Tips om creatief met de quarantaine om te gaan

Een tijdje thuis zitten: de één vindt het een drama en de ander knuffelt heerlijk de hele dag met de kat. Hoe je de quarantaine ook beleeft, we kunnen allemaal wel wat tips gebruiken om het nog net wat aangenamer te maken. Want hoewel thuiszitten geen grote opgave lijkt, kan langdurige quarantaine wel degelijk invloed hebben op je mentale gezondheid. Tijd dus om nieuwe manieren van vermaak te vinden!

Goed samenwerken op afstand? Download deze whitepaper en leer meer over productief werken.

Maak een plan

Hieronder vind je veel tips om het quarantaine-leven een beetje leuker te maken. Wat je ook doet, zorg dat je deze leuke activiteiten ook echt in je agenda inplant en behandelt als een afspraak. Houd een lijst bij met leuke ideeën en werk deze bij wanneer je weer een goede tip tegenkomt. Vervolgens bekijk je dagelijks deze lijst en plan je in waar je die dag zin in hebt. Dit geldt voor belafspraken met je vrienden en familie, maar ook voor creatieve activiteiten, workouts, noem maar op!

Daag jezelf uit

Nu je dagelijks in je vertrouwde stekkie verkeert, is dit het moment om jezelf uit je comfortzone te halen. Daag jezelf uit! Bedenk een ‘challenge’ die bij je past. Misschien heb je wel een verwaarloosde hobby of heb je altijd al iets willen doen waar je nooit aan toe bent gekomen, zoals een boek schrijven of een game ontwerpen. Geen inspiratie? Kies dan een van de uitdagingen hieronder.

Word een levend kunstwerk

Houd je van kunst en ben je creatief? Dan is de uitdaging #tussenkunstenquarantaine echt iets voor jou! Zoek een schilderij uit en beeld het uit met zo min mogelijk objecten. Je kinderen, huisdieren en partner kun je hiervoor natuurlijk goed voor je karretje spannen! Als je wilt dat andere mensen je creatie zien, plaats je de afbeelding op Instagram en noem je @tussenkunstenquarantaine in je post.

Zweet alle stress eruit

Met al dat binnen zitten is in beweging blijven natuurlijk extra belangrijk. Op het internet zijn allerlei ‘challenges’ te vinden die gerelateerd zijn aan de coronacrisis. Zo kan je fit blijven met de Vlaamse Delphine of het 14-daagse workoutplan van Blogilates volgen. Delphine plaatst overigens ook videos voor kinderen om fit te blijven. Die zijn op haar kanaal te herkennen aan #FitKids. Daarnaast zijn er natuurlijk ook allerlei ‘reguliere’ workout challenges zoals 30 dagen vet verbranden of 30 dagen aan yoga doen.

Kook je een uur in de rondte

Ken je de film 'Julie & Julia'? Deze vertelt het verhaal van de Amerikaanse Julie die in een jaar tijd alle recepten uit het kookboek ‘Mastering the Art of French Cooking’ van Julia Child uitprobeert. Je zit al veel thuis en koken moet je toch, dus waarom zou je niet een soortgelijke uitdaging aangaan? Als je nog een kookboek hebt dat ligt te verstoffen, kook daar dan eens uit de komende weken. Of volg dagelijks de tips van Jamie Oliver in ‘Keep Cooking and Carry On’.

Andere tips om jezelf te vermaken

Lezen is het nieuwe Netflix

Veel mensen zouden meer willen lezen. Omdat je nu toch je vrienden en familie niet ziet, is dit het moment om ‘s avonds een boek erbij te pakken! Wat je dan gaat lezen? Om wat inspiratie op te doen kun je bijvoorbeeld deze lijst gebruiken, of deze als je liever in het Engels leest.
Zijn je ogen moe na een dag lang naar een scherm staren? Probeer dan eens een luisterboek. De Luisterbieb biedt nu tijdelijk extra luisterboeken gratis aan vanwege al het thuiszitten.

Het huis aan kant

Helaas, IKEA is gesloten. Maar dat wil niet zeggen dat je niets aan je huis kunt doen! Zet je bank net even anders, zet die leuke plant op een prominentere plek of tover een ongebruikt hoekje om in een knusse leeshoek. En je hebt vast nog wel een schilderij of plankje liggen dat nog steeds niet aan de muur hangt. Vergeet alleen niet dat ook je buren waarschijnlijk thuiszitten, dus boor er niet teveel op los.

Naast je woonkamer een makeover geven, kun je je huis ook opfleuren door een grote opruimactie te houden. Trek al je kleren uit de kast en maak à la Marie Kondo zonder genade een selectie van kleding waar je echt blij van wordt.

Bundel je herinneringen

Nog zo’n taakje dat je altijd uitstelt: een fotoboek maken. Of het nou vakantiekiekjes zijn of duurbetaalde trouwfoto’s, het is natuurlijk zonde dat je daar nooit meer naar kijkt. Dit is een mooi moment om ‘s avonds de beste foto’s uit te kiezen en deze een plekje te geven in een fotoboek. Of je laat ze afdrukken om op te hangen!

Vergeet je sociale contacten niet

Iedereen weet wel dat je tegenwoordig met allerlei applicaties contact kan houden met je vrienden en familie: Skype, Facetime, Teams, Zoom, noem het maar op. Spreek met je vrienden en familie af wanneer je elkaar spreekt: elke week op woensdagavond met je best vriend(in) of om de dag met je ouders/de opa en oma van je kinderen? Naast af en toe videobellen is het ook leuk om elkaar zo nu en dan een berichtje of foto te sturen. Vooral veel ouderen hebben daar nu heel erg behoefte aan. En wist je dat je tegenwoordig ook op afstand samen kunt Netflixen? Dat kan via Netflixparty.

Doe klusjes voor een ander

Wil je jouw sociale aard gebruiken om anderen te helpen? Er zijn ook tijdens de quarantaine allerlei mogelijkheden om hulp te bieden aan mensen die het minder makkelijk hebben. Zeker mensen in een risicogroep van wie de familie niet om de hoek woont, hebben het nu lastig. Wil je wel even boodschappen doen voor je oude buurvrouw of een paar uurtjes bellen met eenzame ouderen? Meld je bijvoorbeeld aan bij Ready2Help van het Nederlandse Rode Kruis of kijk op Coronahelpers.nl.

Conclusie

Er zijn allerlei manieren te bedenken om deze quarantaineperiode op een prettige manier door te komen. Zo kun je jezelf uitdagen of gewoon aan een nieuwe hobby beginnen. Met de technologie van vandaag is het daarnaast niet moeilijk om contact te houden met je vrienden en familie. Zit je nu nog steeds lusteloos voor je uit te staren? Op de website ‘excellent quarantaine ideas’ vind je nog meer ideeën voor activiteiten die je vanuit huis kunt doen. Geen excuus meer dus om lamlendig op de bank te liggen!

Kun je ook wat tips gebruiken om succesvol thuis te werken?

thuiswerken

 

Nog geen reacties

Reageer als eerste

Ben jij al bekend met ITIL 4?

Kom vrijdag 19 april naar de ITIL 4 kennissessie en laat je meenemen op een tour langs alle verandering en mogelijkheden van ITIL 4.

> Meld je nu aan!