Ict-trends 2019: wat kun je verwachten?
2018 is nog niet eens voorbij, maar we zijn bij OGD al druk bezig met 2019. Elk jaar blikken we vooruit op de ict-trends die eraan zitten te komen zodat jij precies weet wat je kan verwachten en waar je op in moet spelen. Internet of Things (IoT), de cloud, Edge Computing, Big Data. Je begrijpt waar we heen willen; de technologische ontwikkeling gaat zo snel dat het lastig is het overzicht te bewaren. Waar moet je nu écht op letten en wat betekent het voor jouw bedrijf? Op basis van informatie van de onderzoeksbureaus Gartner, Forrester, Forbes en de kennis van onze eigen DTO’s hebben wij de belangrijkste ict-trends van 2019 voor jou op een rijtje gezet.
De ict-trends voor 2019
AI/Machine Learning
Iedereen binnen de ict-wereld is het erover eens: Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning zijn op dit moment en de komende tijd dé technieken om in de gaten te houden. Onder AI verstaan we technieken waarbij machines handelingen kunnen uitvoeren die wij ‘slim’ achten. Machine Learning het idee dat wij Machines toegang moeten geven tot data zodat ze zelf kunnen leren. Deze technieken zijn door middel van algoritmes in staat om zelfstandig analyses te maken van enorme hoeveelheden data. AI en Machine Learning zijn zelfs in staat om patronen in data te ontdekken en op basis daarvan voorspellingen te doen waartoe mensen niet in staat zijn. Menselijk handelen kan kracht worden bijgezet of worden geautomatiseerd. Er zal veel aandacht uitgaan naar de mogelijkheden om AI toe te passen in applicaties en tools, ook wel AI-driven development. Houd de ontwikkelingen rond AI en Machine Learning in de gaten.
OGD heeft sinds dit jaar ook een AI-team, klik hier voor een voorproefje!
Chatbots
Naast data-analyse worden AI en Machine Learning ook gebruikt voor bijvoorbeeld chatbots. Tot nu toe hebben we vaak vervelende ervaringen met slechtwerkende chatbots. AI en Machine Learning zorgen ervoor dat chatbots in de toekomst staat om je daadwerkelijk goed te helpen. Door goede ondersteuning te geven, kunnen chatbots veel werk uit handen nemen van je werknemers. Chatbots met spraak bestaan zelfs al en ze worden steeds beter.
Maar chatbots die je gezichtsuitdrukking kunnen lezen om te zien of je tevreden bent met het advies dat je gekregen hebt? Chatbots die je als een soort personal assistant door het hele probleem loodsen? De eerste stappen zijn al gezet en de mogelijkheden van chatbots zijn enorm. Forbes voorspelt dan ook dat voor het eind van 2019 ongeveer 40% van de grote bedrijven enige vorm van een chatbot gebruiken in hun bedrijf. In de gaten houden dus!
Intelligent Edge Computing
Edge Computing is een ict-trend die nauw samenhangt met het Internet of Things (IoT) en zeker terug gaat komen bij bedrijven. In essentie gaat het uit van de kracht van de devices waarmee je dagelijks werkt (laptop, mobiel, tablet) en de smart-devices die je hebt staan zoals slimme speakers, verlichting en tv’s. Ook deze smart-devices zijn tegenwoordig met het internet verbonden door IoT en ze verzamelen allemaal data.
Het simpelweg direct doorzetten van al deze datastromen naar clouddiensten kost een hoop bandbreedte en tijd. Waarom zouden we de devices van de eindgebruikers niet slimmer maken zodat zij deze data al deels zelf kunnen analyseren? Op deze manier hoeft de data niet ergens anders te worden verzameld wat opslag scheelt en zorgt voor een snellere analyse. Edge Computing en de cloud sluiten elkaar echter zeker niet uit, zo stelt ook Forbes. De sleutel ligt in de balans tussen de twee, ook wel The Fog genoemd. Wij verwachten dat er in 2019 veel aandacht van bedrijven uit zal gaan naar het vinden van de juiste balans tussen de twee.
Lees hier over de impact van IoT op jouw bedrijf.
Big Data/ Data lakes
We creëren tegenwoordig allemaal data. De hoeveelheid data in de wereld is groter dan ooit en groeit exponentieel. 90% van deze data werd afgelopen jaar gecreëerd, maar slechts 1% van deze data wordt door ons nuttig gebruikt(!). Er is dus nog veel data beschikbaar die geanalyseerd kan worden. Door de recente ontwikkelingen binnen AI en Machine Learning vinden bedrijven steeds betere manieren om patronen in data te lezen. Op basis daarvan kunnen ze zeer nuttige voorspellingen doen die waarde kunnen toevoegen aan hun bedrijf. Het kan ook zeer nuttig zijn om te inventariseren welke data het allemaal verzamelt en te kijken of er op basis van die data bepaalde bedrijfsprocessen verbeterd kunnen worden. Maar er liggen ook grote mogelijkheden voor bijvoorbeeld marketing en ander consumentgerichte onderdelen van een bedrijf.
Containers
Niet de meest voor de hand liggende naam voor een ict-trend, maar wel een hele handige ontwikkeling voor de ict’ers onder ons. Zie het als een soort ‘bubbel’ waarin je een hele applicatieomgeving (softwarecode en alle afhankelijke onderdelen hiervan) samenvat. Deze containers maken het veel makkelijker om applicaties snel te ontwikkelen en ook snel te kunnen testen. Zo kan je er makkelijk achter komen of de applicatie zich hetzelfde gedraagt in andere situaties. Het is tevens ook veel makkelijker om de uitwerking van upgrades of downgrades te onderzoeken. Containers zorgen voor een flexibele productie-en testomgeving voor appontwikkelaars zodat ze kunnen voldoen aan de vraag om steeds sneller nieuwe releases van software op te leveren, ook wel CI/CD genoemd. Onze DTO verwacht dat containers een groot onderdeel zal worden van de werkwijze van veel ict’ers.
Lees hier meer over hoe de werkwijze van ict’ers in de toekomst gaat veranderen.
Overige ontwikkelingen:
Low-Code/No-Code
Voor alles bestaat er tegenwoordig een app. Mocht je een app willen bouwen, dan wil je dat graag op een overzichtelijke en snelle manier doen. LowCode/NoCode bied je een vast en simpel bouwformat voor het bouwen van applicaties. Op deze manier hoef je niet alle codes helemaal opnieuw te schrijven als je een applicatie wilt ontwikkelen. Je maakt bepaalde ‘blokken’ die je kunt hergebruiken en/of kunt vervangen voor andere blokken bij het bouwen van een applicatie. Zo bespaar je tijd en is jouw bedrijf veel flexibeler qua de appontwikkeling!
Microservices
We zien dat bedrijven hun ict-aanbod steeds meer opdelen in kleinere onderdelen zodat eindgebruikers gerichter bepaalde ict-ondersteuning kunnen kopen. Noem het ‘à la carte kiezen van het ict-menu’. Consumenten willen niet meer vastzitten aan ingewikkelde pakketten en contracten; ze willen gericht kunnen kiezen wat ze willen en voor hoelang ze dit willen. Bij OGD hebben we onder andere op deze ontwikkeling ingespeeld met onze Werkplek-as-a-Service.
De ontwikkeling van everything-as-a-service is een globale ontwikkeling. Maar naast het in stukjes knippen voor de consument vindt dit ook plaats binnen bepaalde ict-processen. Door processen op te breken en in kleine stukjes te verdelen is het mogelijk om verschillende onderdelen van het proces onafhankelijk van elkaar op te schalen en/of af te schalen. Op deze manier hoeft niet het hele proces opgeschaald of afgeschaald te worden, wat veel duurder is dan het uitbreiden van een klein onderdeel van het proces. Microservices zorgt ervoor dat je een proces veel gerichter kan aanpassen op de vraag.
Multicloud
De cloud is zeker geen nieuwe ict-trend, maar wel een trend die belangrijk blijft in 2019. Steeds meer bedrijven en consumenten maken de overstap naar enige vorm van clouddiensten. Op welke cloud er ook gewerkt gaat worden, het streven is en blijft dat ict’ers en eindgebruikers gaan werken met een gestroomlijnde, veilige en snelle cloud. Deze trend gaat dan ook niet zozeer over de overstap naar de cloud, maar over de verbindingen tussen clouds. Bedrijven komen er langzaam maar zeker achter dat al hun geld inzetten op één technologie niet de beste optie is. In veel gevallen is er een combinatie van de publieke cloud, de private cloud (de hybrid cloud) en datacenters nodig. Om deze wisselende wensen van bedrijven tegemoet te komen wordt er nu gekeken naar het verbinden van meerdere publieke clouds, ook wel de Multicloud genoemd. Of bedrijven nu willen focussen op cloudopslag, veiligheid, appontwikkeling of netwerken; de Multicloud is een tool om deze uitdagingen mee aan te gaan.
Uiteraard zijn er nog meer technologieën die eraan zitten te komen of nog bezig zijn met zichzelf door te ontwikkelen. Denk aan Blockchain of Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Dit zijn technologieën die al bekend zijn, maar eerst nog moeten laten zien waar ze nu echt nuttig voor zijn binnen de (ict-) wereld.
Al deze technologieën gaan een veelbelovende toekomst tegemoet en het is aan jou om de kansen die ze met zich meebrengen aan te grijpen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Gartner heeft op haar ITxpo dit jaar ook veel aandacht besteed aan hoe bedrijven deze digitale initiatieven eigen kunnen maken en kunnen stroomlijnen.
Wil je hier meer over weten? Onze Algemeen Directeur Roel Nikkessen was aanwezig bij de ITxpo en schreef over de belangrijkste strategieën.
Misschien vind je dit leuk
Anderen hebben deze artikelen gelezen