5 slimme stappen naar de cloud die u direct kunt nemen

Geschreven door Redactie OGD
5 min leestijd
24-jun-2014 12:19:00

De cloud is niet nieuw meer. We gebruiken privé talloze webapps en clouddiensten zoals Gmail en Dropbox, en voelen ons er redelijk oké bij dat onze gegevens in het datacenter van een ander staan. Maar uw eigen organisatie naar de cloud brengen is een ander verhaal. Alles lijkt dan op de schop te moeten. We zien bij OGD dat daarom veel organisaties de grote stap voor zich uit blijven schuiven. Terwijl wij vinden dat u beter nu al kleine stappen richting de cloud kan nemen. Dan is de overgang minder groot. Sterker nog, dan ervaren uw gebruikers het niet als een ingrijpende migratie, maar als een geruisloos verbetertraject.

cloud2

In deze blogpost geven we daarom vijf tips voor kleinere stappen die u nu al kunt nemen, zodat u langzamerhand klaar voor de cloud raakt. Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden. We gaan graag met u in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Tip 1: Praat met uw leveranciers over hun roadmap

Wilt u over niet al te lange tijd applicaties en services naar de cloud verplaatsen? Ga dan nú om tafel met de leveranciers van uw bedrijfskritische desktopapplicaties. Wacht niet tot vlak vóór uw contract afloopt, want dan is het vaak te laat. Het is veel beter dat u ze nu al vertelt waar u over een jaar wilt staan, wat u van ze verwacht in de toekomst. Hoor ze vooral goed uit over hun roadmap: hebben ze dezelfde punten op de horizon staan als u?

Soms blijkt uit zo'n gesprek dat ze al bezig zijn met een webapp of SaaS-versie van hun applicatie en kunt u meedraaien in hun bètaprogramma, waardoor u nuttige feedback kunt geven aan de ontwikkelaars en de functionaliteit van de cloudapplicatie mede kunt bepalen.

Twijfelt uw leverancier nog over een cloudversie? Dan kan uw vraag om een SaaS-versie misschien precies het duwtje in de rug zijn dat ze nodig hebben om met de ontwikkeling ervan te beginnen. U bent dan hun business case. Zo trek je samen op.

En blijkt dat ze geen cloudplannen hebben? Dan wordt het nu tijd om rond te kijken naar een nieuwe oplossing. U hebt dan voldoende tijd om een alternatief te vinden, een plan van aanpak te maken, datamigratie te doen en uw medewerkers op te leiden in het gebruik van de nieuwe cloudapplicatie.

Tip 2: Overweeg colocatie voor nog niet afgeschreven hardware

Colocatie betekent dat u uw huidige hardware verplaatst van uw eigen serverruimte naar een extern datacentrum. De voordelen van colocatie zijn dat uw servers in een datacentrum heel veilig staan, dat u bespaart op stroomkosten en dat er 24x7 ondersteuning beschikbaar is. Zo zet u op een relatief eenvoudige manier delen van uw huidige ict in de cloud en kunt u uw organisatie stap voor stap herinrichten en opleiden voor een cloudtoekomst.

Bent u in een later stadium toe aan vervanging van uw hardware? Dan is de overstap van colocatie naar een échte cloudoplossing, zoals Infrastructure as a Service (IaaS), ineens een stuk kleiner geworden. Uw processen zijn er al deels op ingericht.

Tip 3: Ga op zoek naar early adopters in uw organisatie

Soms moet u het gewoon even proberen om te weten of het bevalt. Je leert immers het meest door te doen. Vandaar dat u niet snel genoeg kunt beginnen onderdelen van uw ict naar de cloud te migreren, ook al is het maar op kleine schaal. Ga daarvoor op zoek naar afdelingen en teams binnen uw organisatie met veel early adopters en gadgetfreaks. Ze zullen waarschijnlijk graag meewerken aan een pilot en er enthousiast over praten met hun collega's.

Geef bijvoorbeeld tablets aan een deel van uw buitendienst en laat ze daarop testen met Office 365. Luister goed naar hun feedback, welke klachten en wensen ze hebben, en pas uw oplossing stap voor stap aan. Pas als u zeker weet dat u een werkbare oplossing heeft, rolt u deze uit over de rest van het team of de hele organisatie. U zult versteld staan hoezeer medewerkers tegen die tijd uitkijken naar de migratie naar dat hippe nieuwe systeem.

cloud3

Tip 4: Verbeter stap voor stap uw netwerkinfrastructuur

Hoe meer services en data u onderbrengt in de cloud, hoe groter de afhankelijkheid van uw netwerk wordt. Niet alleen bestanden worden via de internetverbinding verstuurd, maar vaak ook de apps zelf. Het is niet prettig als data door een al te dun draadje moet gaan, of het wifi-netwerk niet werkt in alle vergaderruimtes. Telkens als u nieuwe delen van uw ict naar de cloud verplaatst, zullen die bottlenecks vervelender worden voor eindgebruikers. Gelukkig kunt u dat vóór zijn.

Maak nu al een inventarisatie van uw netwerk. Laat een expert komen om uw draadloze netwerk door te lichten. Breng bottlenecks in kaart. Ga uw netwerk actief monitoren. Langzamerhand leert u welke verbeteringen cruciaal zijn.

Maak dan een stappenplan. Niet alles hoeft meteen verbeterd te worden, maar wellicht is er al een verbouwing of verhuizing gepland. Dat is een ideaal moment om meteen uw netwerk klaar te maken voor de cloud. Zo verspreidt u uw cloudinvesteringen over een langere periode én trakteert u op kortere termijn uw medewerkers op een sneller netwerk.

cloud4

Tip 5: Luister naar de wensen van uw eindgebruikers

Soms zien uw medewerkers scherper hoe het beter kan dan uzelf. Ze gebruiken misschien privé cloudoplossingen die ideaal zijn voor uw organisatie. Of ze gebruiken op het werk allang allerlei webapps zonder dat u het weet. Ga daarom in gesprek met uw eindgebruikers. Vraag ze over hun beleving van de ict-organisatie, wat er écht beter moet, welke devices en apps hun werk makkelijker en leuker zouden kunnen maken.

Dit kunt u natuurlijk in de wandelgangen of tijdens de lunch doen, maar een periodiek onderzoek is nog beter, bijvoorbeeld met een cloudtool zoals SurveyMonkey. Als u daarna de adviezen van uw eindgebruikers meeneemt in uw roadmap, maakt u medewerkers twee keer blij: door hun input serieus te nemen én door de ict-omgeving zichtbaar te verbeteren. Zo zullen uw collega's stap voor stap beter hun werk kunnen doen. En daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Wilt u eens sparren over hoe uw eerste stappen naar de cloud eruit kunnen zien? Of hoe een cloudomgeving het best beheerd kan worden? Neem dan contact met ons op. We komen graag een kopje koffie doen.

cloud-CtA

Ontvang email updates