Het belang van een moderne werkplek: zo ben je wendbaar als financiële organisatie

Geschreven door Bas van Helden
4 min leestijd
29-mrt-2024 17:25:27

De financiële sector heeft te maken met veel uitdagingen. Een fluctuerende wereldeconomie, nieuwe toetreders zoals fintechs, de crypto-industrie, groeiende cyberdreigingen, strengere eisen rond duurzaamheid en een krappe arbeidsmarkt. En dan hebben we het nog niet eens over de introductie van de cybersecurity-wetgeving DORA en NIS2. De moderne werkplek is nodig als stabiele basis om bovengenoemde uitdagingen aan te gaan en wendbaar te zijn. Hoog tijd dus om in te zoomen op de ideale werkplek en hoe deze financials helpt om succesvol te zijn.

In deze driedelige serie over de moderne werkplek voor financiële instellingen zijn verschillende experts aan het woord. Zij vertellen welke vereisten een moderne werkplek binnen deze sector heeft. Dit is het tweede deel van de serie.

Finance-expert Bas van Helden vertelt in de tweede blog van deze serie hoe de juiste digitale werkplek organisaties wendbaar houdt in een continu veranderende markt.

Snelle veranderingen binnen de financiële sector: fintechs en generatieve AI

De wereld verandert snel en dat geldt zeker voor financiële instellingen. Fintechs worden in hoog tempo uit de grond gestampt. Deze organisaties hebben een enorme voorsprong op de traditionelere financiële organisaties, omdat zij vaak al compleet in de cloud zitten met hun applicatielandschap. Ook zijn klantverwachtingen door de komst van fintechs sterk gestegen: consumenten zijn gewend geraakt aan een perfecte gebruikerservaring en intuïtieve apps.

De business is dan ook sterk gedigitaliseerd en het potentieel voor automatisering en AI is groot. Zeker met de nieuwe generatie Copilots. Bas: “De komende jaren ontwikkelen financiële organisaties concurrentievoordeel wanneer zij AI effectief toepassen in hun processen en systemen. Bijvoorbeeld door voorheen handmatige, tijdrovende taken over te nemen, maar ook door de platforms die mensen gebruiken slimmer te maken en voortdurend de gebruikerservaring te verbeteren.”

Een flexibele, moderne werkplek als randvoorwaarde

Éen ding is zeker: al deze veranderingen vergen wendbaarheid van financiële organisaties. Bas: “Veel veranderingen vinden plaats in de back-end en het applicatielandschap van organisaties, maar de front-end moet deze veranderingen wel kunnen faciliteren en bijbenen. Je hebt niks aan een mooie nieuwe applicatie waar de ontsluiting niet goed is ingeregeld." Volgens Bas zijn twee aspecten voor de werkplek daarom cruciaal:

1. De werkplek moet wendbaar zijn voor zowel medewerkers als applicaties

Je medewerkers zijn overal, en voor data en applicaties geldt hetzelfde. Dat betekent dat de werkplek altijd en overal op een veilige manier toegang moet bieden aan verschillende typen applicaties. Of het nu gaat om SaaS-applicaties, applicaties die on-premises draaien of in de cloud: de werkplek moet de eindgebruiker overal een uniforme werkervaring bieden.”

2. De beheerorganisatie moet snel veranderingen kunnen doorvoeren

De beheerorganisatie moet veranderingen snel kunnen implementeren. Bas legt uit: “De werkplek is de toegangspoort tot een steeds veranderend ict-landschap. Dat vraagt om wendbaarheid. Denk daarbij aan het ontsluiten van nieuwe applicaties, life-cycle-management, het implementeren van nieuwe features in Microsoft 365, het doorvoeren van aanpassingen in het securitybeleid of de implementatie van Copilot.”

Want als je wendbaar wilt zijn, moet ook je ict wendbaar zijn: die ondersteunt je business. Bas: “Je hebt daarom een ict-leverancier nodig die snel schakelt. Het begint bij het zoeken van de juiste leverancier die jouw organisatie kent, snel op locatie kan komen en een kernteam heeft dat toegewijd voor jouw organisatie aan de slag gaat. Op die manier begrijpt de beheerorganisatie ook de plek die ze vervullen in de gehele keten. En laat dat bij DORA en NIS2 nou juist cruciaal zijn.”

Bij grote service providers zie je vaak dat ze een hoge procesvolwassenheid kennen en goed zijn in het leveren van continuïteit en stabiliteit. Tegelijkertijd zijn dat partijen die intern een complex matrixmodel hanteren en vaak letterlijk op grote afstand van de klant opereren. Dan gaat het al snel mis met de wendbaarheid en ontstaat er traagheid in de processen. Ook merk je dat betrokken engineers de organisatie onvoldoende kennen.”

Andere belangrijke zaken voor een wendbare werkplek

Andere belangrijke zaken die een moderne werkplek binnen de financiële sector nodig heeft om wendbaar te zijn: AI & automatisering en adoptie & training.

AI & automatisering

Dat AI een hot topic is behoeft geen uitleg. Daarom is het belangrijk je ict-landschap AI-ready te maken. Veel organisaties zitten met het feit dat er AI-toepassingen aankomen, denk aan de Copilots. Als je daar je voordeel mee wilt doen moet je data wel gestructureerd zijn en moet duidelijk zijn wie toegang mag krijgen tot welke informatie. Meer weten? Lees deze blog over een beleid opstellen voor Copilot.

Adoptie & training

De concrete toepassing van AI is eindelijk te zien in onze alledaagse werkzaamheden. Dit betekent een andere manier van werken, volgens Bas. “Daarbij is het belangrijk dat medewerkers training krijgen in de adoptie van de nieuwe digitale technologieën. AI doet het niet zomaar, je moet er echt mee leren werken. Alleen op die manier kun je als organisatie de waarde uit de nieuwe generatie Copilots halen en bijvoorbeeld de arbeidsproductiviteit verhogen.” 

Een wendbare, moderne werkplek in de financiële sector

De moderne werkplek in de financiële sector moet wendbaarheid ondersteunen en snel kunnen inspelen op veranderingen in een dynamische markt. Dit vraagt om ondersteuning voor verschillende typen applicaties en het vermogen om nieuwe applicaties te ontsluiten en aanpassingen aan het beveiligingsbeleid door te voeren.

Een flexibele werkplek vereist niet alleen slimme techniek, maar vooral een nauwe samenwerking met een beheerorganisatie die de context begrijpt en snel kan schakelen om medewerkers altijd en overal veilig te laten werken.

Meer weten over een moderne werkplek voor de financiële sector?

Ontvang email updates