De cloudwerkplek: wat verandert er voor mijn medewerkers?

Geschreven door Nienke Bruijn
4 min leestijd
30-mrt-2018 15:06:08

Nog niet zo lang geleden was het een gek idee om bedrijfsinformatie toe te vertrouwen aan het internet. Maar inmiddels kom je bijna niet meer onder de cloud uit. Vakbladen staan vol met de voordelen voor ict-managers: kostenbesparing, het uitbesteden van beheer, betere gegevensbescherming… Maar wat levert het eindgebruikers op? Hoe verandert de cloud het werk en de werkplek?

In deze blogpost lees je welke veranderingen een cloudwerkplek brengt op de werkvloer, en welke voordelen dit biedt.

1. Werken waar je wilt: dichter bij de klant

Het online opslaan van bedrijfsgegevens in de cloud zorgt ervoor dat je met een internetverbinding vanaf elke plek toegang hebt tot deze data. Het flexibele werken in de cloud gaat daarmee verder dan af en toe kunnen thuiswerken. In de cloud ben je echt plaatsonafhankelijk. Je werkt op elke gewenste device, via wifi of zelfs via 4G (bijvoorbeeld een hotspot via je telefoon). Zo werk je onderweg en bij klanten, ook wanneer daar geen internetverbinding is. Doordat je niet meer vastzit aan een bureau, bouw je makkelijker een persoonlijke relatie op met klanten en verbeter je de dienstverlening. Daarnaast kan deze flexibiliteit veel efficiëntie opleveren.

2. Flexibel online samenwerken

Met een cloudoplossing als Microsoft Office 365 werk je samen aan één document vanaf één online locatie. Ook als je allemaal ergens anders bent. Slimme communicatieapplicaties als Skype for Business en Microsoft Teams bevorderen de samenwerking verder. Via deze apps bel en videochat je overal met collega’s. Ook kun je online aan elkaar presenteren via de schermdeelfunctionaliteit.

Zo heeft het team altijd en overal toegang tot elkaar én de nieuwste versies van bestanden. Zonder de bestanden te hoeven rondmailen of te riskeren dat ieder in een andere versie werkt. Met versiebeheer kun je de gemaakte wijzigingen altijd terugdraaien en voorkom je het kwijtraken van documenten.

3. Maak je eigen favoriete werkplek

Je werkt in de cloud op elke gewenste device. Naast dat je hierdoor buiten de muren van het bedrijf kunt werken, betekent dit dat je de fysieke werkplek binnen het bedrijf op allerlei manieren kunt inrichten. Je kunt werken met vaste computers, maar ook (afwisselend) met thin clients, laptops, tablets of zelfs mobiele telefoons. Net wat bij jouw werknemers en bedrijf past.

Hoe mobieler het apparaat, hoe mobieler de eindgebruiker wordt. Bij toegenomen mobiliteit zie je niet alleen dat medewerkers meer buiten de deur kunnen werken, maar vaak ook dat de dynamiek binnen het bedrijf toeneemt. Mensen zitten op allerlei plekken samen om te overleggen of te werken, met de relevante data digitaal bij de hand. Efficiënter vergaderen en minder printen dus.

De online werkomgeving zelf maak je ook gemakkelijk naar jouw smaak. De cloudwerkplek biedt standaard een prettige uitvoering om snel aan de slag te kunnen. Daarbinnen kun je bijvoorbeeld extra (eigen) applicaties en knoppen toevoegen aan het menu en verschillende views gebruiken. Bovendien geef je de werkomgeving het uiterlijk dat het beste bij jou past door te kiezen uit een aantal thema’s. Een administrator maakt filters en selecties gemakkelijk op maat voor jou en je team.

cloudwerkplek 1ict cloud werkvloer medewerkers

4. Software is altijd up-to-date

In een goede cloudwerkplek wordt software automatisch geüpdatet. Dit is een proces waarbij de omgeving continue in kleine stapjes up-to-date wordt gehouden. Zo werk je altijd met de nieuwste versie van applicaties. Zonder dat je hier iets voor hoeft te doen of hiervan overlast ondervindt.

5. Hulp is steeds dichtbij

Het ligt aan de clouddienst die je afneemt, maar OGD levert de cloudwerkplek 1ict standaard met 24/7 eindgebruikersondersteuning. Dit betekent dat medewerkers bij vragen en problemen altijd direct kunnen bellen en mailen met onze Shared Servicedesk. Zo ben je altijd goed ondersteund aan het werk.

6. Profiteer van ‘grote ict’, ook voor kleinere organisaties

De komst van cloudoplossingen maakt het speelveld een stuk gelijker, doordat de technologie op enterpriseniveau wordt aangeboden aan alle afnemers. Dit betekent dat de functionaliteiten van bijvoorbeeld de Microsoft cloud aan zeer hoge eisen voldoen, terwijl jouw organisatie deze op het eigen niveau afneemt. Hierdoor profiteren jouw medewerkers bijvoorbeeld van een zeer geavanceerde gegevensbeveiliging en het kunnen organiseren van videoconferenties.

7. Veiligheid waarop je kunt vertrouwen

‘Is mijn data veilig in de cloud?’ is een veelgehoorde vraag van eindgebruikers. Het korte antwoord is: ja, in principe wel. De kwaliteit van de beveiliging hangt af van de kwaliteit van de cloudprovider ten opzichte van de huidige ict-afdeling van jouw bedrijf. Cloudproviders als Microsoft, Google en Amazon zijn experts in informatiebeveiliging. Zij hanteren encryptie op alle data, zowel in opslag als ‘in transit’. Daarnaast kun je meervoudige authenticatie aan je gebruikers verplichten om bij de bedrijfsdata te komen. Dit beperkt de kans op datalekken aanzienlijk. Zo is de data in de cloud minstens net zo veilig, en vaak veiliger dan in jouw eigen serverruimte.Ben je benieuwd welke stappen jouw bedrijf al kan zetten om te profiteren van een moderne werkplek? Test hier of jouw bedrijf klaar is om te switchen naar 1ict. Ook bekijken we graag samen de mogelijkheden voor jouw bedrijf in een vrijblijvend adviesgesprek op maat!

cloudwerkplek 1ict medewerkers werkvloer

Ontvang email updates