Wolken boven Europa: maak je cloudstrategie stormbestendig

Geschreven door Hennie Lievense
3 min leestijd
13-feb-2025 10:42:24

Veel organisaties nemen diensten af van Amerikaanse hyperscalers, zoals AWS, Microsoft of Google. Daarmee zijn ze tot op zekere hoogte afhankelijk van deze techgiganten. Die afhankelijkheid wordt extra duidelijk nu er een andere politieke wind uit Amerika waait. Tel daar ook nog de weerstand van Amerika tegen de Europese wetgeving bij op. “Ze willen miljarden van Google, van Apple, van Facebook. Het zijn Amerikaanse bedrijven, dus dat zou niet mogen”, is wat Trump zei over de nieuwe voorgestelde regelgeving. Daarom is het belangrijk om de ict-dienstverlening gebaseerd op Amerikaanse cloudproviders onder de loep te nemen. Wat is wijsheid?

De kern van het verhaal volgens CISO Jos Nijmeijer en technology strategist Tom Abbing? "Denk na over een plan B, voor het geval je door nieuwe regels of tarieven gedwongen wordt om naar alternatieven te zoeken voor Microsoft, AWS of Google." Beide experts geven advies over hoe je bedrijf zich voorbereidt op deze marktveranderingen.

Leestip: de 5 belangrijkste vragen over de souvereign cloud beantwoord

De tarieven en hun impact op cloudproviders

Op dit moment is nog niet bekend welke handelstarieven in Europa gaan gelden en voor welke producten en diensten. Maar de Nederlandse markt is sterk afhankelijk van Amerikaanse cloudproviders, wat risico’s met zich meebrengt.

Risico’s voor organisaties

Deze afhankelijkheid maakt bedrijven kwetsbaar voor handelsbelemmeringen en tariefverhogingen.

Tom: "Plotselinge prijsstijgingen door Amerikaanse cloudproviders kunnen ict-kosten flink opdrijven en het kan zelfs leiden tot het stilvallen van essentiële diensten. Dit is problematisch, omdat het de kosten verhoogt en de continuïteit van organisaties in gevaar brengt."

Daarnaast bestaat het risico dat Amerikaanse cloudproviders niet langer voldoen aan Europese regelgeving, zoals de Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA). Dit zou Europese bedrijven dwingen te kiezen tussen het blijven bij een provider die niet aan de regels voldoet of overstappen naar een alternatief.

Tom: "Als een cloudprovider bijvoorbeeld wordt verboden om bepaalde diensten in Europa te leveren, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de ict-infrastructuur en bedrijfscontinuïteit."

Om deze risico’s te beperken, is het van belang dat bedrijven nadenken over een exit-strategie en een plan B.

Een goed voorbeeld hiervan is ict-dienstverlener Atos, die recent bijna failliet ging. Jos: "Dit veroorzaakte grote zorgen bij klanten die afhankelijk waren van de Atos-datacenters. Hoewel Atos overeind bleef, begonnen veel bedrijven proactief alternatieve scenario’s uit te werken. Dit laat zien hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op onverwachte gebeurtenissen."

Massale overstap op Europese cloudproviders?

Moeten bedrijven massaal overstappen op Europese cloudproviders? Zijn er überhaupt geschikte alternatieven?

Tom: "Ja, die zijn er zeker. Er bestaan Europese cloud-opties met goed uitgewerkte alternatieven op belangrijke gebieden. Het is aan ict-dienstverleners om zich hierop continu te heroriënteren en te onderzoeken wat er buiten de Amerikaanse providers beschikbaar is."

Maar een snelle, abrupte overstap is hier helemaal (nog) niet aan de orde. Een doordachte strategie is cruciaal.

Tom: "Het gaat niet om het volledig weren van Amerikaanse cloudproviders, maar om een gebalanceerde aanpak. Denk bijvoorbeeld aan het onderbrengen van kritieke data en diensten bij Europese providers, terwijl minder gevoelige data bij Amerikaanse aanbieders blijft."

Jos: “Dit is precies wat er gebeurde bij het beheer van het Nederlandse .nl-domein. De organisatie wilde overstappen van eigen hosting naar AWS. Maar de politiek greep in en verbood het volledig uitbesteden aan een Amerikaanse provider, omdat de .nl-domeinen te belangrijk zijn voor Nederland. De oplossing die nu wordt uitgevoerd, is een combinatie van AWS en Europese hosting voor cruciale systemen en data.”

Innovatie en verbeterde cloud-infrastructuur

We moeten dus niet terug naar de tijd vóór cloud computing? Jos en Tom: "Zeker niet."

In plaats daarvan pleiten ze voor een uitgebalanceerde cloudstrategie, waarbij bedrijven hun ict-behoeften spreiden over meerdere providers, inclusief Europese alternatieven. Dit vermindert risico’s en verkleint de afhankelijkheid van Amerikaanse aanbieders.

Tom en Jos zijn van mening dat de huidige situatie helemaal geen doemscenario hoeft te zijn, sterker nog: het biedt zelfs kansen voor innovatie en doorontwikkeling van cloudinfrastructuur.

Tom: “Omdat bedrijven meer willen spreiden en systemen beter moeten samenwerken, zal de cloud zich verder ontwikkelen. Dit zorgt voor een stabielere en flexibelere cloud, zonder afhankelijk te zijn van één aanbieder."

Leestip: Waarom multicloud sterk in opkomst is

En laten we ook vooral niet vergeten dat Amerikaanse providers zoals Microsoft bekend staan om hun gebruiksvriendelijke en productiviteitsgerichte software. Tom sluit daarmee af: “Hier kun je als bedrijf nog steeds van profiteren, zolang je risico’s spreidt en je infrastructuur flexibel houdt. Laten we het kind niet met het badwater weggooien.”

Een cloudstrategie bij regen en zonneschijn

Bedrijven doen er goed aan hun afhankelijkheid van Amerikaanse cloudproviders te heroverwegen en een gebalanceerde strategie te kiezen. Door kritieke data bij Europese aanbieders onder te brengen en minder gevoelige data bij Amerikaanse providers, verklein je de risico’s van handelsbelemmeringen, het stilvallen van processen en het niet voldoen aan regelgeving. Een goed doordacht plan B voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan. Zo houd je grip op je ict-infrastructuur en profiteer je van het beste van beide werelden.

Meer lezen over dit thema?

 

 

Ontvang email updates