SD-WAN: de 7 grootste voordelen

20 januari, 2017

Eerder schreven we over SD-WAN, wat het is, en waarom overstappen het overwegen waard is. Beheer van Wide Area Networks (WAN) is complex en duur. Of u nu met een kleine beheerorganisatie al uw eigen VPN-verbindingen in de lucht houdt (inclusief back-upverbindingen, failover, enzovoort) of een MPLS-provider in de arm hebt genomen die dat voor u doet, er zijn flinke kosten aan verbonden en het eindresultaat is niet altijd ideaal.Cloud computing

De belofte van SD-WAN is dat dit alles beter, mooier, makkelijker en goedkoper wordt. Maar hoe dan? Sceptische reacties zijn wel begrijpelijk. Hoeveel mooie beloftes hebben we de afgelopen jaren niet gehoord, eerst over BYOD, en daarna over cloud? Is dit niet slechts de zoveelste hype-term?

Het is waar dat de term SD-WAN hard op weg is om het volgende buzzword du jour te worden, maar dat is niet zonder reden. Wat dat betreft is de vergelijking met die andere termen best treffend: natuurlijk bleek dat BYOD z’n eigen unieke uitdagingen met zich meebrengt en dat de cloud niet de zaligmakende oplossing-voor-alles is, maar beide zijn voor veel bedrijven een uitkomst gebleken. Ze zijn intussen niet meer weg te denken uit het moderne ict-landschap. SD-WAN kan ondanks alle hype concrete voordelen opleveren. De zeven grootste zetten we hieronder op een rij.

1. Flexibiliteit

Wie wel eens MPLS-verbindingen heeft aangevraagd, weet dat het maanden kan duren voor er opgeleverd wordt, en dat contracten meestal voor drie of vijf jaar zijn. En wie tussentijds een extra lijn erbij wil (of nóg erger, een lijn wil opzeggen) kan rekenen op een moeizame onderhandeling. SD-WAN-oplossingen zijn gebaseerd op ‘standaard’ internetabonnementen, die meestal makkelijk en snel leverbaar zijn, en per jaar opzegbaar. Verschillende aansluitingen (ADSL, fiber, 4G, enzovoort) kunnen door elkaar gebruikt worden, en tussentijds op- of terugschalen van bandbreedte kan eenvoudig.

2. Bandbreedte

De prijs-/bandbreedte verhouding van SD-WAN is vele malen gunstiger dan van MPLS-verbindingen. Veel prestatieproblemen met applicaties worden uiteindelijk veroorzaakt door gebrek aan capaciteit. Simpelweg toevoegen van bandbreedte is veelal een effectievere oplossing dan complexe QoS-profielen of WAN-optimalisatiehardware.

3. Veiligheid

Met SD-WAN is al uw verkeer versleuteld over het WAN, end-to-end; het is ook geschikt voor betalingsverkeer en andere gevoelige informatie (PCI 3.0-compliant). Routers kunnen veilig en eenvoudig toegevoegd of verwijderd worden, alles beheerd vanuit een centraal punt. Alle encryptiesleutels blijven in eigen beheer.

4. Optimalisatie

Belangrijke applicaties krijgen voorrang op minder belangrijk verkeer, en voor elke applicatie wordt automatisch de meest geschikte verbinding gekozen. Als op een van de verbindingen een probleem ontstaat, probeert het SD-WAN systeem dit te mitigeren en wordt verkeer on-the-fly omgeleid. Dit levert een hoge mate van betrouwbaarheid voor de meest bedrijfskritische applicaties.

5. Inzicht

SD-WAN meet continu de prestaties van uw internetlijnen. Providers kunnen daarmee dus in de gaten worden gehouden. Wordt de SLA wel gehaald? Hoe goed presteert de verbinding nu écht? Ook wordt zichtbaar hoe het WAN gebruikt wordt, wanneer, en door welke applicaties.

6. Schaalbaar

SD-WAN wordt beheerd vanuit een centrale portal. Door te werken met centrale templates en policies, wordt zoveel mogelijk dubbel werk weggenomen en is het mogelijk om op efficiënte wijze een WAN te bouwen met honderden of zelfs duizenden verbindingen.

7. Lagere kosten

De totale kosten voor SD-WAN kunnen behoorlijk wat lager uitvallen dan een vergelijkbare MPLS-oplossing, ondanks grotere bandbreedtes en kortere contractduur. Daarnaast worden lijnmigraties en verhuizingen veel eenvoudiger, waardoor dit veel goedkoper kan en met kortere doorlooptijd.

De bottom line? Natuurlijk zal ook SD-WAN z’n eigen issues blijken te hebben; niets is perfect. Maar buzzword of geen buzzword, het is ontegenzeggelijk een aantrekkelijke optie. Vergeet even de hype, vergeet de marketing en voorspellingen van Gartner, maar kijk naar wat SD-WAN écht kan opleveren voor uw organisatie in snelheid, flexibiliteit, gemak en kostenbesparing. Dat zou wel eens best veel kunnen zijn.

Maak een afspraak

Bekijk ook eens

Deze verhalen over Cloud en werkplek

Ontvang de nieuwsbrief

Nog geen reacties

Reageer als eerste

Ben jij al bekend met ITIL 4?

Kom vrijdag 19 april naar de ITIL 4 kennissessie en laat je meenemen op een tour langs alle verandering en mogelijkheden van ITIL 4.

> Meld je nu aan!