DevOps: wat is het en waarom gebruikt iedereen het?

Geschreven door Redactie OGD
3 min leestijd
14-jan-2015 10:30:00

Van oudsher is er in de ict een scheiding tussen zij die maken en zij die onderhouden: de ontwikkelaars en de beheerders. Ze hebben elkaar nodig om een goede werkomgeving te maken en beschikbaar te houden.

Helaas is dat niet altijd even makkelijk, omdat de twee groepen een eigen cultuur en manier van werken hebben. Het is in het belang van ontwikkelaars om veranderingen zoals bugfixes snel door te voeren in applicaties, terwijl beheerders juist liever geen veranderingen willen omdat dat de stabiliteit van hun systemen in gevaar kan brengen. Dat botst. Gevolg: dit kost tijd, energie en frustraties. Tijd voor een nieuwe manier van werken.

De oplossing: DevOps

Wij hebben die nieuwe manier van werken gevonden in DevOps. Dankzij DevOps is het ons gelukt om beheerders en ontwikkelaars in dezelfde wereld te krijgen en van elkaar te laten leren. Beide groepen werken nu aan hetzelfde doel, halen betere resultaten en hebben meer plezier.

Zo hebben we bij OGD een IaaS-platform dat succesvol wordt beheerd door ontwikkelaars en beheerders samen. En nieuwe versies van ons sociaal intranet Coconut worden automatisch gedeployed naar onze klantomgevingen, zonder dat daar tijdrovende change-procedures aan te pas komen.

Even opfrissen. DevOps, wat is dat ook alweer?


In een eerdere blog hebben we uitgelegd wat DevOps is aan de hand van drie filmpjes. Kort samengevat: DevOps staat voor Development and Operations. Het is geen functie, maar een combinatie van drie verschillende processen: development (software engineering), quality assurance en technology operations. DevOps is een manier van werken die ervoor zorgt dat je met deze processen gezamenlijk sneller veranderingen kunt doorvoeren.

Waarom zijn zoveel organisaties bezig met DevOps?

 1. U kunt sneller en goedkoper veranderingen doorvoeren in uw ict-omgeving

Wanneer afdelingen op hun eigen eiland zitten kost het veel moeite om samen te werken. Om iets gedaan te krijgen is veel energie en tijd nodig. Daar is tegenwoordig geen ruimte meer voor omdat de ict-afdeling sneller moet inspelen op veranderingen. Beheerders en ontwikkelaars moeten dus samenkomen om sneller te kunnen werken. Bijvoorbeeld door bugfixes automatisch te testen en uit te rollen naar de productie-omgeving, zodat er geen wachttijd of downtime meer is. Door goed samen te werken wordt dit mogelijk. Dat betekent dat verandering sneller gaat en dus goedkoper wordt.

2. Het zorgt voor blijere eindgebruikers

Elke applicatie heeft zijn eigen vereisten om goed te kunnen draaien, zoals een specifieke databaseversie of een bepaalde hoeveelheid beschikbaar geheugen. Soms wordt pas bij het uitrollen naar productie duidelijk dat de productieomgeving niet aan deze vereisten voldoet. De applicatie of de omgeving last-minute aanpassen kost onnodig veel tijd. Als je de ontwikkelaars en beheerders aan het begin bij elkaar brengt kunnen ze bouwen met het eind voor ogen, zodat de applicatie en de omgeving waarop deze zal gaan draaien naadloos op elkaar aansluiten.

3. Beheerders leren er slimme development-technieken bij

Softwaredevelopers houden er niet van om elke week of elke maand dezelfde taak te moeten doen. Dan schrijven ze liever een scriptje om de taak te automatiseren. Beheerders zijn dit minder gewend. Veel beheertaken bestaan op dit moment nog uit handmatig klikken op 'next, next, finish'. Met development-technieken kan elke klik en elk wachtmoment worden geautomatiseerd, zodat er niemand fysiek bij aanwezig hoeft te zijn. Je gaat dus van 'next, next, finish' naar 'automating next till finished'. Dit kun je inzetten voor bijvoorbeeld het automatische deployen van nieuwe servers of het uitrollen van testomgevingen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe kunt u beginnen met DevOps?

U weet nu dat DevOps geen functie is, maar een nieuwe manier van werken waarbij u beheerders en ontwikkelaars bij elkaar brengt om samen slimmere omgevingen in te richten, up-to-date te houden en te vernieuwen. Vind u het leuk om de volgende stap te zetten? Wij delen graag onze kennis over DevOps en onze ervaringen binnen en buiten OGD. Niet omdat we mee willen doen aan een DevOps-hype, maar omdat we zien dat DevOps ict krachtiger maakt en betere systemen oplevert. Wilt u eens een sessie bijwonen of met een van onze experts in gesprek? Neem dan contact met ons op.

Deze blog is gebaseerd op een OGD Pizzasessie waarbij beheerders en software-ontwikkelaars hun ervaring deelden met de organisatie. Emanuel Rietveld, Roelof Reitsma, Koen Buddelmeijer, Lex van Schie en Mathieu Marcus deelden hun kennis met iedereen die het horen wil. En trek had in pizza.

Ontvang email updates