Thuiswerken tijdens de coronacrisis: 5 tips

Geschreven door Nienke Bruijn
5 min leestijd
17-mrt-2020 16:53:29

Vanwege het coronavirus werken de meeste Nederlanders nu vanuit huis. En dat is misschien even wennen, zeker met een kat of kind op schoot. Maar hoe haal je er toch het meeste uit en zorg je ervoor dat jij en je collega's productief en professioneel achter de laptop zitten? 

Na een paar seconden forenzen zit je op je werkplek, klaar om te vlammen. En in de vertrouwde omgeving van je eigen huis lukt dat vaak verrassend goed. Onderzoek toont aan dat mensen thuis vaak productiever zijn. Dat is hoopvol nieuws in deze tijd. Máár je moet er wel het juiste toneel voor scheppen. Zodat je geen last hebt van lawaaiige huisgenoten of je favoriete games die in je ooghoek lonken. Hoe je dat doet lees je hieronder.

5 tips om thuis te vlammen

Tip 1: Dress for success

Zoals een astronaut een ruimtepak aantrekt om zijn taken goed te volbrengen, zo draag jij een outfit om op jouw manier de sterren van de hemel te werken. Thuiswerken lijkt misschien een excuus voor een dag in campingkostuum. Maar zo’n hangpak gaat je niet helpen om je focus te vinden. Omdat kleren nog altijd de man -of vrouw- maken, is het belangrijk om je professioneel te kleden als je werkt, wáár je dat ook doet.

Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat mensen zich meer gezaghebbend, betrouwbaar en competent gedragen wanneer zij formeel zijn gekleed. Juist in een informele setting als je vertrouwde honk kun je die eigenschappen goed gebruiken. En, even je tanden poetsen helpt vast ook.

Tip 2: Creëer jouw sweet spot

Onderuit op de bank met je laptop op schoot lijkt misschien een knus idee. Maar zittend op de stukjes Doritos van gisteravond, met de afstandsbediening naast me, krijg ik zelf professioneel in elk geval een stuk minder voor elkaar. Recht tegenover dit scenario staat het witte, lege bureau dat je alléén gebruikt om aan te werken, met nul afleiding: een veelgehoorde tip als het om thuiswerken gaat.

Thuiswerken tips cloud

Test tussen deze twee uitersten eens wat goed werkt voor jou: iedereen is anders, net als elk type werk. Hoe wil jij je voelen op je thuiswerkplek? Kalm en gefocust? Of vooral enthousiast en sociaal? Zie dan de ultieme werkplek voor je die hierbij past. Wat voor meubels, kleuren, verlichting en planten zie je? En heb je een ruimte nodig waar je niet wordt gestoord? Of wil je juist liever wat leven om je heen?

Heb je het beeld, kies dan de ruimte in je huis die het meest lijkt op jouw perfecte werkplek, en maak deze op maat voor de effectieve thuiswerker die in je schuilt.

Heb je huisgenoten waar je rekening mee moet houden? Maak afspraken  over wanneer je wel of niet aanspreekbaar bent en wie wanneer voor de kinderen of huisdieren zorgt. Als je door die zorg maar parttime kunt werken, bedenk dan eens of je liever in de ochtend of middag werkt, en of je dat liever uren achter elkaar doet of steeds even kort. Zo kom je tot de meest effectieve afspraken met je huisgenoten.

Lees ook: Waar je op kunt letten bij het inrichten van een (thuis)werkplek.

Tip 3 : Een hightech werkplek

Zit je dan helemaal klaar om te knallen? Dan is niks is zo vervelend als haperende techniek of geweigerde toegang tot de juiste bestanden. Om effectief thuis te werken, is het daarom belangrijk om ook digitaal een fijne werkplek te hebben. Het gaat daarbij om werkende apparatuur, het krijgen van de juiste rechten en effectieve manieren om met je collega’s in contact te blijven. Maar bijvoorbeeld ook om een beveiligde verbinding, zodat je thuis niet ineens een data-lek op je naam schrijft.

Werk je al vanuit een goed ingerichte cloudwerkplek? Hiermee zijn al deze uitdagingen namelijk in één keer opgelost. Je verbinding is overal eersteklas beveiligd en bestanden open je up-to-date waar je maar wilt. En met een app als Teams zijn je collega’s -hoe ver het ook is- altijd dichtbij via chat en (video)bellen. Praat er eens over met je leidinggevende als jullie nog niet (volledig) werken vanuit de cloud.

Lees ook:  Zo werk je effectief samen op afstand met Teams
Snel aan de slag met Microsoft Teams? Download de whitepaper!

Tip 4:  Ken geen genade qua tijd

Ken je dat gevoel, dat je tijd oneindig lijkt aan het begin van de werkdag? En dat je dan uren denkt te kunnen besteden aan een onbenullige taak? Zonde natuurlijk, want ineens is daar toch de avond en heb je veel minder gedaan dan je wilde.

Spreek daarom ’s ochtends duidelijk met jezelf (en je collega's) af wat je vandaag doet en bedenk hoe lang je daar de tijd voor hebt. Als je van elke minuut vastlegt waaraan je hem besteedt, wordt die minuut ineens kostbaar. En als tijd zo schaars voelt als hij werkelijk is, ben je veel efficiënter. In deze blogpost vond ik goede tips voor het maken van een effectieve dagelijkse werkplanning.

Vergeet ook niet om regelmatig korte pauzes in te roosteren. Dat komt je effectiviteit ten goede, en het houdt je fit en blij; ook niet onbelangrijk (lees tip 5 maar)! En als je vooraf weet hoe kort je pauzes zijn, zul je je niet verliezen in huishoudelijk werk of het spelen met de kat.

thuiswerken tips cloud

Tip 5: Keep the soul alive

Ja, daar zit je dan alleen thuis. En ook al levert dat - in een rustige ruimte- een laserfocus op waar je in een kantoortuin 'u' tegen zegt; als dit te lang duurt is het niet goed voor jou én je productiviteit.

Gelukkig is er een heleboel aan te doen. Plan bijvoorbeeld juist wanneer je thuiswerkt videocalls in met collega’s. Het is handig om dit bijvoorbeeld aan het begin en het einde van de dag te doen. Zo blijf je gelijk op de hoogte van waar iedereen mee bezig is. En snuif elke dag wat frisse lucht op. Zelf maak ik op thuiswerkdagen bijvoorbeeld vaak buiten een wandeling rond lunchtijd

Houd in de gaten wat jouw ‘soul alive houdt’. En doe dat! Volgens experts zijn vooral beweging, buitenlucht en menselijk contact belangrijk om op een (thuis)werkdag je humeur in het gareel te houden. 

Veel succes met thuiswerken!

Meer tips?

Wij zetten een aantal handige content op een rij die je verder kunnen helpen om productief thuis te werken:

productiviteit office

 

Ontvang email updates