De 10 belangrijkste hoogtepunten van Microsoft Ignite

Geschreven door CTO Office
3 min leestijd
24-nov-2023 12:34:00

Vorige week vond Microsoft Ignite plaats, het jaarlijkse evenement waarin Microsoft de nieuwste ontwikkelingen en visies deelt. We konden twee dagen lang sessies volgen over alle Microsoft-producten. Het is geen verrassing dat AI en de diverse varianten van Copilot de nieuwsberichten domineerden. In deze post hebben Barbara Forbes en Jos van Schouten het over de zaken die hen het meeste opvielen. 

De uitbreidingen in de Copilot-familie

Copilot is een breed begrip, want het slaat op heel veel producten: Microsoft 365 Copilot, GitHub Copilot, Security Copilot. Tijdens Ignite kondigde Microsoft weer een paar nieuwe varianten van Copilot aan. We nemen er een paar door.

Copilot (voorheen Bing chat Enterprise)

Om te beginnen hebben we een AI-tooling die al bekend was, maar van naam is veranderd. Bing chat Enterprise was sinds kort al beschikbaar voor de Nederlandse markt. Hiermee kunnen we gebruik maken van de krachten van Bing zonder dat de data gebruikt wordt voor trainingsdoeleinden. Tijdens Ignite is deze tool hernoemd naar Copilot. Het is belangrijk dat we nog alerter moeten zijn als we het over Copilot hebben.

Copilot for Azure

Nieuw in preview aangekondigd is Microsoft Copilot voor Azure. Deze tool is bedoeld voor beheerders of developers die dagelijks met Azure werken. Hier kan je gebruik maken van Large Language Modules om het beheer te vereenvoudigen. Dit gaat over Azure in het algemeen, maar denk bijvoorbeeld ook aan integratie met Azure CosmosDB, waardoor het minder noodzakelijk wordt om specifieke queries uit je hoofd te kennen.

Microsoft 365 Copilot

Hoewel Microsoft 365 Copilot per 1 november al beschikbaar is, is de tool op dit moment alleen voor een beperkte doelgroep. Wat we nu zien, is dat Microsoft een onderscheid maakt tussen de verschillende onderdelen van het Office-pakket. Zo is Copilot voor Excel op dit moment in preview, terwijl Copilot voor OneNote bijvoorbeeld wel beschikbaar is, maar alleen op Windows. Andere platformen zoals web en Mac komen pas in het fiscale jaar 2025 beschikbaar. Copilot for Sharepoint gaat deze maand in preview, OneDrive in december. Het is dus iets wat we in de gaten zullen houden!

Lees hier meer over Microsoft 365 Copilot.

Copilot Studio

Tijdens Microsoft Ignite is Copilot Studio aangekondigd als onderdeel van Microsoft 365 Copilot. Deze oplossing geeft je de mogelijkheid om eigen plugins of op zichzelfstaande Copilots te ontwerpen, zodat je de functionaliteit kan aanpassen aan de behoeftes van het bedrijf. De opzet is dat dit gebeurt in een low-code tool, zodat het toegankelijk is voor de meeste mensen.

Je leest hier meer over Copilot Studio.

SharePoint Premium

Een van de meest in het oog springende aankondigingen aan de kant van Microsoft 365 is SharePoint Premium. Dit wordt gepositioneerd als de basis die nodig is om je data in SharePoint gereed te krijgen voor Copilot. SharePoint Premium bouwt verder op Microsoft Syntex (nu nog gratis in public preview) en is bedoeld om structuur in je SharePoint data te brengen en om de vindbaarheid te verhogen. De tool doet dit door automatisch je content te classificeren en van metadata te voorzien.

Ook compliance was duidelijk een aandachtspunt. Voor 2024 zijn features aangekondigd voor het automatisch detecteren van persoonlijk herleidbare informatie en uiteindelijk het automatisch redigeren hiervan. Wat natuurlijk helpt met het bekende probleem dat teveel informatie te breed gedeeld wordt.

SharePoint Premium is al beschikbaar, echter zijn nog niet alle features General Available.

De begeleidende blogpost vind je hier of bekijk de sessie hier.

Microsoft Designer en Microsoft Clipchamp

Microsoft Designer is een feature die bekend is als de PowerPoint-integratie waar je een plaatje en wat tekst neerzet en de Designer automatisch een professioneel ogende slide genereert. Dit concept, gekoppeld aan de Dall-E 3 AI wordt nu uitgebouwd naar een volwaardige AI design assistent. De Designer doet niet alleen suggesties op basis van bestaande afbeeldingen, maar genereert ook nieuwe afbeeldingen op basis van omschrijvingen. Hoe dit werkt is nu al te ervaren in Copilot.

Clipchamp heeft vergelijkbare krachten voor videobewerking.

Designer wordt beschikbaar voor E3, E5 of Business Premium gebruikers.

De begeleidende blogpost vind je hier.

Microsoft Planner

Het is geen Microsoft Ignite als er geen producten samengevoegd of hernoemd worden. Dit is ook het geval met Microsoft Planner. De aankondiging bevat het samenvoegen van Planner, To Do en Project on the web. Hiervoor komt Microsoft begin 2024 met een vernieuwde Planner app en webversie. Ook hier wordt aan AI integratie gewerkt, voornamelijk om zoekacties te verbeteren.

De begeleidende blogpost vind je hier of bekijk de sessie hier.

Entra ID Conditional access policies

Binnen Entra ID (voorheen Azure AD) is er een nieuwe mogelijkheid beschikbaar tot het automatisch toepassen van Conditional Access-policies. Afhankelijk van het risicoprofiel van je inlog kan je een extra MFA-vraag straks automatisch af laten dwingen. Het wordt zo makkelijk om grote groepen medewerkers te beschermen tegen phishing-aanvallen.

De begeleidende blogpost vind je hier.

Windows App voor PC op afstand

De Windows app gaat de nieuwe toegang worden tot alle vormen van PC op afstand. Voor Azure Virtual Desktop, Windows 365, Microsoft Dev Box en de klassieke Remote Desktop Services wordt de Windows app de manier om te verbinden.

Meer informatie vind je hier.

Meer weten?

Natuurlijk was er nog veel meer nieuws tijdens Ignite. Als je alles zelf een keer wilt nalezen, kan je het vinden in the Book of News.

Ontvang email updates