dashboards te delen.

Microsoft Security Copilot

Wat is Microsoft Security Copilot?

Microsoft Security Copilot is een cybersecuritytool die gegevens uit verschillende bronnen verzamelt om bedreigingen op te sporen en snel te reageren. Denk hierbij aan bronnen als Microsoft Defender, Microsoft Sentinel en Microsoft Intune. De tool helpt beveiligingsteams effectiever te werken door vaardigheden aan te vullen, risico's te beoordelen en aangepaste aanbevelingen te geven om de cyberveiligheid te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van Microsoft Security Copilot?

Geavanceerde dreigingsdetectie: De tool gebruikt slimme algoritmes voor het opsporen van bedreigingen die traditionele beveiligingssystemen vaak missen.

Operationele efficiëntie: De tool automatiseert dreigingsanalyse, waardoor beveiligingsteams zich kunnen focussen op strategische beslissingen en sneller kunnen reageren op bedreigingen.
Verminderde valse positieven: Geavanceerde algoritmes verminderen het aantal onterechte waarschuwingen, waardoor medewerkers de focus blijven houden op echte bedreigingen.

Meer specifieke informatie over Security Copilot vind je in deze podcastaflevering.

Copilot Studio

Wat is Copilot Studio?

Copilot Studio is een low code-oplossing waarmee je zelf chatbots bouwt die automatisch vragen beantwoorden, taken uitvoeren en informatie verstrekken. Je kunt dus zelf ChatGPT-achtige tools maken voor je medewerkers en klanten.

Het helpt je bedrijf om interacties met gebruikers te automatiseren, waarmee je 24/7 ondersteuning biedt via websites of Microsoft Teams. Je kunt deze chatbots aanpassen aan de behoeften van je organisatie en ze integreren met verschillende systemen, zoals het CRM en databases. 

Wat zijn de voordelen van Copilot Studio?

 • Efficiëntie: Processen automatiseren, zoals het aanvragen van een vakantie of het beantwoorden van veelgestelde vragen, zodat medewerkers meer tijd hebben voor strategische taken.
 • Verhoogde klanttevredenheid: Snelle en nauwkeurige antwoorden op gebruikersvragen.
 • Eenvoudig maken van Copilots: Low-code oplossingen waarmee je eenvoudig Copilots kunt maken, zonder dat er specifieke ontwikkelaarskennis nodig is.

Copilot for Sales

Wat is Copilot for Sales?

Copilot for Sales is een uitbreiding op Microsoft 365 Copilot. Het helpt salesmedewerkers om productiever te zijn en meer deals te sluiten. Het werkt samen met tools zoals Outlook, Teams en Word en biedt hulp bij gepersonaliseerde e-mails, verkoopinzichten en aanbevelingen. 

De tool integreert met CRM-systemen zoals Dynamics 365 en Salesforce, en kan verkoopgesprekken analyseren om waardevolle inzichten en actiepunten te geven. Copilot for Sales helpt bij de voorbereiding van vergaderingen, geeft samenvattingen van klantgesprekken en biedt antwoordsuggesties voor e-mails.

Wat zijn de voordelen van Copilot for Sales?

 • Betere klantinzichten: Geeft een uitgebreid beeld van het gedrag van klanten, gebaseerd op analyses van enorme hoeveelheden data uit het CRM-platform en andere applicaties.
 • Gepersonaliseerde klantinteracties: Helpt klanten op een persoonlijke manier te benaderen door data uit het CRM en Microsoft-applicaties te halen.
 • Slimmere besluitvorming: De AI helpt trends en resultaten te voorspellen, zodat je betere beslissingen kunt nemen op basis van data.
 • Naadloze integratie: Werkt soepel samen met andere Microsoft-tools en -platforms, waardoor alles beter samenwerkt zonder veel te veranderen.

Copilot for Service

Wat is Copilot for Service?

Copilot for Service lijkt op Copilot for Sales, maar is ontworpen voor servicemedewerkers, zoals helpdeskmedewerkers. Het integreert met applicaties zoals TopDesk en Dynamics for Service. Servicemedewerkers krijgen tijdens Teams-gesprekken of via e-mails direct belangrijke informatie binnen.

Wat zijn de voordelen van Copilot for Service?

 • Snelle probleemoplossing: Directe toegang tot relevante informatie uit diverse bronnen voor snelle en nauwkeurige klantprobleemoplossing.
 • Aanpasbaarheid: Aan te passen aan specifieke bedrijfsscenario's en workflows, met de mogelijkheid om het AI-model te trainen voor optimale servicenormen.
 • Naadloze integratie: Werkt soepel samen met bestaande tools zoals Microsoft Teams, Outlook, Dynamics 365 Customer Service en Power Apps.
 • AI-gestuurde ondersteuning: Generatieve AI biedt natuurlijke taalresponsen en gepersonaliseerde klantinteracties.

Copilot for Finance

Wat is Copilot for Finance?

Deze AI-assistent helpt finance-professionals bij de ondersteuning en optimalisatie van financiële processen. De tool helpt met name bij de gegevensinvoer van data, iets wat een tijdrovend proces is voor finance-professionals.

Copilot for Finance maakt gebruik van gigantische hoeveelheden data uit financiële software en Microsoft applicaties. Het biedt hulp bij onder andere het controleren van financiële informatie, het vereenvoudigen van incassos en het opsporen van rapportagefouten.

Wat zijn de voordelen van Copilot for Finance?

 • Tijdsbesparing: Copilot for Finance automatiseert bepaalde processen, waardoor je je meer tijd overhoudt om te focussen op strategische taken.

Belangrijkste risico’s en aandachtspunten rond Microsoft Copilot

Ondanks alle voordelen is het belangrijk om kritisch te blijven en de Copilots niet blindelings aan te schaffen. Let in elk geval op de volgende dingen voordat je de Copilots aanschaft:

 • Afhankelijkheid van technologie: Gebruikers kunnen te afhankelijk worden van Copilot, waardoor ze mogelijk minder kritisch gaan denken. Het is goed om gebruikers hiervan bewust te maken, en hen hier goed mee om te leren gaan.
 • Mogelijke fouten en ‘hallucinaties’: Copilot kan soms fouten of onjuiste suggesties genereren, laat je gebruikers hiervan bewust zijn.
 • Kosten-implicaties: De extra kosten per gebruiker kunnen hoog zijn, afhankelijk van de specifieke Copilot. Daarom is het belangrijk om een businesscase op te stellen.
 • Training en ondersteuning: Het is belangrijk dat je je medewerkers traint om optimaal en ethisch gebruik te maken van de Copilots.
 • Beveiligingsrisico's: De informatie die je geeft aan AI-tools is niet per definitie goed beveiligd. Je moet deze als organisatie zelf goed inrichten en beheren.

Sneller en slimmer werken met de Copilots

De nieuwe Copilots zijn slimme AI-assistenten die je helpen om efficiënter te werken en betere beslissingen te nemen. Deze tools zijn veelbelovend, maar er zijn ook uitdagingen zoals afhankelijkheid van technologie en mogelijke fouten. Slim gebruik van Copilots helpt jouw organisatie verder, maar het is belangrijk om te investeren in training, ondersteuning en veiligheid. Dan haal je het meeste uit de Copilots!

Meer weten over Copilot for Microsoft 365? Lees ook zeker deze content:

Ontvang email updates