De 5 belangrijkste ict-trends voor 2023 | samengesteld door onze experts

2022 was een jaar vol uitdagingen. Na de COVID-jaren 2020 en 2021 is het niet bepaald rustiger geworden. Naast het hoofd boven water houden is koers houden als organisatie belangrijker dan ooit. Daarom is het belangrijk om verder te blijven kijken naar wat er de komende jaren op ons af komt, naast kortetermijn-kostenbesparing en versnelde digitale transformatie.

Onze experts analyseerden de belangrijkste ict-trends voor 2023. De ict-trends voor dit jaar zijn niet alleen gedreven vanuit de techniek. Juist in 2023 zijn trends op het gebied van milieu en maatschappij noodzakelijk. Om sterk te staan te midden van economische turbulentie én tegelijkertijd duurzame groei te realiseren. 

Whitepaper: de 5 belangrijkste ict-trends voor 2023

 De kernwaarden waar het in 2023 allemaal om draait: een stevige basis en wendbaar zijn. Weg met de snelle oplossingen en de verre toekomstmuziek. Dit zijn de 5 belangrijkste ict-trends om op te focussen:

  • Trend 1: strategische werkplek
  • Trend 2: duurzame ict
  • Trend 3: cybersecurity in de basis
  • Trend 4: versaasing en cloudsoevereiniteit
  • Trend 5: data-analyse

Trend 1: Strategische werkplekautomatisering voor employee experience

Ondanks de recessie blijft de vraag naar personeel gigantisch hoog. De werkplek is een strategische factor om medewerkers aan te trekken en te behouden.

Zo speelt de werkplek een strategische rol in de employee experience: de beleving van je medewerkers. Ook onboarding is een belangrijk onderdeel van de employee experience. Organisaties met technisch sterke onboarding-processen (zoals een goede laptop, snelle verbinding) blijken de retentie van nieuwe medewerkers met 82% te verbeteren.

In de steeds krapper wordende arbeidsmarkt kunnen organisaties zich dus onderscheiden met een fijne, snelle werkplek die aansluit bij alle medewerkers. Een werkplek waar iedere persoon kan werken, op elke plaats, elk moment en elk device.

De werkplek wordt daarom een belangrijk middel in ‘the war on talent’. Kortom: in 2023 kunnen organisaties zich niet meer veroorloven dat de werkplek niet prettig werkt. 

De essentiële onderdelen van een prettige werkplekomgeving vind je in deze whitepaper bij trend 1. 

Trend 2: Duurzame ict voor toekomstig succes

Verduurzaming (van je ict) is pure noodzaak om te overleven in 2023. Daarom kunnen organisaties de businesscase voor verduurzaming en duurzame ict nu eenvoudiger maken.

In 2023 is het cruciaal dat jouw organisatie duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. Want dat is hard nodig. In de toekomst gaat het steeds meer om de vraag: wat draag jij als organisatie bij aan het milieu?

Benieuwd naar de specifieke trends op dit gebied? Je leest ze in de whitepaper.

Trend 3: Cybersecurity in de basis van de werkplek

Het is belangrijker dan ooit om cybersecurity topprioriteit van je bedrijfsvoering te maken. Cybersecurity stond al jaren als topic op de trend-lijsten. Vorig jaar spraken we ook al van een ‘ransomware-pandemie’.

Maar door de spanningen in het westen is urgente actie op het gebied van cybersecurity vereist. Zo lagen de gemiddelde wekelijkse aanvallen per organisatie 18% hoger dan voor het uitbreken van de oorlog. Vooral de cruciale en vitale sectoren hebben veel te vrezen van aanvallers. Wanneer jouw organisatie behoort tot deze sectoren, is het cruciaal om alert te zijn op cybersecurity.

Security moet absoluut een onderdeel zijn van de basis. Is dat niet het geval, dan is het bestaansrecht van organisaties niet gegarandeerd. Daarnaast blijft de zero trust-aanpak onverminderd belangrijk. 

Ontdek alle 5 ict-trends en sta sterk in 2023 en daarna!

Wil jij alle ict-trends te weten komen en meer lezen over bovenstaande trends? Onze experts hebben de 5 belangrijkste ict-trends op een rij gezet in de deze whitepaper. Met deze trends speel je flexibel in op de verschillende uitdagingen waar we in 2023 mee te maken hebben. Zo realiseer je duurzame groei en sta je sterk in 2023 en daarna.

CTA Gebruikerservaring copy 2

 

Nog geen reacties

Reageer als eerste

Ben jij al bekend met ITIL 4?

Kom vrijdag 19 april naar de ITIL 4 kennissessie en laat je meenemen op een tour langs alle verandering en mogelijkheden van ITIL 4.

> Meld je nu aan!