Drie ict-trends die u zeker niet uit de weg moet gaan in 2017!

Geschreven door Kimberley Overdijkink
4 min leestijd
3-feb-2017 15:00:52

Voor dit jaar hebben onder andere Gartner, Forrester en IDC weer hun voorspelling gedaan omtrent de komende ontwikkelingen in het ict-landschap. De rode draad in alle onderzoeken is dat in 2017 de ict-trends draaien om meer intelligentie in applicaties, meer digitalisatie door middel van Virtual Reality en Digital Twins en meer connectiviteit tussen systemen en platformen. De nadruk wordt gelegd op de ontwikkelingen bij het Internet of Things. De digitale transformatie zet zich door naar de digitale excellence. Wij zien deze ontwikkelingen vanuit de ict-dienstverlening samenkomen in drie thema’s: digitalisering, managed cloudoplossingen, en software-ontwikkeling.

Digitalisering

De lijn tussen de digitale en fysieke wereld wordt steeds dunner. We kunnen ons verplaatsen in een andere wereld door middel van Virtual Reality, en we laten met de digitale wereld zien wat er in de echte wereld straks wordt gebouwd. Virtual (en Augmented) Reality (VR en AR) veranderen de manier waarop we met elkaar en met softwaresystemen omgaan. Maar er kunnen ook nieuwe trainingsmogelijkheden ontwikkeld worden en overtijd kunnen zij een nieuwe extensie van de mens zijn.

Een andere ontwikkeling is de digital twin. Binnen drie tot vijf jaar zullen er volgens Gartner miljarden dynamische softwarekopieën zijn van fysieke systemen. Wanneer een fysiek systeem stuk gaat, is in de digitale kopie exact na te gaan wanneer de fout is opgetreden en zijn systemen sneller te herstellen. Systemen worden zo vele malen betrouwbaarder en kunnen beter gecontroleerd, onderhouden en doorontwikkeld worden.Blog - Blockchain

Blockchain is een andere trend die verder ontwikkeld wordt. Blockchain komt vanuit de financiële industrie om grootboeken en de bijbehorende transacties goed te kunnen volgen. Tegenwoordig kan de technologie ook worden toegepast in de creatieve industrie, de overheid en het onderwijs.

SD-WAN

Zelf zien we een mooie praktische vorm van digitalisering in de vorm van Software-Defined WAN, oftewel SD-WAN. Met SD-WAN worden de digitale en fysieke wereld dicht bij elkaar gebracht. Waar u eerder een duur privénetwerk nodig had om veilig en betrouwbaar met andere vestigingen te kunnen communiceren, kan via SD-WAN met ‘normale’, goedkope internetlijnen een betrouwbaar en veilig netwerk opgezet worden. Lees hier over de 7 voordelen van SD-WAN.

Blog - Internet of ThingsCloud: van cloudaanbieder naar managed services

IDC en Gartner zien dat bedrijven de cloud steeds betrouwbaarder vinden. Meer en meer wordt een cloud first-strategie ingezet. 60 procent zal in 2018 off-premises zijn door de overstap naar public cloud-diensten. Om over te stappen moeten ook architectuurkeuzes voor de lange termijn gemaakt worden om nieuwe services, software en gebruikerseisen op elkaar aan te kunnen sluiten. Maar wie gaat ervoor zorgen dat een bedrijf ‘zomaar’ zich kan aansluiten op een clouddienst, zonder dat er over Adaptive Security Architecture, het gebruik van Digital Technology Platforms en Service Architecture is nagedacht?

Cloud providers zien ook dat zij meer gaan aansluiten bij ict-dienstverleners, want de ict-dienstverleners zijn in staat de aangeboden services ook te beheren. In de toekomst zullen clouddiensten veel vaker met een beheerdienst als abonnementsvorm worden afgenomen.

U had 1ict besteld?

Een mooi voorbeeld waarbij standaard cloudoplossingen van een cloud provider met een managed service wordt aangeboden is de Online Cloudwerkplek van 1ict. De volledige kantoorautomatisering wordt in de cloud opgebouwd met onder andere Office 365 en op basis van Azure, die schaalbaar is naar gelang de groei van uw organisatie en inclusief managed services een maandelijkse prijs per gebruiker hanteert.

Blog - software ontwikkelingSoftware-ontwikkeling

De laatste trend die wordt beschreven, is die van de software-ontwikkeling. Binnen de software-ontwikkeling worden onder andere Artificial Intelligence (AI) en Advanced Machine Learning (AML), Intelligent Apps en Intelligent Things genoemd. Alle software die hieruit voortkomt zal aansluiten om de digitalisering van ict verder te ondersteunen, of de platformen waarmee en waarop outsourcing plaatsvindt slimmer te maken en beter met elkaar te verbinden.

Zo wordt verwacht dat de komende jaren AI en AML ervoor zorgen dat software-ontwikkeling deels geautomatiseerd kan worden en dat processen in bijvoorbeeld het bankwezen beter voorspeld en ingericht kunnen worden. Door beter in te spelen op de toekomst zal de business value van ict hoger worden.

Met Intelligente Apps worden alledaagse zoals de prioritering van e-mails makkelijker. Met behulp van AI worden deze programma’s slimmer en kunnen ze zich persoonsonafhankelijk ontwikkelen. Zo wordt verwacht dat in 2018 de 200 grootste bedrijven met deze software hun aanbiedingen en de customer experience kunnen verbeteren en verfijnen.

Op den duur zullen ook veel opdrachten (op ingewikkelde of zeer specialistische taken na) door Intelligent Things worden overgenomen. Denk hierbij aan robots, drones en autonome vervoersmiddelen. In combinatie met slimme AI en de verbeterde connectiviteit kunnen deze machines simpele taken beter en sneller uitvoeren.

Software en Business Intelligence

Slimmere applicaties betekent ook dat er in sneltreinvaart meer kennis wordt opgebouwd. Zowel het ontwikkelen van slimme applicaties, alsook de databases die de ruggengraat van deze systemen vormen, dienen goed ontworpen te worden. Slim werken, volgens methodes als Lean en Agile, is daarom van groot belang. Bij OGD kunnen we deze slimme apps maken en kunnen we uw Business Intelligence ontwikkelen en inrichten. Een mooi praktijkvoorbeeld is de ontwikkeling van een applicatie in één dag bij PostNL. En een Intelligence Center, ingericht door BI-specialisten, voor uw data? Ook dat is mogelijk.

afspraak

Ontvang email updates