DTO aan het woord: IT operations in de toekomst
Elke maand geven wij het woord aan een van onze Distributed Technical Officers (DTO's) in onze serie: DTO aan het Woord. Zij zijn binnen OGD dé technische specialisten en elke maand schrijven zij een blogpost over hun visie op de huidige ict-wereld en de ontwikkelingen daarin. Deze maand is Kay van Baarle aan de beurt en hij blikt vooruit op de IT operations in de toekomst.
Als er een zekerheid is in de wereld van IT dan is het wel dat hij continu verandert. De afgelopen 15 jaar is IT en de positie ervan in de wereld sterk veranderd. Er is niet alleen méér IT, maar het is ook een kritiek onderdeel geworden van het dagelijks leven. Zo heeft de helft van de wereld (boven de 14 jaar) tegenwoordig een smartphone en is de verwachting dat het mobiele dataverkeer tot 2024 jaarlijks zo’n 43% zal groeien.
De rol en de complexiteit van IT binnen het bedrijfsleven zal de komende jaren sterk toenemen. Denk hierbij aan trends als Internet of Things (IoT), containers en AI/Machine Learning. Door de groeiende complexiteit van IT wordt het houden van overzicht op het IT-landschap steeds moeilijker, maar de behoefte aan een stabiel IT-landschap blijft toenemen. Als we dit omzetten naar cijfers; in 2014 kostte downtime van IT van een minuut gemiddeld al $5600!
De constante veranderingen op het gebied van IT zorgen voor uitdagingen binnen het vakgebied. In deze post gaan we dieper in op wat de uitdagingen binnen ons vakgebied in de toekomst zullen zijn. Verder gaan we in op over hoe wij als OGD omgaan met deze verandering om jou te helpen deze uitdaging het hoofd te bieden.
IT-Kernconflict
De IT-wereld is dus groeiende; hij wordt sneller, groter en complexer. Deze veranderingen hebben als gevolg dat het klassieke IT-Kernconflict wordt uitvergroot. Maar wat houdt dit kernconflict precies in?
Aan de ene kant willen we snel op nieuwe veranderingen kunnen inspelen. Denk hierbij aan het direct kunnen ondersteunen van nieuwe apparaten, korte doorlooptijden bij het vervullen van klantwensen en nieuwe diensten snel in de markt zetten. Om hier de juiste waarde te kunnen leveren, moeten we (gecalculeerde) risico’s kunnen nemen. Aan de andere kant willen we juist graag een stabiele, voorspelbare en bovenal betrouwbare IT-infrastructuur. Om met deze twee uitdagingen om te kunnen gaan, moeten we een nieuwe manier van werken omarmen.
Een andere manier van werken
We moeten als ict’ers dus makkelijk veranderingen kunnen testen. Als deze veranderingen niet de juiste uitwerking hebben, is het van belang dat ze niet onze hele infrastructuur overhoopgooien. Het is dus noodzakelijk om gemakkelijk een wijziging te kunnen testen en te valideren om te kunnen zien wat de gevolgen ervan zijn. Zowel in test- als productieomgevingen. Snelheid in het doorvoeren van deze wijzigingen is hierbij van belang. Op deze manier zijn we in staat soepel mee te bewegen met de veranderingen in de IT-wereld.
Daarnaast moeten we in de gaten houden welke nieuwe kenmerken de klant wenst en op het oog houden of de geleverde dienst of service aan deze eis voldoet. Snelle release cycli en feedback hierop tussen afnemers en producenten zijn hiervoor noodzakelijk. Hierdoor zijn we in staat problemen snel op te lossen en oplossingen te bieden die van waarde zijn voor de eindgebruikers.
Omarmen van nieuwe technieken
Om deze nieuwe manier van werken te kunnen realiseren, zullen we een aantal nieuwe principes en technieken moeten omarmen:
- Agility - een werkwijze gericht op korte doorlooptijden en snelle releases, met de focus op datgene waar de eindgebruiker de meeste waarde van ondervindt.
- Infrastructure as Code - IT definiëren in centraal opgeslagen configuratiebestanden zodat we het als software kunnen behandelen en vervolgens Software Development best practices kunnen toepassen.
- Containers - Techniek om een applicatie met bijbehorende configuratie en afhankelijkheden te verpakken in een lichtgewicht, portable formaat waardoor we ze sneller kunnen ontwikkelen, testen, uitrollen en upgraden.
- Alle tools om deze technieken en processen te kunnen toepassen in de dagelijkse operatie. Denk hierbij aan Chef, Terraform, Git, PowerShell en DSC.
Oké, deze technieken zijn interessant maar zeker niets nieuws. Het wordt een stuk interessanter als we deze technieken op de juiste manier met elkaar combineren. Op deze manier zullen ze ons helpen om betere oplossingen te kunnen bieden. Zo kunnen we snel aanpassingen realiseren, testen en in productie nemen. Zo gaat de stabiliteit omhoog en de doorlooptijd van veranderingen omlaag. Op deze manier kunnen wij ict’ers makkelijker mee met de nieuwe trends binnen de IT en zo kunnen wij het maximale uit IT halen. Precies wat we zochten!
Hoe doen we dat dan?
De omarming van de bovenste elementen wordt al actief toegepast binnen bepaalde teams van OGD. Bijvoorbeeld bij het team van 1ict, het IaaS-team en het ToolTeam. De software-afdelingen van OGD werken al langer volgens de Agile-methodieken en zijn op dit moment bezig met de overstap naar containerized applicatie oplossingen. Vanuit deze verschillende afdelingen zal ‘het nieuwe werken’ worden uitgedragen, toegelicht en verspreid. Hiermee zorgen we ervoor dat deze nieuwe principes uiteindelijk door heel OGD toegepast worden.
Verder spelen opleidingen hierbij ook een belangrijke rol. Op dit moment zijn de DTO’s bezig, samen met onze Interne Opleidingen, om deze nieuwe technieken en werkwijzen uit te werken tot opleidingsmogelijkheden, zodat elke OGD’er kennis en ervaring heeft op dit gebied. Zo komen we met alle OGD’ers tot een volwaardige integratie van de nieuwe technieken, processen en werkwijzen en zijn zo klaar voor het nieuwe werken met IT.
Zorgen dat de IT van jouw bedrijf altijd up-to-date is en mee kan met de nieuwste trends? Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze DTO’s!
Misschien vind je dit leuk
Anderen hebben deze artikelen gelezen