Software-ontwikkeling: praktische tips voor zelfontwikkeling

Geschreven door Redactie OGD
3 min leestijd
5-mrt-2015 10:38:00

Dick van Hirtum is software-ontwikkelaar bij OGD. In een nieuwe serie blogposts vertelt hij over zijn ervaringen, inzichten en best practices als ontwikkelaar. Nuttige informatie voor andere ontwikkelaars, maar ook voor iedereen die een kijkje in de keuken wil van het leven van een developer.

Om een goede software-ontwikkelaar te worden, moet je er van houden om altijd te blijven leren. Dat is misschien wel het belangrijkste dat ik geleerd heb in de 10 jaar dat ik nu voor OGD werk. Maar hoe doe je dat als je het zowel in je werk als je privéleven druk hebt? In deze blogpost geef ik een paar tips waarmee je jouw tijd voor zelfontwikkeling zo efficiënt mogelijk kan besteden.

Weet wat er beschikbaar is

feedly-mobile-desktopEr gebeurt enorm veel op het gebied van software-ontwikkeling. Er komen voortdurend nieuwe talen en frameworks bij en ook bestaande frameworks veranderen constant. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen. Zelf gebruik ik Twitter en Feedly om er voor te zorgen dat het nieuws naar me toe komt in plaats van het zelf te moeten gaan zoeken. Het mooie aan deze tools is dat je berichten kan bewaren om later terug te lezen. Ik besteed hooguit een paar minuten per dag aan het scannen van berichten en alleen diegene die mij interessant lijken bewaar ik voor later. Op die manier kan ik zo veel mogelijk verschillende mensen volgen.

Hier is een kort lijstje van auteurs die ik interessant vind. Door de mensen waar zij weer naar verwijzen toe te voegen bouw je heel snel een groot netwerk op:

meetupVerder ga ik naar zo veel mogelijk seminars en meetups in mijn buurt. De onderwerpen maken me niet zo veel uit, als ik er tijd voor heb dan ga ik er naar toe. De site http://www.meetup.com/ is een goede plek om te beginnen als je wilt weten of er meetups bij jou in de buurt zijn.

Waar verdiep je je in?

Oké, nu ben je op de hoogte. Maar hoe bepaal je vervolgens in welke nieuwe technieken je je verder gaat verdiepen? Persoonlijk verdiep ik mij alleen in dingen waar ik enthousiast van wordt. Misschien vind ik de syntax van de taal mooi, of zie ik al een leuke applicatie voor me waar ik het in kan toepassen. Ik kan niet in de toekomst kijken, dus ik weet niet of een techniek belangrijk zal worden. Maar door er alleen tijd in te stoppen als het mij interesseert, is het makkelijker om het vol te houden. Zelfs als de techniek weer heel snel verdwijnt, dan nog heb je altijd wat kennis opgedaan die overdraagbaar is naar andere frameworks.

Hoe leer je er meer over?

Code SchoolNadat je een taal of techniek hebt gevonden die je interessant vind wordt het tijd om je er in te gaan verdiepen. Tegenwoordig is het steeds eenvoudiger om te leren via internet. Van alle talen en frameworks zijn er wel tutorials te vinden en verder zijn er steeds meer e-learningsites waar je complete cursussen kunt volgen. Zelf ben ik een groot fan van Code School omdat het je de mogelijkheid geeft om direct in de browser te oefenen zonder dat je allerlei tools moet installeren. Bovendien zijn de lessen kort, waardoor het makkelijk is om ze in een druk schema in te plannen.

Daarnaast lees ik ook nog steeds graag veel boeken. Soms is een boek praktischer dan internet, want een boek is altijd beschikbaar en kun je overal mee naar toe nemen. Ik koop echter vrijwel nooit boeken over specifieke talen of frameworks, omdat deze al verouderd zijn op het moment dat ze gedrukt worden. In plaats daarvan koop ik boeken over onderwerpen die langer meegaan, zoals Design Patterns en Agile.

Elke dag leren

Op deze manier ben ik elke dag wel minstens een uur bezig met het vergroten van mijn kennis. Maar doordat ik de informatie naar mij toe laat komen via Twitter en Feedly en omdat ik mij alleen verdiep in dingen die ik cool vind voelt het niet als werk, maar juist als een hobby!

vacatures-CtA

Ontvang email updates